Blogs

Veiksmes atslēga – klausīšanās. 4 vingrinājumi, kas palīdzēs kļūt par labāku klausītāju.

Pastāv uzskats, ka veiksmīgākie cilvēki vairāk klausās nevis runā. Klausoties citos var vairāk uzzināt, iemācīties, kā arī ir laiks, lai rastos ģeniālas idejas! Pētījumā atklāts, ka 40% no mūsu dzīves mēs pavadām klausoties citos, tomēr, kamēr citām komunikācijas prasmēm mēs veltām vairāk laika, kā arī mācāmies tās apgūt, būtu nepieciešams veltīt laiku, lai izkoptu klausīšanās mākslu.

Tāpēc piedāvājam četrus vienkāršus vingrinājumus, kuri palīdzēs izkopt klausīšanās māku.

Gremdējies klusumā.
Lai mūsu smadzenēm nerastos pārāk liela slodze, tās rada skaņu filtrus. Piemēram, ja atrodies atvērtā tipa birojā, kur ir dažādi trokšņi, Tu dzirdēsi savu vārdu, ja tas tiek pieminēts normālā skaļumā. Taču, lai atpūtinātu šos skaņu filtrus, katru dienu būtu nepieciešams pavadīt vismaz dažas minūtes klusumā. Tas palīdzēs arī uzlabot Tavas uztveres spējas.

Izvēlies “skaņas celiņus” pats.
Mūsu prātus vajag uztvert kā DJ pulti, kur iespējams miksēt dažādas skaņas, lai rastos dziesma, kādu DJ iecerējis. Šīs skaņas dziesmās iespējams arī atsevišķi izolēt. Pamēģini izvēlēties vienu skaņu, piemēram, mūziku kafejnīcā. Šāds triks Tev palīdzēs uzlabot selektīvo klausīšanos, kas noteikti Tev noderēs ne tikai darbā, bet arī dažādās dzīves situācijās.

Dažādas klausīšanās perspektīvas.
Efektīvs paņēmiens, lai uzlabotu Tavas klausīšanās iemaņas ir nianšu izdalīšana. Piemēram, kad klausies kādu dziesmu, mēģini izdalīt dažādus mūzikas instrumentus – klausies tikai bungas, tad tikai ģitāru utt. Līdzīgi darbā – izmēģini dažādas klausīšanās perspektīvas – klausies prezentāciju no profesionālā viedokļa (ātri uztverot visus skaitļus, teiktā nozīmi) , tad mēģini klausīties prezentāciju no empātijas perspektīvas (koncentrējies vairāk uz runātāja emocijām, veidu, kā viņš izsakās).

Practice engagement with another person.
Visbeidzot – iemācies, kā būt labam sarunu biedram. Sākumā atceries izveidot acu kontaktu un pilnībā koncentrēties uz sarunu biedru, tad sniedz apliecinājumu, ka uztver visu, ko viņš saka, stāsta (ar galvas mājienu, īsām replikām), rezumē un uzdod jautājumus par tikko dzirdēto tematu.

Avots: http://www.businessinsider.com/julian-treasure-listening-exercises-2015-8

Piesakies jaunumiem e-pastā!

<  Atpakaļ

Uzzini pirmais

Piesakieties jaunumu saņemšanai e-pastā:

www.enjoyrecruitment.lv izmanto sīkdatnes (cookies), kas saglabā informāciju par Tavu mājaslapas apmeklējumu. Dati ir anonīmi, tie palīdz mums uzlabot mājaslapas un sniegto pakalpojumu kvalitāti. Sīkāk par Sīkdatnēm un Privātuma Politiku