Blogs

Veids kā motivēt darbiniekus un uzturēt lielisku komandas garu

Bieži vien tiek uzskatīts, ka darbiniekus spēj motivēt kāds materiāls vai finansiāls labums, taču tiek aizmirsts par pašu vienkāršāko lietu: katram darbiniekam ir nepieciešama cilvēcīga attieksme un viņa veiktā darba atzinums. Laikā, kad lielu lomu spēlē materiālā pasaule nedrīkst aizmirst par garīgo pasauli: ‘Būt cilvēcīgam!’ ikvienā dzīves situācijā – darbā, mājās, saskarsmē ar kolēģiem un radiniekiem.

Vienkāršākais motivācijas veids - izteikt atzinību

Personāla atlases kompānija ENJOY Recruitment Latvia dienu dienā saskaras ar klientiem, ar kandidātiem, un viņu atšķirīgajām prasībām. Vienam personāla atlases pakalpojumu servisā būs nepieciešama individuālāka pieeja, otram jāspēj nodrošināt vēlamo komunikācijas veidu un citam pielāgoties atbilstošam darba stilam, lai veidotu produktīvāku sadarbību. Bet mēs esam sapratuši, ka viens svarīgs un  vienkāršs veids kā nodrošināt ilglaicīgu sadarbību ir pateikt „Paldies!”. Laba sadarbība sākas ar to, ka iesaistītās puses spēj novērtēt viena otras veikumu un labo darbu. Līdzīga situācija veidojas arī starp vadītājiem un darbiniekiem. Ja vēlaties panākt efektīvu un ilglaicīgi noturīgu sadarbību uzņēmuma vai projekta komandas ietvaros, tad vienmēr pasakāties par labu darbu. Vārda, paldies, ietekme tikai palielināsies, ja to izteiksiet no sirds - sirsnīgi un patiesi. Atzinība par labi paveikto darbu ir jāizsaka, cik ātri vien iespējams un, jo ilgāk vilcināsies, jo vārds „Paldies!” zaudēs tā spēku.

Veidi kā pateikt „Paldies!”

Aci pret aci Vienkāršākais, taču nebūt ne efektīvākais veids ir uzrunāt darbinieku ar pateicības vārdiem „Es tiešām novērtēju tavu ieguldījumu (labā darba informācija). Liels Tev paldies!”, uzrunājot darbinieku vienatnē. Esi uzmanīgs, to darot nesteidzies, bet izsaki to ar dziļu pateicību un sirsnību, skatoties darbiniekam acīs. Atzinība kolēģu klātbūtnē Pateicība konkrētam darbiniekam par labi paveiktu darbu var tikt izteikta arī pārējo darbinieku klātbūtnē, tādējādi ceļot arī citu darbinieku vēlmi censties un būt motivētākiem sasniegt labus darba rezultātus, lai iegūtu atzinību no vadītāja. Darbinieki, kuri dzird ‘paldies’ ir daudz motivētāki strādāt cītīgāk komandas un uzņēmuma labā, lai arī viņu darbs tiktu novērtēts un atzīts pārējo kolēģu priekšā. Apbalvošana Lai labie darbi iegūtu vēl lielāku ietekmi, tie var tikt atzīti nelielās ceremonijās vai kopējās sanāksmēs – varbūt pat sagatavojot pateicības vēstuli vai atzinības rakstu par darbinieka sasniegumiem un labi paveikto darbu. Tikšanās viens pret vienu Pastāv arī lieliska iespēja vadītājam sazināties ar darbinieku telefoniski un aicināt uz privātu tikšanos jūsu kabinetā. Tas ir labs veids ne tikai izteikt pateicību, bet arī uzrunāt darbinieku vienatnē un tuvāk iepazīt viņa personību, noskaidrojot arī darbinieka domas un idejas par turpmākiem darba mērķiem, apmierinātību ar darbu u.tml. Dari to plānveidīgi Vēl pēdējais ieteikums, zinu, ka vadītāji ir noslogoti savā darbā un liekas, ka nav laika, lai atzinības metodi piekoptu pastāvīgi. Varu apgalvot tikai vienu, ka pateicības izteikšana darbiniekiem ir ļoti svarīga un motivējoša. Lai tā būtu ilglaicīga un spējīga sniegt rezultātus, ir jāsabalansē, cik bieži tiek izteikti vārdi „Paldies Tev!”. Atzinība nedrīkst būt reta un arī ne ļoti bieži, jo tad vārdi zaudēs to vērtību. Nelieto pateicību, ja darbinieks dara savu darbu viduvēji, izsaki atzinību tad, kad tā tiešām ir noderīga. Sākumā pateicība var tikt izteikta par vienkāršiem, maziem, bet kvalitatīviem darbiņiem, ar katru reizi latiņu ceļot augstāk un augstāk!Bieži vien tiek uzskatīts, ka darbiniekus spēj motivēt kāds materiāls vai finansiāls labums, taču tiek aizmirsts par pašu vienkāršāko lietu: katram darbiniekam ir nepieciešama cilvēcīga attieksme un viņa veiktā darba atzinums. Laikā, kad lielu lomu spēlē materiālā pasaule nedrīkst aizmirst par garīgo pasauli: ‘Būt cilvēcīgam!’ ikvienā dzīves situācijā – darbā, mājās, saskarsmē ar kolēģiem un radiniekiem.

<  Atpakaļ

Uzzini pirmais

Piesakieties jaunumu saņemšanai e-pastā:

www.enjoyrecruitment.lv izmanto sīkdatnes (cookies), kas saglabā informāciju par Tavu mājaslapas apmeklējumu. Dati ir anonīmi, tie palīdz mums uzlabot mājaslapas un sniegto pakalpojumu kvalitāti. Sīkāk par Sīkdatnēm un Privātuma Politiku