Blogs

Vairāk nekā puse aptaujāto darba vietas Latvijā vērtē kā ģimenēm un bērniem nedraudzīgas

Vairumam Latvijas iedzīvotāju ir grūtības savienot ģimenes un darba dzīvi. Darba slodze ir pārāk liela un darba devēju attieksmi par ģimenēm nedraudzīgu novērtē 63% Latvijas iedzīvotāju. Lai pievērstu uzmanību ģimenes un darba dzīves līdzsvara nozīmei laimīgas ģimenes veidošanā, un aktualizētu darba devēju, valsts un pašu strādājošo atbildību un aktīvu rīcību ģimenes stiprināšanā, aizsākta informatīvā akcija “Darbā bērni”.

“Es neredzēju kā mani bērni izaug – tie ir vārdi, ko mūsdienās dzirdam pārāk bieži,” uzsver “Amigo iniciatīvas laimīgai ģimenei” vadītāja Inga Akmentiņa – Smildziņa, norādot, ka ģimenei draudzīga un pretimnākoša darba vide ir būtiska, lai, pirmkārt, radītu un, otrkārt, saglabātu laimīgu ģimeni. Tomēr strādājošie Latvijas vecāki bieži saskaras ar negatīvu attieksmi no darba devēja puses tieši tajos brīžos, kad ģimenes un darba dzīvē trūkst līdzsvara un rezultātā cieš gan ģimenes laime, gan arī darba kvalitāte. Baidoties zaudēt darbu, ģimenes cilvēki bieži neuzstāj uz savu tiesību ievērošanu.

Gandrīz puse darbinieku, kuru ģimenē aug bērni, ir saskārušies ar negatīvu attieksmi no darba devēja puses. Visbiežākie tās iemesli ir darba devēju iebildumi pret vecāku prombūtni bērnu slimības laikā, nevēlēšanās dot brīvdienas ģimenei būtiskos dzīves brīžos – kā 1. septembris vai bērna piedzimšana, kā arī negatīva attieksme pret jaunajām māmiņām kā potenciālajām darbiniecēm, liecina aptauja, ko portālā Draugiem.lv veica “Darbā bērni” rīkotāji – “Amigo iniciatīva laimīgām ģimenēm” un Latvijas Radio 1 “Ģimenes studija”.

Lai veiksmīgi savienotu darba un ģimenes dzīvi, darbinieki no darba devēja vēlētos sagaidīt gan papildu brīvdienas ģimenei nozīmīgos brīžos, gan elastīgu darba laiku – iespēju strādāt no mājām vai attālināti, pusslodzes darba iespējas un īsākas darba dienas vasarās. Vairāk nekā trešdaļa (40%) darba ņēmēju uzskata, ka ģimenēm ar maziem bērniem būtu jānodrošina arī papildu materiālais atbalsts jeb papildu bonusi, kas izmantojami ģimenes nodrošināšanā un iespējas kopā ar ģimeni piedalīties darbavietas organizētos pasākumos.

Savas darbavietas kā ģimenēm draudzīgas vērtē 45% strādājošo, kas apliecina, ka būtiska daļa Latvijas darba devēju attīsta ģimenēm draudzīgas darba kultūras tradīcijas, rūpējas par darbinieku labsajūtu un sniedz atbalstu arī ģimenes dzīvē sarežģītos brīžos.

Vairāk par šo lasi vietnē laimigamgimenem.lv.

Piesakies jaunumiem e-pastā!

<  Atpakaļ

Uzzini pirmais

Piesakieties jaunumu saņemšanai e-pastā:

www.enjoyrecruitment.lv izmanto sīkdatnes (cookies), kas saglabā informāciju par Tavu mājaslapas apmeklējumu. Dati ir anonīmi, tie palīdz mums uzlabot mājaslapas un sniegto pakalpojumu kvalitāti. Sīkāk par Sīkdatnēm un Privātuma Politiku