Blogs

Talantu vadības stratēģija: Pirmais solis - līdera profila izveide

Iepriekš publicētājā rakstā Talantu vadība: jauna stratēģija darbinieku izaugsmei runājām par nozīmīgiem punktiem uz kuriem būtu jākoncentrējas personāla jeb talantu vadības speciālistiem, lai sekmīgi attīstītu jaunu talantu vadības stratēģiju uzņēmumā. Šoreiz runāsim par pirmo no tiem – līdera profila izveide. Kādi līderi mums būs nepieciešami nākotnē? Kādām ir jābūt tā prasmēm un zināšanām? Svarīgi ņemt vērā, ka nav būtiski, ko līderis sasniedz, bet gan, kā tas ir panācis sekmīgu uzdevumu izpildi komandā. Līderībā ir svarīgs nemainīgs mērķis un labākais iespējamais rezultāts. Kāpēc iespējamais? Jo sistemātiska pieeja mērķu izpildē ļauj manipulēt ar vidi, kurā uzdevumi tiek veikti. Sistemātiskums sniedz iespēju laicīgi reaģēt uz riskiem, iespējamām problēmām, izstrādāt un sniegt jaunus risinājumus gala mērķa maksimālai efektivitātei. Apskatīsim līdera kompetences, kuras par svarīgām uzskata globālā konsultantu tīkla Mercer profesionāļi. Līderim būtu jāpiemīt sekojošām kompetencēm –
  • Asa uztvere tirdzniecībā. Te varētu runāt par pārdošanas speciālistu iemaņām - spēju augstā kvalitātē prezentēt sava produkta/pakalpojuma/uzņēmuma informāciju, pārliecināt pircēju/klientu/investoru, izprast savu klientu vēlmes, izjust empātiju cilvēku attiecību starpā un piedāvāt labākos risinājumus.
  • Pārmaiņu vadība un sistemātiska procesu vadība. Šīs kompetences norāda uz spēju redzēt skaidru gala rezultātu un saskatīt dzidras procesu vīzijas. Vienlaicīgi plašas zināšanas un izpratni par dažādu sistēmu darbību. Loģika. Bieži vien šīs kompetences rodas pieredzes rezultātā jeb balstās uz spēcīgu intuīciju. Varētu ieteikt pat svarīgos lēmumos nebaidīties no kļūdām, jo tikai kļūdoties mēs mācamies.
  • Spēja iesaistīt darbiniekus. Ja ir spēja panākt darbinieku iesaistīšanos un motivāciju sasniegt labākos rezultātus, tad esat ‘spicē’ uz panākumiem. Ja darbinieki ir gatavi veikt papildus jūdzi, lai virzītos tuvāk organizācijas mērķim, tad tas ir ‘briljants’, kuru esat atradis. Nekas vairāk nav nepieciešams. Uzņēmums ir tik spēcīgs, cik spēcīga ir tā komanda. Mērķu virzību notiek tik raiti, cik lielu atdevi to realizēšanai velta katrs organizācijas darbinieks.
  • Inovāciju vadība un ekspertīze. Iesaistot darbiniekus vairāk strādājiet uz ‘brainstorming’. Radiet vidi, lai darbinieki izsaka pašas muļķīgākās, bērnišķīgākās un visneiedomājamākās idejas. Analizējiet tās un iesaistiet eksperta viedokli. Ticiet man, tajās slēpjas daudz inovatīvā. Ja gribiet būt inovatīvs vienatnē, lietojiet ‘out of box’ domāšanu.
  • Komandas veidošanas prasmes. Ir ļoti plaši pieejama literatūra, kura par to māca. Veltiet laiku sevis izglītošanai un lasiet grāmatas, lai pilnveidotu prasmes.
  • Cilvēku attīstība. Tā ir jūsu spēja integrēt un iesaistīt cilvēkus. Likt tiem aizrauties un iekarst par lietām, kuras tie dara. Līdera spēja būt par lomas modeli (role model). No darbinieku puses tas izpaužas, kā cieņa, respekts un neviltota uzticība. Uzticība Jums, kā vadītājam lēmumos; uzticība Jums, kā vadītājam, ja kļūdījāties; uzticība Jums, kā vadītājam, ja nosodāt nepareizas rīcības u.tml.
Ja saskatīsiet pareizās līderības kompetences, tad spēsiet stāties pretī izaicinājumiem mainīgajā biznesa vidē. Biznesā neliekat uzsvaru uz peļņu, bet lieciet uzsvaru uz biznesā iesaistīto cilvēku zināšanām, prasmēm un kompetencēm, kas nesīs peļņu pat nedomājot par to!

<  Atpakaļ

Uzzini pirmais

Piesakieties jaunumu saņemšanai e-pastā:

www.enjoyrecruitment.lv izmanto sīkdatnes (cookies), kas saglabā informāciju par Tavu mājaslapas apmeklējumu. Dati ir anonīmi, tie palīdz mums uzlabot mājaslapas un sniegto pakalpojumu kvalitāti. Sīkāk par Sīkdatnēm un Privātuma Politiku