Blogs

Talantu vadība: Kādas ir nepieciešamās prasmes labam mentoram?

Kā jau minēju iepriekšējā rakstā mentorings ir veids, kā viena persona ar noderīgiem padomiem no savas pieredzes apmāca citu personu. Pielietojot mentoringa praksi darba vietā jums ir iespēja vadīt talantus - palīdzēt cilvēkiem paaugstināt to efektivitāti, uzlabot karjeras izaugsmes iespējas, kā arī izveidot produktīvāku organizāciju. Lai būtu labs mentors jums ir jābūt pieredzei saistībā ar ‘mācekļa’ situāciju. Tā var būt tehniska pieredze, vadības pieredze, vai vienkārši dzīves pieredze. Lai būtu efektīvs padomdevējs:
  • Jums ir jābūt vēlmei palīdzēt - ar mieru tērēt savu laiku, palīdzot kādam citam, un uzturēt pozitīvu attieksmi it visā.
  • Esiet motivēti un turpiniet pilnveidot savas zināšanas – nekad nepastājaties sevis attīstībā. Lai palīdzētu citiem attīstīties, jums ir jāredz vērtība savai izaugsmei. Daudzi mentori atzīst, ka mentorings viņiem ir palīdzējis pašu personīgajā attīstībā.
  • Esiet pašpārliecināti un rīkojieties droši - es nedomāju kļūtu iedomīgiem vai audzēt lielu ego. Drīzāk, jums ir jāpiemīt spējai būt kritiskiem un apstrīdēt apmācāmo viedokļus tādā veidā, lai darbības nav bīstamas, bet palīdz viņiem aplūkot situācijas no jauna skatupunkta
  • Aktīvi klausieties - esiet uzmanīgi, lai apstrādātu visu informāciju, kuru apmācāmie saka. Vērojiet ķermeņa valodu, uzturiet acu kontaktu un izprotiet, kādu tematu apspriešana nav ērta apmācāmajam. Rādot to, ka jūs klausāties, tā jau ir vērtīga prasme pati par sevi. Tas liecina, ka jums tā ir vērtība, ko cilvēks saka un, ka jūs tos nepārtrauksiet. Tas prasa pacietību un vēlmi atlikt pāragrus spriedumus.
  • Uzdodiet pareizos jautājumus - labākie mentori uzdot jautājumus, kas apmācāmajiem liek domāt. Tomēr tas nav tik vienkārši, kā izklausās. Kā vienkāršs padoms jums, ja vēlaties būt labs mentors, ar jautājumu uzdošanu jums ir jāpanāk, lai apmācāmais domā par to, ko jūs vēlaties pateikt un viņam ir jānonāk pie tā paša secinājuma pastāvīgi. Lai to izdarītu, mēģiniet uzdot atvērtus jautājumus uz kuriem nevar atbildēt tikai ar jā vai nē. Vai jautājiet vairāk tiešus jautājumus, kas piedāvā vairākas atbildes iespējas un tad kopīgi analizējiet, kāpēc tie izvēlējās šo konkrēto atbildi.
  • Sniedz atgriezenisko saiti - dariet to tādā veidā, kas precīzi un objektīvi apkopo to, ko jūs esat dzirdējuši, bet arī interpretējiet apmācāmo teikto tādā informācijā, kas rada tiem pievienoto vērtību. Īpaši izmantojiet atgriezenisko saiti, lai pierādītu, ka jūs saprotat apmācāmā domāšanas pieeju lietām. Tas ir galvenais, lai palīdzētu tiem redzēt situāciju no citas perspektīvas.
Atcerieties, ka mentorings ir informācijas, kompetences un pieredzes nodošanas prakse, lai apmācāmie to varētu izmantot un veidot atbilstošu uzticību organizācijai. Kā mentors jūs veicināt, audzināt un sniedzat atbalstu, jo jūs jau esat "gājis šo ceļu", kurā dodas apmācāmais. Tāpat jāatceras, ka mentorings ir strukturēta attīstība, jums nav jāpasaka apmācamajam viss, ko jūs zināt par šo tēmu; viņam pašam ir jāatrod savi risinājumi situācijām. Nākamajā rakstā iepazīstināšu, kā sekmīgi vadīt mentoringa attiecības.

<  Atpakaļ

Uzzini pirmais

Piesakieties jaunumu saņemšanai e-pastā:

www.enjoyrecruitment.lv izmanto sīkdatnes (cookies), kas saglabā informāciju par Tavu mājaslapas apmeklējumu. Dati ir anonīmi, tie palīdz mums uzlabot mājaslapas un sniegto pakalpojumu kvalitāti. Sīkāk par Sīkdatnēm un Privātuma Politiku