Blogs

Talantu vadība: Izmantojiet savas zināšanas un pieredzi, lai palīdzētu citiem

Vai tie ir daži ieteikumi draugam palīdzēt atrast jaunu darbu, vai vadlīnijas bērnam uzsākt savu pirmo dienu skolā, daudzi no mums regulāri izmanto savas zināšanas un pieredzi, lai palīdzētu un vadītu citus. Mentorings ir palīdzības un norādījumu veids, kas ne tikai var būt noderīgs mūsu draugiem un ģimenei, bet ar mentoringa praksi darba vietā jums ir iespēja vadīt talantus - palīdzēt cilvēkiem palielināt to efektivitāti, uzlabot karjeras izaugsmes iespējas, kā arī izveidot produktīvāku organizāciju. Šajā rakstā īsumā ieskatīsimies, kādi ir darbinieku un organizācijas ieguvumi no mentoringa jeb padomdevēju prakses. Mentorings ir attiecības starp diviem cilvēkiem - "mentoru" un "mācekli". Māceklis ne vienmēr ir jaunākais praktikants uzņēmumā, māceklis var būt arī vidējā vai zemākā līmeņa vadītājs, jaunizveidotu projektu grupu biedri, kvalificēti speciālisti, kuri padziļina savas zināšanas specializācijā u.tml. Šādos gadījumos jūs kā mentors nododat vērtīgas prasmes, zināšanas un atziņas jūsu mācekļiem, lai palīdzētu viņiem attīstīties. Latvijā mentoringa prakses pielietošana bieži vien tiek tulkota kā drauds, piemēram, pazaudēt savu pozīciju, bailes no konkurences, nevēlēšanās ieguldīt laiku citu cilvēku attīstībā. Darba vieta nav kaujas lauks ‘es pret kolēģiem’. Darbs ir organizācijas mērķu un vajadzību pildīšana, kur ‘mēs kā organizācija’ ar kopējiem komandas spēkiem sasniedzam organizācijas nospraustos mērķus. Mentorings ir prakse , kas palīdz mācekļiem justies pārliecinātākiem un pastāvīgākiem; palīdz tiem izstrādāt skaidrāku izpratni par to, ko viņi var sagaidīt no darba vietas, pienākumiem, savas karjeras un personiskās dzīves. Organizācijās mentorings ir labs veids, kā efektīvi nodot vērtīgas zināšanas no vienas personas citai. Tas paplašina organizācijas prasmju bāzi, palīdz veidot spēcīgas komandas, kā arī var būt daļa no labi plānotas talantu vadības pēctecības stratēģijas. Daudzas apmācību programmas ir balstītas uz mentoringa principiem. Ir divi galvenie mentoringa tipi:
  • Attīstības mentorings - kad mentors palīdz māceklim attīstīt jaunas prasmes un iemaņas. Mentors ir ceļvedis un resurss mācekļa izaugsmei.
  • Sponsorēšanas mentorings - kad mentors ir vairāk kā karjeras ietekmētājs, nevis gids. Šajā situācijā, mentoram ir īpaša interese mācekļa progresā. Mentors ir tas , kurš "paver durvis" un ietekmē mācekļa attīstību.
Nākamajā rakstā uzzināsiet, kādas prasmes jums ir nepieciešamas, lai būtu labs mentors. Piezīmes: „Latvijas Darba devēju asociācijas ģenerāldirektore Elīna Egle pastāstīja, ka kvalificēta darbaspēka trūkums [Latvijā] jūtams jau šobrīd (..)” Liela daļa darba devēju Latvijā jau darba intervijas laikā sagaida no potenciālā darbinieka pilnu zināšanu un prasmju paketes izklāstu, ja kaut viens punkts nesakrīt ar gaidīto, darba devējs nav gatavs investēt tālākā attīstībā.

<  Atpakaļ

Uzzini pirmais

Piesakieties jaunumu saņemšanai e-pastā:

www.enjoyrecruitment.lv izmanto sīkdatnes (cookies), kas saglabā informāciju par Tavu mājaslapas apmeklējumu. Dati ir anonīmi, tie palīdz mums uzlabot mājaslapas un sniegto pakalpojumu kvalitāti. Sīkāk par Sīkdatnēm un Privātuma Politiku