Blogs

Talantu inteliģence – veiksmes faktors biznesa izaugsmei (Austrālijas pieredze)

Internetā iepazinos ar ļoti vērtīgu pētījumu par darbinieku nozīmīgo lomu biznesā un biznesa mērķu sasniegšanā. Pētījumu ir veikusi kompānija, kura darbojas vairāk kā 4,500 uzņēmumos kopumā 200 valstīs, iesakot vadītājiem, kā sekmīgāk atlasīt pareizos darbiniekus no kandidātu vidus un kā uzlabot esošo darbinieku sniegumu. Vadošie uzņēmumi visā pasaulē izmanto šī uzņēmuma sniegtos ieteikumus personāla pārvaldībā, attīstībā, motivēšanā, personāla atlasīšanā un labāko darbinieku sistemātiskā apmācīšanā, tādējādi uzlabojot uzņēmējdarbības rādītājus. Mūsdienu zināšanu laikmetā līdz 70 procentiem no organizācijas vērtības balstās uz darbinieku prasmēm un pieredzi, no kuras ir atkarīga kopējā ekonomiskā situācija ne tikai uzņēmumā, bet arī visā valstī kopumā. Tas, cik sekmīgi tiek vadīta uzņēmējdarbība lielā mērā atspoguļo arī valsts kopējo ekonomiku. Efektīva personāla pārvaldība par 26% palielina ieņēmumus uz vienu darbinieku, 41% gadījumu samazina augsti kvalificēto darbinieku mainību, par 17% samazina brīvprātīgo darbinieku mainību un 28% gadījumu samazinās darbinieku piespiedu atlaišana.

Tiek apgalvots, ka sociālās vietnes, piemēram, Facebook (Latvijā draugiem.lv), spēj sniegt vairāk informācijas par uzņēmuma cilvēkiem, viņu talantu aktīviem, nekā uzņēmumā pastāvošā HR tehnoloģiju sistēma. Tas vien parāda to, ka lielākajai daļai uzņēmumu, vienkārši nav skaidrības, cik labi uzņēmuma lielākā vērtība – personāls - tiek pārvaldīts. Aptaujas mērķis bija izprast, kādu vērtību uzņēmumi piešķir informācijai par darbiniekiem un viņu patiesajiem talantiem (‘Talantu informācija’) un to, vai personāla pārvaldēm un vadītājiem ir iespēja piekļūt uzticamiem talantu datiem, kas palīdzētu viņiem vadīt biznesa rezultātus. Galvenie pētījuma rezultāti liecina, ka: 1) Starp uzņēmumiem pastāv ievērojamas atšķirība, cik svarīga ir darbinieku talantu informācija to vadītājiem un cik pieejami ir ticami dati par patiesajiem darbinieku talantiem. Daudzi HR un biznesa vadītāji nesaņem piekļuvi talantu datiem, kas ir svarīgi, lai tie uzlabotu biznesa sniegumu. 2) Palielinās vajadzība esošo darbinieku saglabāšanā un attīstībā, vajadzības gadījumā jaunu darbinieku piesaistīšanā, lai uzlabotu sniegumu, jo bezdarba līmenis Austrālijā joprojām ir zems 5.1%, savukārt Latvijā 15,6%. 3) Analīzes top 10 svarīgākie darbinieku talanti jāanalizē, balstoties uz  trīs galvenajām jomām:
  • Darbinieku saglabāšana. Nosakot labākos izpildītājus, izprotot, kurš no tiem ir zaudējumu risks, uzskaitot kopējo apgrozījumu un apgrozījuma izmaksas.
  • Produktivitāte. Izsekojot iesaistīšanās līmeni un ražīguma mērījumus.
  • Mērķu regulēšana. Cik ļoti darbības plāns tiek saskaņots ar mērķiem un mērķi saskaņoti ar biznesa kopējo plānu.
4) Pastāv nozīmīga iespēja, lai nodrošinātu precīzus, pieejamus datus talantu izlūkošanas (talantu inteliģences) jomā, lai radītu priekšstatus par darbiniekiem, lai uzlabotu uzņēmējdarbības rezultātus. Talantu inteliģences izlūkošanas iespējām ir jābūt savlaicīgām, saprātīgām un tās nav ieteicams dalīt atsevišķos procesos.

Turpinājums sekos ...

Internetā iepazinos ar ļoti vērtīgu pētījumu par darbinieku nozīmīgo lomu biznesā un biznesa mērķu sasniegšanā. Pētījumu ir veikusi kompānija, kura darbojas vairāk kā 4,500 uzņēmumos kopumā 200 valstīs, iesakot vadītājiem, kā sekmīgāk atlasīt pareizos darbiniekus no kandidātu vidus un kā uzlabot esošo darbinieku sniegumu. Vadošie uzņēmumi visā pasaulē izmanto šī uzņēmuma sniegtos ieteikumus personāla pārvaldībā, attīstībā, motivēšanā, personāla atlasīšanā un labāko darbinieku sistemātiskā apmācīšanā, tādejādi uzlabojot uzņēmējdarbības rādītājus.

<  Atpakaļ

Uzzini pirmais

Piesakieties jaunumu saņemšanai e-pastā:

www.enjoyrecruitment.lv izmanto sīkdatnes (cookies), kas saglabā informāciju par Tavu mājaslapas apmeklējumu. Dati ir anonīmi, tie palīdz mums uzlabot mājaslapas un sniegto pakalpojumu kvalitāti. Sīkāk par Sīkdatnēm un Privātuma Politiku