Blogs

Svarīgs jautājums, kuru lielākā daļa vadītāju neuzdod saviem padotajiem.

Visi vadītāji zina: komandas mērķu noteikšana bieži vien liekās daudz grūtāka nekā tai vajadzētu būt. Galu galā mērķis ir tikai teikums vai divi, kas daudziem arī paliek tikai teikums un nekas vairāk. Bet, ja esat vadītājs, jums ir nepieciešams ne tikai savienot jūsu komandas mērķus ar globālajiem uzņēmuma mērķiem, bet arī nodrošināt, lai jūsu komanda būtu pietiekami motivēta, lai šos mērķus sasniegtu.

Nav jau tā, ka katra vadītāja mērķis ir viņa padoto laime un motivācija sasniegt komandas mēŗķi, taču tas vadītājiem ir svarīgi, jo motivēti darbinieki ir produktīvi darbinieki. Jo produktīvāki būs jūsu komandas dalībnieki, jo vieglāka būs jūsu dzīve.

Tātad, kāda ir slepenā formula, lai uzzinātu, kas ir darbinieku mērķi un  kas viņus motivē? Tas tiešām ir diezgan vienkārši - vienkārši pavaicājiet to saviem padotajiem.

Tas tiešām izklausās ļoti vienkārši un kas tad tur ko nepajautāt, taču daudziem vadītājiem nepietiek laika, lai uzjautātu saviem darbiniekiem par viņu karjeras mērķiem.

Šī jautājuma uzdošana ne tikai liecinās par to, ka jūs patiešām rūpējas par savu komandu un tās panākumiem, bet arī sniegs jums vērtīgu informāciju, ko varēsiet izmantot, lai efektīvi vadītu savus padotos. Tāpēc, katru reizi, kad jūs savienosiet vienu no padoto mērķiem ar komandas mērķi, jūs (gandrīz) izslēgsiet iespēju, ka mērķa sasniegšana būs lemta neveiksmei.

Piemēram, viens no jūsu mērķiem ir pabeigt projektus īsākā termiņā, tas nozīmē, ka ir jāmotivē projektu vadītāji.  Jums ir jānoskaidro, kas motivē projektu vadītājus, ko viņi vēlās sasniegt, un tas jāizmanto, lai sasniegtu arī uzņēmuma mērķus. Piemēram, vienu no projektu vadītājiem motivē tas, ka ir iespēja uzņēmumā iegūt papildus brīvdienas. Ja jūs redzat, ka ir reāli, ka darbinieks var paņemt papildus brīvas dienas, tad izmantojiet to un uzlieciet mērķi pabeigt projektus ātrāk par to dodot papildus brīvas dienas. 

Iespējams kāda cita projektu vadītāja mērķis ir attīstīties profesionālajā ziņā. Tad nodrošiniet projektu vadītājiem iespēju apmeklēt apmācības, kas var dot savu artavu un projektu vadītājs spētu iegūtās zināšanas izmantot, lai ātrāk noslēgtu projektu.

Zemāk ir norādīti daži jautājumi, kurus varat uzdot saviem padotajiem, lai izprastu viņu mērķus:

• Kāds ir viens karjeras mērķis, kuru vēlies sasniegt šogad?

• Kur tu vēlētos būt pēc viena gada? Pēc 5 gadiem?

• Ko tev patīk darīt?

• Kas darbā tevi motivē? Kas tevi demotivē?

• Kādus jaunus projektus vai uzdevumus tu vēlētos papildus uzņemties nākamajā gadā?

• Ko tu pašlaik dari pašizaugsmei un sevis attīstīšanai?

• Kā es tev varu palīdzēt sasniegt tavus mērķus? Kādi resursi tev nepieciešami?

Šīs sarunas mērķis ir būt gan atbalstošam, gan godīgam. Piemēram, ja jums ir nepieredzējis darbinieks, kura mērķis ir būt par menedžeri 12 mēnešu laikā, jums būs jāsniedz viņam izsmeļošas atbilde par to, ka tas visticamāk nebūs iespējams. Tajā pašā laikā, jūs varētu ar viņu sadarboties, lai kopīgi noteiktu mērķus (tādās jomās kā laika plānošana, organizācijas prasmes vai līderisms u.c.), kas var palīdzēt viņam labāk sagatavoties viņa lielajam mērķim, kas varētu tikt sasniegts, bet ilgākā termiņā.

Vēl pēdējā piezīme: nosakot mērķus, pārliecinieties, ka jūs atceraties katra padotā prasmju līmeni, lai jūs varētu nodrošināt atbilstošu atsekošanu un arī apmācības. Galu galā, jūs esat tas, kurš ir atbildīgs par savu komandu un tās panākumiem (vai neveiksmēm), tāpēc jums vajag rīkoties gudri un saprast, kurus pienākumus deleģēt (un kam).

Izdevīgums, savienojot jūsu mērķus ar darbinieku mērķiem, ir nenoliedzams. Kad jūsu darbinieki ir motivēti un strādā efektīvi, uzvar abas puses.

Avots - https://www.themuse.com/advice/motivating-question-most-bosses-dont-ask

<  Atpakaļ

Uzzini pirmais

Piesakieties jaunumu saņemšanai e-pastā:

www.enjoyrecruitment.lv izmanto sīkdatnes (cookies), kas saglabā informāciju par Tavu mājaslapas apmeklējumu. Dati ir anonīmi, tie palīdz mums uzlabot mājaslapas un sniegto pakalpojumu kvalitāti. Sīkāk par Sīkdatnēm un Privātuma Politiku