Blogs

Spēja strādāt produktīvi mājas birojā

Kuram nav gadījies nepareizi plānot savu darba laiku, tiešām “nosist” laiku sociālajos tīklos un internetā, līdz uz rakstāmgalda sakrājas nepabeigtu darbu kaudze. Strādājot birojā līdzās citiem darba rūķiem, šādas situācijas būs retums, taču šim riskam īpaši pakļauti ir tie, kas strādā no mājām. Frīlanceri ir pilnībā atbildīgi par savu laiku, kurš jāizmanto pēc iespējas gudrāk, lai veidotu veiksmīgu karjeru. Taču risks padoties interneta valdzinājumam pastāv. Un tas laupa laiku un aizdzen kā nebijušu produktivitāti. Frīlanceriem atšķirībā no biroja darbiniekiem ir nepieciešama liela pašmotivācijas spēja un atbildības sajūta.

Turpinājumā par dažām lietām, kas ikdienā laupa produktivitāti, un darbu kaudze nevis mazinās, bet paliek arvien lielāka. Kā ar to cīnīties?

Pirmā lieta ir aizraušanās ar interneta vietnēm. “Ieiešu vispirms Facebook un tad jau ķeršos pie darba,” tā sakām daudzi, bet tikai pēc tam aptveram, ka ir pagājusi stunda, ka jāiedzer kafija vai jāgatavo pusdienas, bet pie darba tā vēl neesam ķērušies. Sērfošana internetā var būt lieliska atpūtas pauze, lai uz mirkli “atslēgtos” no darba, bet tā nekādā gadījumā nav labs un produktīvs darba dienas sākums. Tātad, pirmais lēmums – internets atpūtas brīžiem!

Nebeidzama darbu atlikšana un vilcināšanās – arī ar šo niķi sastopas daudzi. Mums patīk visu atlikt līdz pēdējai minūtei. Tas ir lipīgs vīruss! Un atruna ir vienmēr viena un tā pati – es varu koncentrēties darbam vislabāk tikai tad, kad jūtu adrenalīnu un spiedienu. Labāk tomēr ir veltīt laiku, lai kvalitatīvi veiktu darbu un minimizētu kļūdu pieļaušanu pēdējā mirklī.

Ja tavs rakstāmgalds līdzinās vairāk kaujas laukam nekā produktīva darba vietai, tad jāatzīst, ka tev ir nopietnas problēmas, kas saistītas ar apjukumu un nekārtību. Grāmatu kaudzes, dokumenti dienas laikā var sakrāties, taču darba dienas beigās velti minūti laika, lai atliktu malā to, kas vairs nebūs nepieciešams, un sakārtotu to, kas vēl noderēs. Tas nenozīmē būt kārtības apsēstiem un nepārtraukti traust putekļus no zīmuļiem, tomēr kaut kādai kārtībai jābūt, lai kārtējā dokumenta meklēšana neizņemtu pusstundu laiku.

Darbu atstāšana pusgaitā, lai pie tiem atgrieztos pēc tam, nav nekas nepareizs. Dāzkārt tas ir nepieciešams, lai uz konkrēto lietu pēc tam paskatītos no cita skatu leņķa. Tomēr pie atliktajiem darbiem tiešām jāatgriežas, lai tos pabeigtu, nevis jāgaida nedēļām ilgi iedvesma to pabeigšanai. Lai ikdienā to būtu vieglāk īstenot, izveido prioritāšu sarakstu, konkrēti norādot dienu, kurā darbs jābeidz.

Katram ir savi darba ieradumi, tradīcijas, kuras nosaka ikdienu un darbu. Un tomēr. Nenoslēdzies no šodienas piedāvātajām iespējām, izej ārpus savas komforta zonas un varbūt atradīsi kaut ko inovatīvu, kas palīdzēs ikdienas darbu organizēšanā, ja šis ir vājais punkts tavā profesionālajā dzīvē. 

Frīlanceri zināmā mērā ir privileģēti, jo var paši veidot savu ikdienu un darba dienu. Tai pat laikā, strādājot šāda veida darbu, ir nepieciešama liela atbildības sajūta un spēja godīgi sev atbildēt, kas manā ikdienā vēl jāuzlabo.

Piesakies jaunumiem e-pastā!

<  Atpakaļ

Uzzini pirmais

Piesakieties jaunumu saņemšanai e-pastā:

www.enjoyrecruitment.lv izmanto sīkdatnes (cookies), kas saglabā informāciju par Tavu mājaslapas apmeklējumu. Dati ir anonīmi, tie palīdz mums uzlabot mājaslapas un sniegto pakalpojumu kvalitāti. Sīkāk par Sīkdatnēm un Privātuma Politiku