Blogs

Priekšnieks kļūdījās, ko nu?

Tā var notikt un notiek, ka priekšnieks arī var kļūdīties. Ko tādā gadījumā lai dara, ja ir skaidri redzams, ka kļūda, pat ja tas ir noticis netīšām, nelabvēlīgi ietekmēs ar vislabāko klientu vai radīs problēmas ar kolēģiem? Vai ar šo situāciju sadzīvot vienatnē vai arī dalīties ar citiem kolēģiem?

Runāt vai klusēt, kad priekšnieks ir kļūdījies? Kurš gan būtu ar mieru, nekavējoties doties uz šefa kabinetu un izklāstīt viņa pieļauto kļūdu, un riskēt ar sliktām attiecībām ar priekšnieku. Tai pat laikā šai situācijā ir grūti tēlot, ka nekas nav noticis, neatklājot to pilnīgi nevienam. Gribas par to pastāstīt vismaz vienam uzticamam kolēģim.
Abi risinājumi nav tie labākie, jo pirmajā gadījumā visdrīzāk attiecības ar priekšnieku sabojāsies, otrā gadījumā, kad tas netiek atklāts priekšniekam, cietīs uzņēmums. Kā tad lai rīkojas? Vispirms jāmēģina saprast, kāds ir priekšnieks un kāda ir viņa loma, lai pēc tam atbilstoši rīkotos.
Katraqm no mums ir savs ego, bet jo īpaši tas piemīt priekšniekam, kurš ir gājis cauri grūtībām, lai sasniegtu savu mērķi. Otrkārt, priekšnieks nav robots, tāpēc kā jebkura cilvēciska būtne ik pa laikam viņš var kļūdīties. Jo vairāk darba un atbildības, jo vairāk pieaug iespējamība kļūdīties. Tāpēc ir jānovērtē tas, kas ir pozitīvi, nenorādot vienmēr ar pirkstu uz katru mazāko kļūdu. Un, pat ja priekšnieks ir pieļāvis kļūsu, jāmēģina atrast vispiemērotākais brīdis, lai viņam to pateiktu. Turklāt nekādā gadījumā ne citu klātbūtnē!
Paturot prātā šos novērojumus par to, kādi ir priekšnieki, seko priekšnieka rakstura izvērtējums. Un kopumā ir tikai divas lielas kategorijas: labs un slikts priekšnieks.
Labs priekšnieks parasti labi izturas pret saviem pakļautajiem, bieži ir pat draudzīgs ar darbiniekiem. Viņš ir gatavs uzklausīt, viņš ir atvērts dialogam, tāpēc, ja viņam ļoti uzmanīgi tiks pateikts par viņa pieļautajām kļūdām, kuru dēļ uzņēmumam draud briesmas, priekšnieks to sapratīs. Labs priekšnieks labi saprot, ka uzņēmuma darbība nav atkarīga vien no viņa pavēlēm , bet uzticas saviem darbiniekiem, jo zina, ka arī viņus interesē uzņēmuma izaugsme. Tāpēc šis priekšnieks spēj uzņemt kritiku no padoto puses.
Ar sliktu priekšnieku saruna aci pret aci var kļūt par ļaunāko murgu. Frāze “priekšnieks ir kļūdījies” neietilpst šī cilvēka vārdu krājumā, taču arī klusēšana nav pareizākais rīcības variants. Ja priekšnieks ir kļūdījies un turklāt viņš ir slikts vadītājs, tad vislabāk nerunāt ar viņu par problēmu vienatnē, bet gan labākajā gadījumā jāmeklē atbalsts kādā no citiem darba kolēģiem, lai tādā veidā parādītu priekšniekam, ka nesat viņa priekšā visu kopīgās intereses.

Piesakies jaunumiem e-pastā!

<  Atpakaļ

Uzzini pirmais

Piesakieties jaunumu saņemšanai e-pastā:

www.enjoyrecruitment.lv izmanto sīkdatnes (cookies), kas saglabā informāciju par Tavu mājaslapas apmeklējumu. Dati ir anonīmi, tie palīdz mums uzlabot mājaslapas un sniegto pakalpojumu kvalitāti. Sīkāk par Sīkdatnēm un Privātuma Politiku