Blogs

Pretrunīgas personības jeb par un ap radošajiem cilvēkiem

Radošo cilvēku citādā dzīve – kā šie cilvēki strādā, dzīvo, kā rodas jaunas idejas..? Ja ar vienu vārdu vajadzētu raksturot radošās personības, tad tas vārds būtu sarežģītība. Viņi aptver tādas īpašības, prasmes, kuras cilvēkos ir nošķirtas viena no otras. Vairums cilvēku sastāv no dažām šķautnēm, bet radoši cilvēki ir tik daudzšķautņaini, ka tās nav iespējams aptvert. Radošas personības visbiežāk raksturo un var atpazīt no šīm pretrunīgajām iezīmēm:

1. Radošiem cilvēkiem ir liels fiziskās enerģijas daudzums, taču bieži viņi ir noslēgti un klusi.
Viņi var strādāt ilgas stundas ar lielu atdevi un koncentrēšanos, kā laikā izstaro entuziasmu, taču pēc šāda darba (pat, ja tas ir tikai stundu vai divas) nepieciešams atpūsties, būt klusumā jeb uzlādēties.

2. Radoši cilvēki ir gudri, bet naivi tajā pašā laikā.
Tas saistās ar spēju ģenerēt daudzas idejas, būt fleksiblam jeb “pārslēgties” no vienas perspektīvas uz otru, būt dažādam. Tam visam ir tikai viens mīnuss – dažreiz tas viss var notikt neīstajā laikā un vietā.

3. Radoši cilvēki kombinē rotaļīgumu ar disciplīnu vai atbildību ar bezatbildību.
Kur rotaļīgums, tur arī izturība, neatlaidība, spītība. Tāpēc, piemēram, radošās personības bez rūpēm var strādāt visu nakti, ja nepieciešams, taču var nesaprast un nosodīt tos kolēģus, kuri nav gatavi to darīt.

4. Radoši cilvēki ik pa laikam aizvieto realitāti ar fantāzijām un iztēli (un otrādāk).
Bieži vien šiem cilvēkiem nepieciešams pabūt citā realitātē, lai rastu idejas, atrisinātu kādu jautājumu vai smeltos iedvesmu. Tādos gadījumos atliek vien minēt, no kuras uz kuru pasauli šie cilvēki “pārvietojas”.

5. Radoši cilvēki mēdz būt gan intraverti, gan ekstraverti.
Cilvēki, kuri nav tik radoši priekšroku dot vai nu būt pūlī vai skatīties uz to no malas, tikmēr radoši – visur, kur vien var iedomāties (arī uz vidus līnijas).

6. Radoši cilvēki vienlaicīgi ir gan pieticīgi, gan augstprātīgi.
Tas, kā radoša personība izturēsies, ir atkarīgs no situācijas, kurā atrodas.

7. Radošie cilvēki neatbilst pieņemtajiem stereotipiem par sievietēm un vīriešiem.
Radošas sievietes ir izturīgākas, viņām patīk dominēt, radoši vīrieši – jūtīgāki, mazāk agresīvi nekā vīrieši, kuri nav radoši.

8. Radoši cilvēki dumpinieciski un konservatīvi. 
Te atkal – pretstati, kuri nepieciešami radošajām personībām, lai spētu izpausties.

9. Radoši cilvēki ir ļoti dedzīgi aizstāv savu darbu, taču var būt arī ļoti kritiski pret to.
Bez kaismes radoši cilvēki ļoti ātri zaudē interesi par darbu. Taču viņi māk arī “atdalīt” sevi no darba – prot redzēt to no malas, lai varētu ieraudzīt kļūdas, gūt idejas, lai uzlabotu to.

10. Nedrīkst aizmirst, ka katra radošā personība ir unikāla, neaizstājama, taču tās visas vieno drosme nepadoties, attapība, spēja pielāgoties jebkurai situācijai un darīt visu, lai sasniegtu mērķi. 

Avots: http://www.fastcompany.com/3016689/leadership-now/10-paradoxical-traits-of-creative-people

Piesakies jaunumiem e-pastā!

<  Atpakaļ

Uzzini pirmais

Piesakieties jaunumu saņemšanai e-pastā:

www.enjoyrecruitment.lv izmanto sīkdatnes (cookies), kas saglabā informāciju par Tavu mājaslapas apmeklējumu. Dati ir anonīmi, tie palīdz mums uzlabot mājaslapas un sniegto pakalpojumu kvalitāti. Sīkāk par Sīkdatnēm un Privātuma Politiku