Blogs

Pret atpūtas trūkumu ar divām pusstundām miega dienas laikā

Negulētas naktis darba laika dēļ vai arī tāpēc, ka ir bijis pārāk daudz darba, kā cīnīties ar šo problēmu? Risinājumu piedāvā Parīzes Sorbonas Universitātes pētnieki, kas analizēja cilvēkus, kuri pavadīja naktis nomodā.

Pēc pētnieku domām, nedrīkst gulēt par maz, lai izvairītos no atpūtas trūkuma. Pretējā gadījumā pieaug risks saslimt ar kardiovaskulārajām slimībām, iegūt liekā svara problēmas, diabētu, kā arī saskarties ar citām veslības problēmām. Miega trūkums palielina organismā stresa hormonu daudzumu, kas ir atbalidīgi par stresa izraisītajām sirdsklauvēm un paaugstināto spiedienu. Miega trūkums izaisa arī daudzas citas kā psiholoģiskas, tā fiziskas kaites.

Bet ko lai dara, ja esam spiesti naktīs neizgulēties, ja jāstrādā nakts maiņās, ja pēc darba līdz dziļai naktij jāvelta darbs mācībām vai bērnu iemidzināšanai? Saskaņā ar pētījumu, kas publicēts izdevumā “Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism”, vajag veltīt vismaz pusstundu miegam no rīta un pēcpusdienā nākamajā dienā pēc negulētās nakts. Un tas ir pietiekami, lai izvairītos no iepriekš minētajām kaitēm, kuru viens no izraisītājiem ir nepietiekama atpūta nakts stundās.

Šie nelielie miega un atpūtas brīži palīdzēs atgriezties normālā darbībā stresa hormoniem, kurus miega trūkums bīstami uzbudina. Tāpat normas robežās atgriezīsies proteīni, kas atbild par imunitāti, mierina pētnieki.

Līdz šim pētījumā piedalījās vienpadsmit sievietes un vienpadsmit vīrieši vecumā starp 25 un 32 gadiem. Lai arī pētījumā piedalījās salīdzinoši neliels skaits cilvēku, pētnieki, publicējot datus, vēlas sniegt palīdzīgu roku visiem tiem, kas saskaras ar miega trūkumu ikdienā, kā arī mediķiem. Tātad, ja nakts stundas bijušas par īsu, mēģiniet atlaisties vismaz pusstudnu divas reizes dienā, lai palīdzētu organismam cīnīties ar dažādām veselības problēmām.

Piesakies jaunumiem e-pastā!

<  Atpakaļ

Uzzini pirmais

Piesakieties jaunumu saņemšanai e-pastā:

www.enjoyrecruitment.lv izmanto sīkdatnes (cookies), kas saglabā informāciju par Tavu mājaslapas apmeklējumu. Dati ir anonīmi, tie palīdz mums uzlabot mājaslapas un sniegto pakalpojumu kvalitāti. Sīkāk par Sīkdatnēm un Privātuma Politiku