Blogs

Prasmju atbilstība darba tirgum - izaicinājums uzņēmējiem un kandidātiem

Eiropas Profesionālās izglītības un attīstības aģentūra Cedefop norāda, ka 2020, lielākā daļa jauno darbavietu būs saistītas ar augsta līmeņa pārvaldību un specializētu tehnisko darbu, bet daudzi aroda darbinieki būs jānomaina nepietiekamās specializācijas dēļ. Darbs Eiropā kļūst aizvien prasīgāks zināšanu un prasmju intensitātes ziņā, kad uzņēmumi meklē darbaspēka kompetenci un radošo potenciālu, kas ir nozīmīgs faktors darbam ar jaunajām tehnoloģijām un to attīstībai . Darbinieka spējas ģenerēt ideju vai radīt jaunu produktu, izmantojot savu smadzeņu potenciālu, tiks vērtēta kā produkts ar visaugstāko pievienoto vērtību, taču neskatoties uz kandidāta profesionālajām zināšanām un pieredzi, tiek meklēti darbinieki arī ar labām starppersonu un saskarsmes prasmēm Kā liecina Cedefop dati par nākotnes darba iespējām un nepieciešamajām prasmēm Eiropas Savienības, Norvēģijas un Šveices darba tirgū, var vērot tendences, ka līdz 2020. gadam lielākais pieprasījums būs pēc profesionāļiem, tehniķiem un asociētajiem profesionāļiem, servisa un tirgus pārdošanas speciālistiem , kā arī augstākā līmeņa vadītājiem.

Avots: Cedefop (IER estimates based on E3ME, EDMOD and RDMOD)

ES darbiniekiem jāprot labāk pielāgoties pārmaiņām un tās pieņemt, lai uzlabotu savu nodarbinātību. Tas pats attiecas uz uzņēmumiem, kam arī jākļūst elastīgākiem, lai varētu pielāgoties jaunajiem apstākļiem attiecīgi reaģējot uz darbaspēka nodrošinājumu un vajadzībām. Kā rāda pasaules pieredze, tad tieši ekonomiskās lejupslīdes laikā viens no nozīmīgākajiem rentabilitātes paaugstināšanas risinājumiem bija darbinieku potenciāla celšana, taču Latvijā šī prakse taupības nolūkos netika tik plaši izmantota. Uzņēmumiem Latvijā vajadzētu padomāt par tāda amata, kā personāla trenera aktualizēšanu uzņēmumā, vai nepieciešamības gadījumā griezties pēc profesionāļu palīdzības specializētajās personāla atlases kompānijās, kuras nodarbojas ar personāla trenēšanu jeb koučingu. Trenēšana palīdz uzņēmuma darbiniekiem sasniegt profesionālu potenciālu, liekot viņiem apzināties savas spēcīgas un vājas puses, uzlabo cilvēku personiskās īpašības un saliedēt darba kolektīvu, kas acīmredzami uzlabo biznesa sniegumu kopumā.Eiropas Profesionālās izglītības un attīstības aģentūra Cedefop norāda, ka 2020, lielākā daļa jauno darbavietu būs saistītas ar augsta līmeņa pārvaldību un specializētu tehnisko darbu, bet daudzi aroda darbinieki būs jānomaina nepietiekamās specializācijas dēļ.

<  Atpakaļ

Uzzini pirmais

Piesakieties jaunumu saņemšanai e-pastā:

www.enjoyrecruitment.lv izmanto sīkdatnes (cookies), kas saglabā informāciju par Tavu mājaslapas apmeklējumu. Dati ir anonīmi, tie palīdz mums uzlabot mājaslapas un sniegto pakalpojumu kvalitāti. Sīkāk par Sīkdatnēm un Privātuma Politiku