Blogs

Personāls - uzņēmuma pamatkapitāls

Apzinoties, ka personāls ir vissvarīgākais uzņēmuma resurss, nevar par zemu novērtēt darbinieku motivāciju, kas līdz ar to ari kļūst par būtisku uzņēmuma ikdienas sastāvdaļu. Darbinieku motivācijas pamatā ir rūpīga cilvēkresursu kompetenču, tehnoloģiju un darba veida, kā arī kvalitātes un funkciju analīze.
Uzņēmumu vadītājiem piedāvājam piecus darbinieku motivācijas zelta likumus:
1. specifiskās kompetences jāprot pielāgot darba videi tā, lai tās nestu produktivitāti un radītu harmoniju gan uzņēmumā, gan darbiniekos;
2. darīt visu iespējamo, lai personālam periodiski būtu iespēja piedalīties dažādos kompetenču uzlabošanas vai formācijas kursos, kas veicinātu viņu profesionālo izaugsmi konkrētajā sektorā, kurā viņi darbojas;
3. piedāvāt iespēju darbiniekiem arī darba vidē paust un izmantot savu radošo garu. Tādā veidā darbinieks jutīsies brīvs izpausties arī ārpus sava ikdienas darba stingrajām robežām, iespējam, piedāvājot jaunus un inovatīvus risinājumus un idejas.
4. Protams, ir jābūt atbilstošai darba samaksai. Apmierinoša darba alga ir tādā gadījumā, ja tā atbilst darbinieka atdevei darba vietā, kā arī ieņemamajam amatam un darba tirgum kopumā.
5. Arī prēmiju piešķiršanas sistēmai un kārtībai jābūt tādai, kura motivē darbiniekus, kā arī veicina darbinieka vēlmi uzlabot ne tikai savu, bet arī visa uzņēmuma produktivitāti.
Patiesībā par uzņēmuma vadības mērķi jākļūst  vēlmei radīt entuziasma un motivācijas pilnu darba vidi, kur entuziasms nemazinās. Tāpat vadībai ir jācenšas darīt visu iespējamo, lai izveidotu kvalitatīvu darba vidi, kurā ikvienam darba ņēmējam būtu iespēja uzlabot gan savu profesionalitāti, gan veicināt visa uzņēmuma pozitīvo tēlu. Tieši tāpēc ir svarīgi, lai šie vai citi zelta likumi un ieteikumi nepaliktu tikai teorētiskā līmenī, bet tiktu pielietoti ikdienas praksē.
Ilze Mežniece

<  Atpakaļ

Uzzini pirmais

Piesakieties jaunumu saņemšanai e-pastā:

www.enjoyrecruitment.lv izmanto sīkdatnes (cookies), kas saglabā informāciju par Tavu mājaslapas apmeklējumu. Dati ir anonīmi, tie palīdz mums uzlabot mājaslapas un sniegto pakalpojumu kvalitāti. Sīkāk par Sīkdatnēm un Privātuma Politiku