Blogs

Pavasara mēnešos strauji pieauga ražošanas apjomi apstrādes rūpniecībā

Ekonomikas ministrija ziņo, ka šā gada martā un aprīlī novērots straujš ražošanas apjoma pieaugums apstrādes rūpniecībā. Gada pirmajos divos mēnešos ražošanas apjoms pieaudzis mēreni, bet martā rādītāji bija par 10,4% un aprīlī - par 10,9% augstāki nekā iepriekšējā gadā (pēc sezonāli neizlīdzinātiem datiem).

Pēc Ekonomikas ministrijas sacītā, šī gada četros mēnešos izlaides apjomi apstrādes rūpniecībā pieauga par 6,3%, salīdzinot ar šo pašu laika posmu pērn. Aprīlī gada griezumā ražošanas apjomu pieaugumā lielākais ieguldījums bija kokapstrādes nozares un mēbeļu ražošanas apjomu izaugsmei, kas kopā veido vairāk nekā vienu ceturto daļu no visas apstrādes rūpniecības produkcijas izlaides. Šajās nozarēs ražošanas apjomi aprīlī gada griezumā palielinājās attiecīgi par 6% un 19%. Aprīlī par 7% ražošanas apjomi pārsniedza iepriekšējā gada aprīļa rādītājus arī mašīnu un iekārtu ražošanas, par 46% ķīmisko vielu un produktu ražošanas, par 16% automobiļu, piekabju un puspiekabju ražošanas, par 3% papīra un tā izstrādājumu ražošanas, par 55% datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošanas nozarē.
Tai pat laikā aprīlī gada griezumā samazinājās pārtikas rūpniecības un dzērienu ražošanas izlaide attiecīgi par 7% un 6%. 2015.gada pirmajos četros mēnešos šajās nozarēs tika saražots mazāks produkcijas apjoms nekā pirms gada. Šo nozaru attīstība ir saistīta ar Krievijas noteikto pārtikas importa embargo, uzsver ministrija. Ražošanas apjomu samazinājums aprīlī bija vērojams arī tekstilizstrādājumu un apģērbu ražošanā, poligrāfijā, gumijas un plastmasu izstrādājumu ražošanā, elektrisko iekārtu ražošanā, kā arī gatavo metālizstrādājumu ražošanā. Šogad aprīlī nemetālisko minerālu ražošanas produkcijas apjomi bija par 10% mazāki nekā pirms gada, kas lielā mērā ir saistītas ar lēnāku būvniecības nozares attīstību.
Ministrijas speciālisti uzskata, ka šogad apstrādes rūpniecības attīstība būs cieši saistīta ar tendencēm ārējos tirgos. Apstrādes rūpniecības apakšnozarēs saglabāsies atšķirīgas attīstības tendences un nozaru izaugsme būs cieši saistīta ar pieprasījuma izmaiņām galvenajos eksporta tirgos.
Avots: www.em.gov.lv

Piesakies jaunumiem e-pastā!

<  Atpakaļ

Uzzini pirmais

Piesakieties jaunumu saņemšanai e-pastā:

www.enjoyrecruitment.lv izmanto sīkdatnes (cookies), kas saglabā informāciju par Tavu mājaslapas apmeklējumu. Dati ir anonīmi, tie palīdz mums uzlabot mājaslapas un sniegto pakalpojumu kvalitāti. Sīkāk par Sīkdatnēm un Privātuma Politiku