Blogs

Palīdzi sevi novērtēt

Ja neesi pat sev priekšnieks, tad darba vietā ir priekšnieks, kura priekšā esi atbildīgs. Dažreiz sadzīve gan ar priekšnieku, gan kolēģiem nav medusmaize. Taču tur, kur ir cilvēki, vienmēr būs kāda nesaprašanās. Bet pozitīva „sadzīve” nav neiespējama.

Gadās, ka ar darba biedriem negribas viedot ciešas draudzības attiecības, tomēr ir svarīgi vismaz izrādīt otram cieņu un veidot labas attiecības. Pēc speciālistu domām, tas palīdz velti netērēt fizisko un mentālo enerģiju dažādām negācijām un tas, savukārt, pozitīvi ietekmē katra indivīda darba kvalitāti un kopīgo noskaņu darba vietā.

Lai radītu apkārtējos un priekšniekā cieņu pret sevi un celtu savu vērtību viņu acīs, vispirms iemācies būt produktīvs, nevis vienkārši aizņemts ar dažnedažādu darba leitu kārtošanu. Tāpēc ir jākoncentrējas uz rezultātiem, nevis jādemonstrē citiem, cik tavs darbs un pienākumi šķiet svarīgi. Tā ir lieka izrādīšanās un agrāk vai vēlāk to atklās ne tikai kolēģi, bet arī priekšnieks.

Centies vienmēr par savu darbu un tā rezultātiem informēt priekšnieku. Regulāri nosūti jaunumus par savām aktivitātēm nevis tāpēc, lai viņš uzzinātu, ko dari, bet lai viņš varētu ievērot tavu izaugsmi un darba augļus.

Īsteno godīgu atgriezenisko saiti, jo patiesi līderi un darba kolēģi ir gatavi pieņemt kritiku un padomus no visiem līdzstrādniekiem. Tas gan nenozīmē vienmēr kritizēt un sūdzēties, bet mēģini saprast, kāda veida atbildes tavs priekšnieks sagaida, analizē, ko viņš vēlas dzirdēt, piemēram, uzdodot vispirms viņam jautājumus.

Risini savas problēmas pirms tam, kad tās sāk risināt tavs priekšnieks. Neviens nav perfekts, un visdrīzāk arī tavs priekšnieks to apzinās. Tomēr, ja spēsi risināt savas problēmas pirms tam, kad pašam priekšniekam jānāk palīgā, tad tava vērtība viņa acīs noteikti celsies.

Vislabākais veids, lai to  paveiktu, ir izveidot neoficiālu darba dienasgrāmatu, kurā pieraksti, ko dari, ko pārēji domā par to, ko tu dari un kas tev būtu jādara. Tad tu ieraudzīsi savus darba pienākumus un darbu no priekšnieka skatu punkta. Un tad godīgi spēsi izvērtēt, kādas problēmas tev ir jāatrisina pirms par tām tev atgādina priekšnieks. Tas pats attiecas uz mērķiem. Koncentējies, lai tos sasniegtu noteiktajos termiņos, lai vadītāji nepievērš uzmanību tam, ka esi kaut ko  nokavējis. Būt precīzam un  punktuālam vispirms ir tava atbildība un tikai pēc tam to, kuri tev uzticējuši kādu darbu un to kontrolē.

Esi  lietas kursā par sava priekšnieka prioritātēm un centies tās padarīt arī par sava darba prioritātēm. Tāpēc regulāri ar viņu pārrunā darba lietas. Ja arī viņa prioritātes neatbilst tavējām, tomēr pievērs tām uzmanību tad, kad veic ikdienas darbu.

Mācies atzīt vainu un lūgt piedošanu, kad pieļauj kļūdu, jo kļūdīties ir cilvēcīgi un absolūta perfekcija neeksistē. Atvainojies korekti un diplomātiski, un apliecini, ka esi gatavs situāciju vērst par labu. 

Radi pret sevi cieņpilnu attieksmi, jo visi iepriekšējie norādījumi vēl nenozīmē, ka tev jākļūst par lietu priekšnieka rokās. Patiesībā pakalpiņa loma bieži nes augļus, bet vislabākais veids, lai sasniegtu mērķus, ir iemantot cieņu. To var iemantot cītīgi strādājot, izvairoties no aprunāšanas darbā, pieņemot kritiku un labojoties, pateicoties izteiktajai kritikai. Ja cienīsi pats sevi, arī tavs priekšnieks un kolēģi tevi cienīs. Bet bez pārspīlējumiem, pārmērīgi apliecinot savu ego!

Kļūsti par nepieciešamu un tādu, bez kura nevar iztikt, tai pat laikā neļaujot sevi izmantot. Ja kāds kolēģis tev lūdz palīdzību un ja lūgums saskan ar taviem pienākumiem, palīdzi bez liekas minstināšanās un pārdomām par to, kas tev par to būs.  Jo agrāk vai vēlāk atlīdzību saņemsi. Bet uzmanīgi ar tiem, kas tikai tevi izmanto. Tādos gadījumos mācies pieklājīgi atteikt.

Ja tavs priekšnieks nemitīgi tev uzliek jaunus pienākumus un darbus, kas nesaskan ar tavu darbības lauku, tad viņš nav labs līderis. Tādos gadījumos parādi, ka veic savu darbu  rūpīgi un no sirds. Pēc tam diplomātiski liec saprast, ka tad, ja tevi novērš no darba, uzliekot papildu nastas, nespēj produktīvi strādāt un un pildīt tiešos pienākumus. Ja mācēsi to labi parādīt, tas nāks tev par labu.

Padari sevi par patīkamu pārējiem. Lai padarītu sevi simpatiskāku apkārtējiem kolēģiem un arī priekšniekam, vari izmantot vairākus paņēmienus. Taču pirmais un vissvarīgākais solis - izvairies no negatīvas ķermeņa valodas. Piemēram, sarunājoties izvairies stāvēt ar sakrustotām rokām uz krūtīm, centies skatīties acīs, tādā veidā pierādot, ka uzmanīgi klausies. Sarunas laikā nespēlējies ar savu mobilo tālruni.

Lai izdodas novērtēt sevi un vairot cieņu pret sevi citos!

<  Atpakaļ

Uzzini pirmais

Piesakieties jaunumu saņemšanai e-pastā:

www.enjoyrecruitment.lv izmanto sīkdatnes (cookies), kas saglabā informāciju par Tavu mājaslapas apmeklējumu. Dati ir anonīmi, tie palīdz mums uzlabot mājaslapas un sniegto pakalpojumu kvalitāti. Sīkāk par Sīkdatnēm un Privātuma Politiku