Blogs

Palīdzi kolēģim izveseļoties

Depresīvs darba kolēģis var kļūt par lielu apgrūtinājumu ikdienā. Depresija ir briesmīga slimība, kura mūsdienu steidzīgajā laikmetā piemeklē arvien vairāk cilvēku. Slimības ietekmē cieš arī slimnieka līdzcilvēki. Cieš arī tie, kuri strādā kopā ar depresijas nomāktu vai depresīvu cilvēku, jo darba vidē kolēģu spēja kopā strādāt un risināt problēmas ir viena no veiksmes un arī indivīda apmierinātības atslēgām. Depresija ir slimība, taču visbiežāk cilvēkus piemeklē depresīvs noskaņojums, kas arī iespaido ikdienu. Visdrīzāk kolēģu spēkos nav izārstēt depresiju, bet ir iespējams būt līdzās un piedāvāt cilvēcisku klātbūtni un palīdzību.

Viens no depresijas aspektiem ir izolācija. Tāpēc viena no būtiskākajām palīdzības formām ir klātbūtne un saruna. Uzaicinājums kopīgi iedzert kafiju ārpus darba laika. Ja viņš piedāvājumu pieņems, uzmanīgi viņā ieklausieties, izrādiet ieinteresētību viņa dzīvē un problēmās, pavadiet ar viņu vakaru, cenšoties uzlabot viņa noskaņojumu. Viņš to noteikti novērtēs. Tomēr, ja viņš nevēlas atvērties, tas nav jāuzspiež. Vēl sliktāk nekā izolēšana zu šo cilvēku iedarbosies otra vēlme viņu „salauzt“.  Respektējiet viņa izvēli un lieciet saprast, ka tad, ja būs nepieciešams, būsiet līdzās.

Nepareizi darīsiet arī tad, ja uzaicināsiet kolēģi atvērties, bet pēc tam nepacelsiet acis no sava smārtfona, kad viņš runās par savām problēmām. Kļūdīsieties arī tad, ja sāksiet iejaukties un stāstīsiet, kā paši tikāt galā ar līdzīgu problēmu. Nē, jūsu kolēģa dzīvē ir daudz sarežģītāks periods, kuram nepieciešama ne tikai draugu saruna, bet varbūt arī speciālista palīdzība, nevis neieinteresētība un virtuves padomi.

Depresīva persona, kura nolēmusi atvērties, to dara, cerot tikai un vienīgi uz uzklausīšanu. Tam nav jābūt kādam guru vai vecākajam gudrākajam brālim, kurš paskaidros, kā jārīkojas. Respektējiet viņa ciešanas un ieklausieties - tā ir lielākā palīdzība, ko var sniegt.

Uzmanundriniet savu kolēģi! Pēc sarunas darbā esiet pieklājīgs un uzmanīgs. Ārpus darba pamēģiniet šo cilvēku ievadīt savā draugu lokā, tas viņam varētu nākt par labu. Tomēr, ja kolēģis jūtas arvien sliktāk, iesakiet griezties pie speciālista, jo visdrīzāk jūs neatrisināsiet viņa problēmas.

<  Atpakaļ

Uzzini pirmais

Piesakieties jaunumu saņemšanai e-pastā:

www.enjoyrecruitment.lv izmanto sīkdatnes (cookies), kas saglabā informāciju par Tavu mājaslapas apmeklējumu. Dati ir anonīmi, tie palīdz mums uzlabot mājaslapas un sniegto pakalpojumu kvalitāti. Sīkāk par Sīkdatnēm un Privātuma Politiku