Blogs

Noslēpumi, kā lieliski paveikt darbu dažādās stresa situācijās!

To, ka ir grūti veikt vai paveikt darbu stresa situācijās, ir grūti noliedzams, jo līdz ar stresu nāk uztraukums, drebošas rokas un prātā ir liels bardaks. Par stresa situācijām labāk domāt kā par (jautru) izaicinājumu, nevis dzīves-nāves jautājumu. Daudzi cilvēki uztver tādas situācijas kā kaut ko negatīvu, tāpēc darbs netiek padarīts kvalitatīvi. Īsumā – stresa situācijas darbā rada negatīvu ietekmi ne tikai uz pašu cilvēku, bet arī uz darbu.

Lai labāk spētu uztvert un darboties stresa situācijās, mēģini ievērot šos principus:

Atgādini sev, ka šī ir viena no daudzajām iespējām
Vai stresa situācijas ir labas iespējas? Jā, protams, ka ir, jo tādās situācijās vari sevi parādīt un pierādīt. Vai tā būs vienīgā situācija vai veids, kā sevi pierādīt/parādīt? Nē, tā nav.

Koncentrējies uz uzdevumu, nevis pašu rezultātu
Šī  varētu būt arī no vieglākajām taktikām, kādu piekopt stresa situācijās. Iedomājies katru tādu situāciju kā tuneli, kuram neredzi galu, tāpēc atliek vien koncentrēties uz katru nākamo soli.

Sagatavo sevi sliktākajam. 
Padoms var šķist nedaudz depresīvs, taču “ja nu?” scenāriju piekopšana var būt Tavs labākais draugs! Šīs taktikas stiprā puse ir fakts, ka būsi gatavs dažādām situācijām, kas nozīme, ka, ja pat beigās notiks situācija, kurai nebiji gatavs, būsi daudz elastīgāks, izdomas bagātāks, meklējot risinājumu tai.

Kontrole
Stresa situācijās vienmēr ir faktori, kurus ir iespējāms kontrolēt, kā arī tādi, kurus nav. Iemācies koncentrēties uz tiem faktoriem, kurus iespējams kontrolēt, ja koncentresies arī uz citiem, tad tas tikai palielinās tavu stresa līmeni, kas pie laba nenovedīs. Piemēram, darba intervijā neuztraucies par citiem kandidātiem, jo tas nav atkarīgs no Tevis, to Tu nevari kontrolēt. Vienīgais, ko Tu vari kontrolēt – Tava intervija.

Atceries savus sasniegumus
Šī taktika palielina pārliecību – ja tas paveikts iepriekš, tad to iespējams atkārtot! Tiklīdz esi atmiņā visus “kalnus, kurus esi gāzis”, stresa līmenis dabiski samazināsies.

Saglabā pozitīvismu gan pirms stresa situācijām, gan to laikā
Tas vairs nav nekāds noslēpums, taču to ir vērts vēlreiz atkārtot! – pozitīvas attieksmes kultivēšana ir zelta atslēga gandrīz katrām durvīm.

Mūzika
Tā novērsīs uzmanību no stresa, kā arī no pašas stresa situācijas. Klausies mūziku līdz pat brīdim, kad, piemēram, jāiziet lielas auditorijas priekšā.

Radi rutīnu
Tā palīdzēs nestresot vēl vairāk pirms kāds īpašas prezentācijas utt. Piemēram, pastāvēt “varas pozā” , iedomāties un vizualizēt panākumus .Gluži kā mūzikas klausīšanās, ko arī vari iekļaut savā rutīnā, tas novērsīs domas no visa pārējā.

Apstājies – ievelc elpu
Stresa situācijās ir tikai dabiski paātrināt savu domāšanas ātrumu, taču nedari to! Ja pat tas ir pašas stresa situācijas epicentrs – apstājies, ievelc elpu. Pateicoties šai taktikai radīsies iespēja nomierināties, atrast kādu risinājumu, redzēt visu no malas.

Stresa bumbiņas
Klišeja? Jā, tā ir! Taču tās tiešām arī darbojas! Bumbiņas saspiešana ar kreiso roku aktivizēs smadzeņu daļu, kas palīdzēs atslābināties, mazināt stresu.

Dalies ar stresu
Tas var izklausīties jocīgi, taču tas palīdz! Ja kādam citam pastāstīti, par to, cik lielā stresā esi, tas samazinās Tavu stresa līmeni. Parunāšana ar kādu var arī Tev sniegt kādu jaunu ideju, skatupunktu, kuru nebūtu iespējams iegūt, ja Tu turpinātu “vārīties savā sulā”.

Avots: http://www.inc.com/business-insider/13-secrets-to-performing-well-under-pressure.html

Piesakies jaunumiem e-pastā!

<  Atpakaļ

Uzzini pirmais

Piesakieties jaunumu saņemšanai e-pastā:

www.enjoyrecruitment.lv izmanto sīkdatnes (cookies), kas saglabā informāciju par Tavu mājaslapas apmeklējumu. Dati ir anonīmi, tie palīdz mums uzlabot mājaslapas un sniegto pakalpojumu kvalitāti. Sīkāk par Sīkdatnēm un Privātuma Politiku