Blogs

No kā izvairīties pirmajos darba gados

Protams, ka jaunietim atrast darbu nav īpaši viegli. Arī daudziem citiem darba atrašana nav vienas nedēļas notikums. Bet, ja darbs ir, tas vēl nenozīmē, ka var atviegloti nopūsties. Tiem, kas tikko kā spēruši pirmos soļus darba tirgū, īpaši svarīgi ir izvēlēties rīcības startēģijas, lai tās pozitīvi ietekmētu turpmāko karjeru.

Šoreiz jaunajiem darba tirgus locekļiem nedaudz par to, ko labāk nedarīt īsi pēc tam, kad ir atrasts jaunais darbs. Un tātad, pirmais svarīgais punkts – pārāk ilgi neuzturēties vienā un tajā pašā darba vietā. Tiem, kas daudzus gadus strādā vienā darbā un ir mierā ar savu karjeru, tas varētu likties nepieņemami, tomēr mūsdienās tiem, kas vēlas veidot veiksmīgu karjeru, speciālisti lielākoties iesaka mainīt darbu apmēram pēc diviem vienā darba vietā nostrādātiem gadiem.

Pētījumi rāda, ka tie, kas tā dara, savas kompetences un spējas attīsta divreiz vairāk nekā tie, kas nekad nemaina darba vietu. Salīdzinoši bieža darba vietu maiņa norāda uz to, ka cilvēks ir ambiciozs un gatavs mācīties kaut ko jaunu. Un līdz ar to darba devējam tāds darba ņēmējs ir gards kumoss, jo viņš ne tikai mācās, bet iepriekšējos amatos ir guvis daudz jaunu kompetenču.

No vienas puses, fleksibilitāte un izmaiņas vairo neskaidrību un nedrošību cilvēkā, bet, no otras puses, šie nedrošības brīži palīdz pavienot jaunu pieredzi un kompetenci CV sarakstā.

Otra kļūda, ko pieļauj jaunie darbinieki, ir nespēja pamest sliktu priekšnieku, bet ļoti bieži tieši šis ļaunais priekšnieks ir šķērslis, kurš kavē daudzu karjeras. Diemžēl priekšnieki ne vienmēr ir tie, kas saprot, ka viņu pozitīvā attieksme pret darbiniekiem viņiem atmaksāsies. Un tāpēc dažkārt ir pilnīgi neiespējami rast kompromisu ar darba devēju.

Tiem, kas tikko kā sākuši strādāt, pirmie karjeras gadi ir ļoti būtiski, jo tie ir kā pamats nākotnes karjerai. Tāpēc darba turpināšana ar tādu priekšnieku, kurš padara neiespējamu padotā profesionālo izaugsmi, īpaši pirmajos darba gados, var kļūt fatāla, jo tieši pirmajos gados jaunajam darbiniekam ir jāiemācās daudzas ar profesiju saistītas pamatlietas.

Un vēl kāda kļūda, ko visbiežāk pieļauj tieši jaunieši – pārāk liela specializēšanās pārstāvētajā sektorā. Tas nozīmē, ka darbinieks iemācās tikai šaura sektora, kurā dotajā brīdī strādā, specifiku, kļūstot par ekspertu jomā, kura, iespējams, rīt vairs nebūs tik būtiska ne pašam, ne vispār sabiedrībai.

Protams, ka nekad nevar iemācīties visu, bet būtiska ir darbinieka attieksme. Tā ir vēlme izmantot laiku, lai iemācītos kaut ko jaunu. Un tas noderēs arī nākotnē pat tad, ja darbs ievirzīsies citā jomā.

Piesakies jaunumiem e-pastā!

<  Atpakaļ

Uzzini pirmais

Piesakieties jaunumu saņemšanai e-pastā:

www.enjoyrecruitment.lv izmanto sīkdatnes (cookies), kas saglabā informāciju par Tavu mājaslapas apmeklējumu. Dati ir anonīmi, tie palīdz mums uzlabot mājaslapas un sniegto pakalpojumu kvalitāti. Sīkāk par Sīkdatnēm un Privātuma Politiku