Blogs

Motivēšana bez naudas

Lai gan nauda vienmēr ir bijusi un paliks galvenais motivējošais faktors, ne vienmēr vairāk naudas nozīmē to, ka darbinieks būs laimīgāks un veiks savu darbu efektīvāk. Uzņēmumam ir lietderīgi izvērtēt un izstrādāt sev piemērotu darbinieku motivēšanas paketi, kurā ietilptu dažādas metodes un paņēmieni. Motivācija ir dzinulis, kas liek padarīt darbu labāk, gūt sekmes un demonstrēt savu varēšanu. Cilvēki ir dažādi, tāpat arī viņu intereses un vajadzības. Arī situācijas, kurās papildu motivācija būs nepieciešama, ik reizes atšķirsies, jo veicamie darbi, sasniedzamie mērķi un realizējamie uzdevumi būs dažādi, tāpat atšķirīgs būs atvēlētais laika periods. Rūpīgi izvērtējot, kurš no motivācijas veidiem konkrētajā situācijā katram darbiniekam būs vispiemērotākais, būs iespējams panākt pašaizliedzīgu darbinieka ieguldījumu iecerēto uzņēmuma mērķu sasniegšanā. Motivācija bez naudas var būt dažāda– būtiski ir saliedētas komandas veidošana, var motivēt, izsakot atzinību , tāpat var motivēt darbiniekus, uzticot tiem daļu savu pienākumu un atbildības utt.  Šoreiz mazliet tuvāk par dažiem motivēšanas bez naudas veidiem.
  1. Vadītāja pienākumu deleģēšana darbiniekam
Ikviena vadītāja ikdienā pienāk brīdis, kad darbu kļūst par daudz un jāsāk tos uzticēt paveikt kādam citam. Šoreiz ne par deleģēšanas krīzēm un cita veida grūtībām, ar kurām vadītājam nākas saskarties, bet gan par šī motivēšanas veida būtību. Saprātīgi liekot lietā šo līdzekli, var pilnveidot darbinieku spējas, stiprināt viņu pašapziņu un iedrošināt uzņemties risku. Lai mērķi veiksmīgi sasniegtu, vadītājam jābūt pietiekamai drosmei uzticēt daļu no pienākumiem un atbildības saviem darbiniekiem, tad deleģēšana bieži vien var nemotivētu, ne sevišķi veiksmīgu darbinieku pārvērst izcilniekā un uzticamā komandas spēlētājā. Uzdevumu saņēmēju motivēs tas, ka tiks uzticēti ne vien pienākumi, bet arī pilnvaras, ka viņš savu darbu varēs veikt patstāvīgi, ka tas netiks pārlieku kontrolēts. Turklāt patiesu motivāciju sniegs doma, ka viņam uzticētie pienākumi ir nozīmīgi, nevis novirzīti darbi, ko vadītājam pašam nepatīk darīt. Turklāt jāatceras - ilgtermiņa motivāciju strādāt nodrošina darbinieku sociālā un garīgā izaugsme, tāpēc, radot darba vietā tādus apstākļus, lai darbinieki varētu apmierināt savas sociālās aktivitātes, cieņas un pašizpausmes vajadzības, būs iespēja panākt, ka darbinieki strādā ar maksimālu atdevi. Jo darbinieki būs apmierinātāki ar sevi, jo viņu pašvērtējums būs augstāks un arī darbs tiks paveikts labāk.

<  Atpakaļ

Uzzini pirmais

Piesakieties jaunumu saņemšanai e-pastā:

www.enjoyrecruitment.lv izmanto sīkdatnes (cookies), kas saglabā informāciju par Tavu mājaslapas apmeklējumu. Dati ir anonīmi, tie palīdz mums uzlabot mājaslapas un sniegto pakalpojumu kvalitāti. Sīkāk par Sīkdatnēm un Privātuma Politiku