Blogs

Meklē darbu? Sper pārdomātus soļus sociālajos tīklos

Viena no lielākajām cilvēkresursu kompānijām pasaulē „Adecco” nesen veica pētījumu, noskaidrojot, ka 25% gadījumu, izvēloties potenciālo kandidātu, uzņēmumu personāla atlases speciālisti izvēli veic, analizējot kandidāta profilus sociālajos tīklos. Pētījums tika veikts 24 valstīs, aptaujājot 17 000 darba meklētāju un 1500 personāla atlases speciālistus.

Facebook, Google+, Instagram,  Linkedin – šīs ir vietnes, kurās gan tiek meklēti kandidāti, gan tiek piedāvāta sava kandidatūra. Ja kādreiz to darīja tikai retais, tad pēdējos gados liela daļa kandidātu tiek izvēlēti un darbs tiek atrasts, tieši pateicoties sociālajiem tīkliem. Arī „Adecco” veiktā pētījuma dati liecina, ka 2013. gadā 53% personāla izvēles notika tieši interneta vidē, bet tiek lēsts, ka 2014. gadā šis skaits sasniegs 61%. Protams, šādas darba meklēšanas iespējas ir atkarīgas no tehniskajām prasmēm, tāpēc lielākoties to izmanto gados jaunāki cilvēki. Turklāt pētījums arī liecina, ka lielākoties šo iespēju izmanto tieši lielie uzņēmumi.

Septiņi no katriem desmit aptaujātajiem personāla atlases speciālistiem apgalvoja, ka izmanto sociālos tīklus personāla atlases procesā, un pieci  no katriem desmit darba meklētājiem arī sacīja, ka darba iespējas meklē tieši ar sociālo mediju starpniecību. 30% no viņiem sacīja, ka personāla atlases speciālisti ar viņiem vismaz reizi sazinājušies sociālajos tīklos, no tiem 9% šādā veidā dabūja darbu.

Pētījums arī apstiprina, ka liela nozīme ir kandidāta reputācijai un liela daļa personāla atlases speciālistu izmanto sociālos tīklus, lai izdibinātu kandidāta reputāciju. Šajā ziņā vispopulārākais ir „LinkedIn” (68%), kam seko „Facebook” (52%), kurš arī tiek uzskatīts par vērtīgu avotu kandidāta reputācijas izpētē.

Ja arī kandidāti uzskata, ka viņu profesionālo karjeru ataino „LinkedIn” profils, bet „Facebook” vietne ir vairāk personīgo kontaktu dibināšanai un privātai lietošanai, darba devēji tā nedomā. Viņi pēta kandaidātu profilus arī „Facebook” vietnē”.

Pētot kandidātus „Facebook” vietnē, personāla atlases speicālisti pievērš uzmanību iepriekšējai darba pieredzei, fotogrāfijām (dzērumā, divdomīgās situācijās), taču būtiska ir arī kandidāta personība, intereses, kārtības vai likumu neievērošana iepriekšējā darba vietā, studiju vietā utml. Aptuveni trešdaļa aptaujāto personāla atlases speciālistu sacīja, ka viņi ir atteikuši darbu kādam kandidātam, novērtējot fotogrāfijas, kuras bija iespējams apskatīt personas profilā, un to komentārus.

<  Atpakaļ

Uzzini pirmais

Piesakieties jaunumu saņemšanai e-pastā:

www.enjoyrecruitment.lv izmanto sīkdatnes (cookies), kas saglabā informāciju par Tavu mājaslapas apmeklējumu. Dati ir anonīmi, tie palīdz mums uzlabot mājaslapas un sniegto pakalpojumu kvalitāti. Sīkāk par Sīkdatnēm un Privātuma Politiku