Blogs

Mazinās sabiedrībā esošos mītus par dzimumu lomām un to ietekmi uz atalgojuma līmeni

Sabiedrības integrācijas fonds uzsācis kampaņu #Līdzvērtīgas iespējas. Kampaņas mērķis ir sekmēt sabalansētu sieviešu un vīriešu pārstāvniecību ekonomisko lēmumu pieņemšanā, kā arī mazināt sabiedrībā esošos mītus par dzimumu lomām un to ietekmi uz atalgojuma līmeni, karjeras izaugsmes iespējām un studentu nākotnes profesijas izvēli.

Uldis Augulis, labklājības ministrs:
- Viens no instrumentiem, kā vairot Latvijas ekonomisko konkurētspēju, ir abu dzimumu aktīva līdzdalība ekonomiskajos procesos. Pozitīvi, ka Latvijā ir viens no augstākajiem sieviešu īpatsvariem vadošos amatos uzņēmējdarbībā, proti, 29%, kas ir otrs augstākais rādītājs Eiropas Savienībā. Tomēr jāatzīst, ka joprojām vadošos un labāk atalgotos amatos galvenokārt ir vīrieši. Tāpat vīrieši dominē labāk apmaksātās profesijās, kas pēc būtības nav nedz nosodāmi, nedz slikti, bet tas vedina domāt par to, ka sieviešu izredzes nokļūt šajos amatos vai profesijās liedz stereotipi sabiedrībā un pašam sevī par to, ka sieviete ir vājāks vadītājs un emocionāls lēmumu pieņēmējs.

Aija Bauere, Sabiedrības integrācijas fonda Sekretariāta direktore:
- Latvijā ir lielākais sieviešu īpatsvars Eiropas Savienības (ES) valstu vidū. 54,3% no Latvijas iedzīvotājiem ir sievietes, tikmēr ES dzimumu līdztiesības indeksā esam 15.vietā. [..] Jāatzīst, ka vēl joprojām Latvijā sievietes saņem vidēji par 17% mazāku algu nekā vīrieši. Tāpat arī sieviešu īpatsvars uzņēmumu vadošajos amatos, tostarp valdēs un padomēs, ir neliels - 77% vadītāju ir vīrieši. Tas skaidrojams ar dažādiem faktoriem, tomēr situācijas analīze rāda, ka dzimums, lai arī visbiežāk slēpti, ietekmē gan algu, gan arī iespējamo paaugstināšanu amatā. Tas pats attiecas uz profesijas izvēli, ko ilustrē tendence studijas izvēlēties pēc tā saucamajām "sieviešu un vīriešu profesijām", kas ir nepareizi.

Vairāk par šo LASI ŠEIT.

Foto no: sif.lv

<  Atpakaļ

Uzzini pirmais

Piesakieties jaunumu saņemšanai e-pastā:

www.enjoyrecruitment.lv izmanto sīkdatnes (cookies), kas saglabā informāciju par Tavu mājaslapas apmeklējumu. Dati ir anonīmi, tie palīdz mums uzlabot mājaslapas un sniegto pakalpojumu kvalitāti. Sīkāk par Sīkdatnēm un Privātuma Politiku