Blogs

Kura profesija ir īstā?

Teorētiski ir tik daudz profesiju, kuras pārlapojot var izvēlēties sev piemērotāko darbu. Un tomēr rodas jautājums, kā lai gūst pārliecību, ka darbs ir īstais, ja cilvēks pats īsti nezina, ko vēlas darīt. Pastāv dažādas iespējas to atklāt, bet turpinājumā daži no ieteikumiem, kā izvēlēties sev piemērotāko darbu.

Sevis izvērtēšana – objektīva sevis izvērtēšana, padomājot par to, kādas ir manas vērtības un intereses, ko es patiešām protu darīt, kādas ir manas kompetences, rakstura iezīmes. Tas vien palīdzēs sākt ceļu īstajā virzienā uz attiecīgajai personībai piemērotu darbu vai arī pārliecināties, no kurām profesijām ir jāstāv pa gabalu. Lai veiktu šo izvērtējumu, var izmantot dažādus testus, kuri pieejami internetā vai arī Nodarbinātības valsts aģentūrā, kā arī pie karjeras konsultantiem. Testu mērķis parasti ir noteikt to, kāda veida karjera konkrētai personai ir vispiemērotākā.
Kad tas ir izvērtēts, ir jāsagatavo saraksts ar visām profesijām, kuras varētu būt piemērotas. Ja testi aizpildīti godīgi, tad īpašām grūtībām nevajadzētu būt. Iespējam, ka saraksts ir ļoti garš, taču šajā fāzē mērķis ir pēc iespējas to saīsināt. Ideālā variantā beigās būtu jānonāk līdz 5-10 profesijām. Tātad ir jāizvērtē tās profesijas, kuras šķiet pievilcīgākās, tās atstājot sarakstā.
Nākamais solis ir informācijas sagatavošanai katrai no profesijām – kas jāstudē, kādi ir pienākumi, nepieciešamās spējas, darba perspektīvas, algas apjoms utt.
Un tagad, kad šī informācija apkopota, kārtējo reizi jācenšas profesiju saraksts saīsināt tā, lai paliek ne vairāk par trim četrām profesijām. Rūpīgi jāizvērtē, kuras profesijas no šī garā saraksta var izsvītrot, lai saglabātu tikai vispiemērotākās.
Šī bija sava veida sagatavošanās, bet tagad jāsāk aktīvā darbība, tas nozīmē tikšanos ar profesionāļiem, kas darbojas konkrētajās profesijās. Tie var būt draugi, draugu draugi un citi cilvēki, kuriem jāuzdod iepriekš sagatavoti jautājumi, lai iegūtu pēc iespējas vairāk informācijas.
Kad visa nepieciešamā informācija ir, tad atliek vien definēt savu mērķus, kurus vēlies sasniegt konkrētajā profesijā, apzinoties, ka tas varētu nozīmēt arī atteikšanos no kaut kā. Lai mērķus saniegtu, ir jāizveido plāns – jāsaraksta soļi, kas būtu sperami karjeras attīstības labā. Iespējams, tam ir nepieciešamas papildu studijas, akadēmiskā grāda iegūšana utt.
Informācija un pārdomas ir svarīgas, taču visbūtiskākais ir treniņš un neapstāšanās, meklējot vienmēr jaunu informāciju un papildinot savas zināšanas un spējas pat tad, kad kārotais sapņu darbs ir iegūts.

Piesakies jaunumiem e-pastā!

<  Atpakaļ

Uzzini pirmais

Piesakieties jaunumu saņemšanai e-pastā:

www.enjoyrecruitment.lv izmanto sīkdatnes (cookies), kas saglabā informāciju par Tavu mājaslapas apmeklējumu. Dati ir anonīmi, tie palīdz mums uzlabot mājaslapas un sniegto pakalpojumu kvalitāti. Sīkāk par Sīkdatnēm un Privātuma Politiku