Blogs

Kur strādāt, ko studēt?

Pēc kādu profesiju pārstāvjiem būs vislielākais pieprasījums 2015.-2016.gadā? Tas ir jautājums, kurš jāuzdod kā uzņēmumu vadītājiem, tā darba meklētājiem un skolēniem vai studentiem, kuri plāno savu nākotnes karjeru. Minējumu ir daudz, taču skaidrs ir viens, ka īpašs pieprasījums būs pēc IT speciālistiem un medicīniskā personāla. Un tas nevienu taču neizbrīna!

Viena no pieprasītām profesijām būs programmatūras aplikāciju izstrādātājs. Un šeit jautājumi ir lieki, jo dators ir kļuvis par neatņemamu gandrīz ikvienas darba vietas sastāvdaļu. Cilvēki, kuri izstrādā programmatūras, var cerēt uz lielu atalgojumu un uz to, ka par darba trūkumu sūdzēties nevajadzēs. To nodrošinās arī mobilo ierīču attīstība. Daudzi eksperti uzskata, ka programmatūru aplikāciju izstrādātājiem darba apjoms nākamo 10 gadu laikā varētu pieaugt par 23%. Pirms 10 gadiem taču neviens nezināja, ka šī joma kļūs tik nozīmīga, bet nākamo gadu laikā programmatūru aplikāciju veidi tikai vairosies.

Nākamos gados būs nepieciešami arī organizāciju psihologi, jo arvien vairāk uzņēmumu apzinās, ka darbinieku veiksmīgas karjeras attīstības un veiksmīgas uzņēmuma iekšējās komunikācijas pamats  ir katra indivīda psiholoģiskā labsajūta. Psihologi tiks arvien vairāk iesaistīti personāla atlases procesā, personāla testēšanā un padomdošanā. Par šo jomu tiek lēsts, ka pieprasījums pēc speciālistiem pieaugs pat par 26%.

Viena no visātrāk augošajām nodarbinātības sfērām šobrīd ir personīgie finanšu konsultanti. Tiek sagaidīts, ka pieprasījums pēc šiem speciālistiem pieaugs par 30% nākamo 10 gadu laikā tāpēc, ka šai laikā pensijā dosies tie, kas dzimuši laikā, kad dzimstība bija augsta. Pieredze rāda, ka daudziem cilvēkiem nav ne jausmas par to, kur investēt līdzekļus, kā izprast naudas vērtību, tāpēc pēc finanšu konsultantiem pieprasījums būs ļoti liels.

Dažādu statistisko un sabiedrisko aptauju rīkošana kļūst arvien zinātniskāks process, kurā arvien vairāk tiek meklētas un aprakstītas dažādas sakarības. Tā rezultātā augs pieprasījums pēc aptauju pētniekiem. Nākamo 10 gadu laikā pieaugums tiek prognozēts 18% apjomā visdažādāko pētījumu jomās.

Augsti sertificēti web dizaineri arī varēs priecātiespar pieprasījumu pēc viņu pakalpojumiem. Arvien jauni un oriģināli risinājumi daudziem kļūs par lielu iespēju.

Cilvēka darbības rezultātā cieš mūsu apkārtējā vide, tāpēc būtiska loma būs vides inženieriem. Zaļā domāšana, zaļais dzīvesveids utt. Kļūst arvien modernāki, bet nākamo gadu laikā tie nekļūs nemoderni. Vides inženieru pienākums būs meklēt jaunus risinājumus vides aizsardzības jomā, domāt par dabai draudzīgām tehnoloģijām un citām vides saglabāšanas iespējām. Un tas būs plašs un ilgs process. Tiek lēsts, ka pieprasījums pēc vides inženieriem pieaugs par aptuveni 15%.

Medicīnas darbinieki – par pieprasījumu pēc viņiem brīnīties nevajadzētu, jo, gribam mēs vai nē, sabiedrība noveco. Jo garāks kļūs cilvēka mūžs, jo vairāk būs nepieciešami mediķi. Vairākās valstīs jau tagad trūkst augsti kvalificēta medicīnas personāla, tāpēc tie, kas vēl meklē studiju iespējas, droši var izvēlēties šo jomu. Speciālisti prognozē arī atalgojuma pieaugumu.  Turklāt sabiedrības novecošanās vairos pieprasījumu pēc medicīnas māsām, aprūpētājiem, palīgiem mājas darbos, kas palīdzēs padarīt komfortablākas ikviena vecumdienas.

Otrs aspekts, kas ir saistīts ar sabiedrības novecošanos, kā arī vēlmi saglabāt veselību un skaistumu, ir sports. Tāpēc daudzi cilvēki, kas paši nebūs spējīgi sevi motivēt rīta skrējieniem vai garām pastaigām ar nūjāmun nūjošanai, meklēs trenerus. Un šī profesija ir lieliska iespēja tiem, kuriem tīk sports, bet kuri nevēlas kļūt par profesionāliem sportistiem.

Biomedicīnas inženieri kļūs par sava veida medicīnas pētniecības jomas eliti. Viņi attīsta jaunus medicīnas aprūpes risinājumus un viņu ieguldījums nākamo gadu laikā tiks novērtēts vēl vairāk. Līdz ar to pieprasījums pēc viņu pakalpojumiem varētu pieaugt līdz 27%.

<  Atpakaļ

Uzzini pirmais

Piesakieties jaunumu saņemšanai e-pastā:

www.enjoyrecruitment.lv izmanto sīkdatnes (cookies), kas saglabā informāciju par Tavu mājaslapas apmeklējumu. Dati ir anonīmi, tie palīdz mums uzlabot mājaslapas un sniegto pakalpojumu kvalitāti. Sīkāk par Sīkdatnēm un Privātuma Politiku