Blogs

Kur strādāsim pēc pāris gadiem?

Dažādu sabiedrības procesu un tehnoloģiju attīstības rezultātā arī darba tirgus ir lemts izmaiņām. Un internets ir un būs pirmais, kas veicinās izmaiņas daudzu cilvēku profesionālajā dzīvē.

Protams, nav viegli precīzi prognozēt, kādas būs nākotnes profesijas, jo daudzas no tām, iespējams, vēl nemaz neeksistē. Tomēr skaidrs ir viens – fiksētā darba vieta lēnām zūd, atstājot brīvu vietu fleksibilitātei un mobilitātei.

Izmaiņas jau tagad un vēl jo viarāk nākotnē visspēcīgāk ietekmēs tieši internets, piedāvājot jaunas tehnoloģijas un iespējas darba tirgum. Tāpēc mainīsies arī socioekonomiskā situācija, arvien nozīmīgākas kļūs profesijas, kas saistītas ne tikai ar tehnoloģiju attīstību, bet arī veselības un veselīga dzīvesveida veicināšanu.

Viena no tām ir ģenētikas eksperti. Šī joma ietver gan lauksaimniecību, gan labklājības industriju. Būtiks sbūs vides inženieru ieguldījums. Īpaši to, kas specializējušies atjaunojamo enerģiju un atkritumu pārstrādes jomā, jo arvien vairāk uzmanības būs jāpievērš klimata izmaiņām, kuras ietekmē mūsu bieži vien bezatbildīgā rīcība.

Informātikas un software inženieri kļūs arvien pieprasītāki, jo visas ekonomiskās aktivitātes arvien vairāk kļūs atkarīgas no informātikas sistēmām. Pārtikas zinātne, biotehnoloģija, ķīmija, mikrobioloģija – būs un ir jomas, kas palīdzēs veicināt veselīgas pārtikas ražošanu. Šī nozare kļūs arvien būtiskāka, jo arvien vairāk cilvēku pievērš uzmanību veselīgam dzīvesveidam un produktu saturam. Psihologiem un mentālās veselības ekspertiem, pētniekiem, kuru redzes jomā ir stress, atkarības, bailes, kas ir tipiskas parādības modernajā sabiedrībā, arī darba netrūks.

Mūsu dzīve arvien vairāk norit datora priekšā un online režīmā, tāpēc arvien pieprasītāki kļūs arī informātikas drošības eksperti. Būtiski būs arī tulki un tulkotāji, kuru ieguldījums globalizācijā ir neatsverams.

Neaizmirsīsim par medicīnas darbiniekiem – ārstiem, aprūpētājiem – jo pasaules iedzīvotāju dzīves ilgums palielinās un sabiedrība noveco. Mediķiem un aprūpētājiem ne tikai augs darba apjoms, bet arī saņemtā darba alga.

Iespējams, ka kāds šajā īsajā sarakstā ir aizmirsts, jo sarkasts nav pilnīgs, izmaiņas mūsdienās notiek ļoti strauji. Galvenais nav tās visas nosaukt jau tagad, bet gan būt gataviem, ka, mainoties tehnoloģijām, prioritātēm, dzīvesveidam, mainīsies arī situācija darba tirgū. Tāpēc izmaiņām būs jāpielāgojas.

<  Atpakaļ

Uzzini pirmais

Piesakieties jaunumu saņemšanai e-pastā:

www.enjoyrecruitment.lv izmanto sīkdatnes (cookies), kas saglabā informāciju par Tavu mājaslapas apmeklējumu. Dati ir anonīmi, tie palīdz mums uzlabot mājaslapas un sniegto pakalpojumu kvalitāti. Sīkāk par Sīkdatnēm un Privātuma Politiku