Blogs

Ko darīt, ja sāk likties, ka neesi pietiekami kvalificēts jaunajam darbam?

Droši vien daudziem no mums jau pirmajās darba dienās ir ienācis prātā jautājums: Kur es esmu iekūlies?

• Jaunie darba pienākumi liekās biedējoši! 

• Savā jaunajā amatā jūties neērti!

• Kopumā, tev nav ne jausmas, kas tev ir jādara!

• Un, ja tev brīnumainā kārtā tomēr izdodas atkost, kaut dažus pienākumus, tad tev ir jājautā palīdzība, lai izpildītu katru no tiem!

Pat negribot, prātā nāk doma, kaut kur visā atlases procesā, pieņemot mani darbā, kāds bija pieļāvis kļūdu, un es noteikti neesmu īstais cilvēks šim darbam.

Izklausās pazīstami? Pirmās dienas jaunajā darbā var atstāt sajūtu, ka esi nepietiekami kvalificēts un pilnīgi noteikti tur nenoturēsies ilgi. Taču, lai gan ir viegli šaustīt sevi ar šādām domām, tās nevienā brīdī nepalīdzēs. Taču, ir lietas, ko ir vērts atcerēties!

1. Ir iemesls kāpēc tieši tevi pieņēma darbā.

Lūk, vienkāršā patiesība: ja vien tu neesi ļoti kvalificēts un labs aktieris vai acīmredzami nemeloji par savu pieredzi un motivāciju, atlases vadītājs noteikti tevī redzēja kaut ko, kas viņaprāt ļautu tev ieņemt šo amatu un veiksmīgi veikt darba pienākumus.

Īpaši atlasēs, kad darbā pieņemšanas process ir apjomīgs un ietver sevī gan telefonintervijas, gan vairākas intervijas, personības vai kvalifikācijas pārbaudes, tad tev nav iespēja šmaukties visās kārtās. Šādā gadījumā uzņēmumam bija daudz iespēju novērtēt tevi un pārliecināties, ka tieši tu esi tā persona, kuru viņi meklēja.

Vai tas nozīmē, ka tu varēsi izdarīt visu perfekti, jau pirmajā dienā, kad ieradīsies darbā? Nē. Bet tas nozīmē, ka ikviens, kurš tevi pieņēma darbā, domā, ka tu to vari paveikt, pat ja tas aizņems kādu laiku, lai pielāgotos.

Un šeit ir vēl viena realitāte: varbūt tev patiešām nav nepieciešamo prasmju, lai to paveiktu perfekti. Neskatoties uz to, atlases vadītājs tevi pieņēma darbā, jo viņš vai viņa redzēja tavu potenciālu un vēlmi mācīties. Un, ja uzņēmuma vadītāji domā, ka tu to vari izdarīt, tad nav pamata apšaubīt sevi.

2. Sevis šaustīšana būs tas, kas tevi patiešām iegāzīs.

Kad tu sāc šaustīt sevi ar domām par nepietiekamu kvalifikāciju, tas var viegli novest pie jebkādiem neracionāliem jautājumiem un secinājumiem. Var rasties jautājums: Varbūt man vienkārši aiziet? Vai man kādam vajadzētu pateikt, ka es neesmu pietiekami kvalificēts, jo viņi tāpat uzzinās?

Bet, ļaujot šīm domām tevi vajāt, tu aizmirsīsi vienu lietu uz ko tev jākoncentrējas: pieņemt izaicinājumu, pārvarēt savas vājās puses un iet uz panākumiem.

Pastāvīgi apšaubot sevi, tu turpināsi sagraut ticību sev. Katrs jauns pienākums darbā tev liksies kā vēl viens neiespējams uzdevums; katra tikšanās ar priekšnieku, liksies tā, kurā viņš uzzina, ka neesi piemērots šim amatam . Izņem no savas galvas domu, ka neesi pietiekami kvalificēts šim darbam un sāc koncentrēties uz to, ko vari darīt, lai sāktu gūt panākumus.

3. Lai tiešām būtu veiksmīgs, tev tomēr vajadzētu justies nekvalificētam.

Labākā lieta visā šajā situācijā ir sajūta, ka tev nav ērti un tu nejūties komfortabli, jo tā ir tā lieta, kas var likt tev darīt vairāk, nekā tu esi iedomājies, ka spēj.

Iedomājies: ja tu katru dienu atnāc uz darbu, zinot, kā darīt visu perfekti, visu izdari un dodies mājās. Nav nekas, kas liektu tev apgūt jaunas prasmes, attīstīt jaunas kompetences vai uzkāpt līmeni augstāk. Ja tu visu mācētu un zinātu, kā savu darbu paveikt perfekti, tev vienkārši būtu garlaicīgi.

Sajūta, ka neesi pietiekami kvalificēts, nozīmē, ka tev ir vieta izaugsmei, un tas dod pirmo grūdienu, lai tu spētu sevi attīstīt.

Tā vietā, lai apšaubītu sevi, ļauj, lai šī sajūta liek tev izkļūt no komforta zonas un mudina tevi mācīties pēc iespējas vairāk. Atrodi mentoru, apmeklē kādus kursus, palasi pētījumus vai speciālistu ieteikumus - riskē! Dari visu, kas nepieciešams, lai rastu izaicinājumu.

Patiesībā, lai attīstītos, tev nekad nevajadzētu pieņemt darba piedāvājumu, kuram tu jūties kvalificēts!

Avots - https://www.themuse.com/advice/3-key-facts-to-remember-when-you-feel-underqualifed-for-your-new-job


<  Atpakaļ

Uzzini pirmais

Piesakieties jaunumu saņemšanai e-pastā:

www.enjoyrecruitment.lv izmanto sīkdatnes (cookies), kas saglabā informāciju par Tavu mājaslapas apmeklējumu. Dati ir anonīmi, tie palīdz mums uzlabot mājaslapas un sniegto pakalpojumu kvalitāti. Sīkāk par Sīkdatnēm un Privātuma Politiku