Blogs

Kā sagatavoties darba intervijai?

Kādam no mums darba intervija būs tikai pirmo reizi, bet kādam jau kārtējo reizi, taču nevajag aizmirst, ka pirmo iespaidu var radīt tikai vienu reizi, tāpēc ir ļoti būtiski katrai darba intervijai sagatavoties.

1. Jau iepriekš izvēlies apģērbu, ko vilksi uz interviju.

Apģērba izvēle ir pirmais un viens no svarīgākajiem uzdevumiem, kas jāveic, gatavojoties intervijai. Apģērbam ir jābūt atbilstošam vakancei un uzņēmumam, uz kuru kandidē. Dažiem uzņēmumiem derēs tikai biznesa stils, cietiem krekls un džinsi, taču nedrīkst aizmirst, ka jebkurā gadījumā, tam ir jābūt tīram un izgludinātam, kā arī jāpārliecinās vai pie šī apģērba ir pieskaņotas kurpes un aksesuāri. Tas neaizņems daudz laika iepriekšējā dienā to piemērīt, un pārliecināties, ka tas izskatās lieliski - apģērbs nav ne par lielu, ne par mazu, kā arī ir vērts pārbaudīt vai kādam apģērba gabalam netrūkst kāda poga, vai nav palicis nepamanīts kāds caurumiņš.

2. Patrenējies sasveicināšanās mirklim.

Satiekoties ar intervētāju, nozīmīgs ir stingrs rokasspiediens un draudzīgs smaids. Taču pirms tam var nākties arī vērsties pie sekretāres vai kāda intervētāja kolēģa, kas nereti sagaida cilvēkus lielos uzņēmumos, tāpēc būtu vērtīgi arī šiem cilvēkiem atstāt labu pirmo iespaidu, jo tie pavisam iespējams būs tavi topošie kolēģi. Tādēļ ir vērts pirms ierašanās uzņēmumā atminēties, ar kuru cilvēku būs tikšanās, lai nonākot pie cilvēka, kurš nezin, kādēļ esiet ieradies, nebūtu minstināšanās un neveiklu momentu, jo tu neziniet pie kā esi ieradies.

3. Vēlreiz pārskati savu CV.

Intervijas laikā intervētājs var pajautāt par jebkuru ierakstu, kas parādās tavā CV, tāpēc ir ļoti būtiski, to pārzināt līdz pēdējai detaļai. Tavs CV ir viens no svarīgākajiem instrumentiem, ko tavs intervētājs izmanto, lai tevi iepazītu. Intervētājs var izvēlēties vairākas lietas no tava CV (pieredze, prasmes, izglītība utt.), un vaicāt, lai tu pastāsti par tām sīkāk. Pat ja tavā CV ir norādīta ļoti sena darba pieredze, kas iespējams šai vakancei nebūtu būtiska, intervētājs var pajautāt, kādi bija tavi pienākumi un uzdevumi šajā darbā, un tev ir jāspēj sniegt atbilde. Sava CV pārzināšana ir solis, ko tu noteikti negribi izlaist, sagatavojoties intervijai.

4. Sagatavo atbildes uz visbiežāk uzdotajiem jautājumiem darba intervijās.

Ja tu nezini, kādi ir šie jautājumi, tad noteikti ir vērts pameklēt interneta dzīlēs, jo par šo tēmu runā daudzi. Tev vienmēr vajadzētu sagatavoties atbildēt uz tādām frāzēm vai jautājumiem kā: “Pastāsti man par sevi” un “Kāpēc tu domā, ka tu būtu piemērots šai pozīcijai?”. Nevajag atbildes iemācīties no galvas, lai tās neizklausītos samākslotas un iestudētas, taču vajag būt skaidrai idejai, ko tu grasies pateikt. Tu noteikti gribēsi, lai tavas atbildes izklausās inteliģentas un dabiskas, tāpēc nepažēlo laiku, lai sagatavotos.

5. Izpēti uzņēmumu un vakanci, uz kuru pretendē.

Izpēti uzņēmumu, tā mājas lapu, piefiksē svarīgākos faktus, jo dažkārt intervētājs var uzjautāt “Kas tad ir zināms par mūsu kompāniju?“. Noteikti pieraksti jautājumus, ka tevi varētu interesēt, gan par uzņēmumu, gan vakanci, lai intervijas laikā, tos varētu pajautāt. Ja vakances aprakstā ir kādas prasības vai darba uzdevumi, kuri nav līdz galam skaidri, noteikti pārjautā intervētājam. Šie jautājumi parāda, ka esi gatavojies intervijai, taču nevajag jautāt tikai tāpēc, ka kaut kas jāpajautā, tas neatstās labu iespaidu. Jautājumiem jābūt inteliģentiem un pa tēmu.

6. Noskaidro kāda tipa intervija tā būs.

Ir vairāki interviju tipi : grupu intervija, individuālā, tehniskā, personības u.c. Tev nevajadzētu pieņemt, ka tev būs kāds noteikts intervijas tips, jo ļoti bieži intervijās šie tipi tiek kombinēti, kā, piemēram, no sākuma ir personības intervija, bet intervijas beigās tiek pārbaudītas tehniskās prasmes. Kad intervētājs zvana, lai aicinātu tevi uz interviju, nebaidies pajautāt, kāda tipa intervija tā būs, tā tev būs vieglāk sagatavoties.

7. Piefiksē adresi, kur notiks intervija un ierodies laikā.

Noteikti parēķini, cik ilgu laiku tev prasīs nokļūt uz šo adresi un ņem vērā satiksmi, jo ir atšķirība, vai mēģini kaut kur nokļūt 14:00 vai 17:00. Uz interviju ir pieļaujams ierasties apmēram 10 minūtes pirms, bet ne vairāk, jo tad intervētājs vēl var nebūt gatavs tevi pieņemt. Noteikti pieraksti arī intervētāja telefona numuru, ja nu tev gadās apmaldīties, vai saproti, ka nedaudz kavēsies. Ja tu kavēsies, tad noteikti piezvani intervētājam un pabrīdini par to.

Ja nu tu domā, ka intervijai sagatavoties nevajag, tad tu smagi maldies, jo tu nebūsi pirmais kandidāts, ko intervētājs savā mūžā būs intervējis, tāpēc viņš to ļoti labi redzēs, vai tu esi sagatavojies vai nē, un tu pavisam noteikti tiksi novērtēts augstāk, ja būsi sagatavojies. Veiksmi sagatavošanās procesā!

Avots: http://theundercoverrecruiter.com/how-best-prepare-your-job-interview/

<  Atpakaļ

Uzzini pirmais

Piesakieties jaunumu saņemšanai e-pastā:

www.enjoyrecruitment.lv izmanto sīkdatnes (cookies), kas saglabā informāciju par Tavu mājaslapas apmeklējumu. Dati ir anonīmi, tie palīdz mums uzlabot mājaslapas un sniegto pakalpojumu kvalitāti. Sīkāk par Sīkdatnēm un Privātuma Politiku