0

Blogs

Kā runāt par atalgojumu?

Kā jau mēs zinām, pirms darba uzsākšanas vienmēr būs saruna par atalgojumu un dažbrīd tā var izvērsties diezgan neērta un neveikla.

Taču sarunai par algu nav jābūt neveiklai. Svarīgi ir sagatavoties! Jums ir jāveic mājas darbs un jāsaprot, kas ir godīgs atalgojums šajā pozīcijā balstoties uz Jūsu pieredzi. Pēdējā lieta, ko Jūs vēlaties darīt, ir izsvītrot sevi no kandidātu saraksta, jo paprasījāt par daudz, vai vēl sliktāk, tikāt izsvītrots vai netikāt novērtēts, jo pajautājāt par maz.

Dažas lietas, kas jāzin, pirms runājat par atalgojumu:

1. Esiet sagatavojies.

Jūs nekad nezināt, kad darba devējs runās par algu jautājumu - tas varētu būt jau pirmajā atlases kārtā vai arī tas varētu būt Jūsu pēdējās intervijas laikā. Tāpēc tam vajadzētu sagatavoties. Izpētiet atalgojumu šai pozīcijai vēl pirms Jūs piesakaties, un apzinieties atalgojumu, par kuru būtu gatavs strādāt, lai nav tā, ka izturiet līdz gala intervijai un tur tiekat šokēts ar atalgojuma līmeni vai neziniet, ko atbildēt, kad Jums jautās - kāds ir Jūsu vēlamais atalgojums!

2. Nejautājiet par atalgojumu pirmais.

Kļūda, ar kuru saskarās darba meklētāji, viņi pirmie paceļ jautājumu par atalgojumu. Noteikti neesiet pirmie, kas jautā par atalgojumu, tas Jums var nospēlēt par sliktu, jo var likt intervētājam domāt, ka Jūs darbā interesē tikai nauda.  Ļaujiet visam iet dabisko ceļu un sagaidiet, kad šis jautājums tiks uzdots Jums.

3. Esiet informēts par atalgojuma līmeni tirgū.

Izpildiet savu mājasdarbu. Esiet informēts, kas ir konkurētspējīgs atalgojums konkrētajā pozīcijā šajā nozarē. Jūs varat izmantot meklēšanu internetā, paziņu apzvanīšanu vai arī uzzvanīt kādam pazīstamam personāla atlases speciālistam.

4. Apzinieties savu “man par zemu” likmi.

Pēc tam, kad esiet veicis savu pētījumu, Jums būs priekštats par augstāko un zemāko algu līdzīgās pozīcijās konkrētajā nozarē. Šī ir svarīga lieta, kas jāzina, jo tas ļaus Jums sarunu laikā argumentēt un pamatot.

Kad jūs domājat par savu atalgojuma diapazonu, ir svarīgi zināt savu "man par zemu" likmi. Jūs nevēlaties pieņemt tādu piedāvājumu, kas nespēs nosegt to, lai Jūs varētu ērti dzīvot. Pretējā gadījumā Jūs, iespējams, pēc kāda laika meklēsiet labāk apmaksātu darbu. 

5. Neierobežojiet sevi tikai ar naudu.

Lai gan Jums jācenšas iegūt konkurētspējīgu atalgojumu, uzmanība nav jāpievērš vienīgi naudai. Ir dažādi citi bonusi, kas var atsvērt mazāku atalgojumu, piemēram, darba iespējas no mājām, darba laika elastība, atvaļinājumu dienu skaits, veselības apdrošināšana, prēmijas un dažādi citi bonusi. Tas ir atkarīgs no tā, kas jums ir vissvarīgākais. Citi bonusi viennozīmīgi paver iespēju diskusijām par atalgojuma apmēriem.

6. Dodiet iemeslu, lai Jums maksātu vairāk.

Lai saņemtu vēlamo atalgojumu, ir jāpierāda, ka Jūs būsiet vērtīgs ieguvums uzņēmuma un ka Jūsu unikālās prasmes / pieredze ir vislabākā atbilstība konkrētajai pozīcijai. Jums ir jāpierāda, ka Jūsos ir vērts ieguldīt.

7. Nebaidieties no "NĒ".

Sarunā par atalgojumu ir pieņemami pateikt “Nē” piedāvājumam, kurš Jūsuprāt nav konkurētspējīgs, balstoties uz Jūsu pētījumiem un vajadzībām. Atcerieties, ka sakot "nē", tiek atvērtas sarunas. Arī tad, ja darba devējs saka "nē" Jūsu nosauktajam ciparam, tas nenozīmē, ka viņš vai viņa nevēlas diskutēt ar Jums, lai atrastu to, kas der abām pusēm (tāpēc viņi tās sauc par sarunām!).

Šis ir tas iemesls, kādēļ ir jāveic sagatavošanās darbi. Ja jūs zināt savu ciparu, “man par zemu’”  likmi un pierādat savu vērtību darba devējam, Jūs, visticamāk, apspriedīsieties par piedāvājumu, kas Jums ir patīkams. Ja tomēr darba devējs nav gatavs maksāt tādu atalgojumu, tad šis piedāvājums varētu net jums īsta iespēja konkrētajā brīdī.

8. Nebaidieties no sarunas!

Sarunas par atalgojumu viennozīmīgi var būt stresa pilnas, tomēr mums ir jārēķinās, ka tā ir liela daļa no darbā pieņemšanas procesa. Ja Jūs izvēlaties atteikties no sarunu procesa, jo baidāties, Jūs riskējat pajautāt par maz un būt neapmierināts ar atalgojumu, kuru piedāvā. Ja sarunās par atalgojumu Jūs nervozējat, mēģiniet praktizēt sarunu prasmes ar draugu vai karjeras treneri. Jo vairāk jūs praktizējat, jo ērtāk Jūs jutīsieties.

Avots - https://www.workitdaily.com/talk-about-salary-without-being-awkward/

<  Atpakaļ

Uzzini pirmais

Piesakieties jaunumu saņemšanai e-pastā:

www.enjoyrecruitment.lv izmanto sīkdatnes (cookies), kas saglabā informāciju par Tavu mājaslapas apmeklējumu. Dati ir anonīmi, tie palīdz mums uzlabot mājaslapas un sniegto pakalpojumu kvalitāti. Sīkāk par Sīkdatnēm un Privātuma Politiku