0

Blogs

Kā rīkoties, kad kolēģis tevi padarījis par grēkāzi?

Kā Jūs reaģējat, kad kāds no kolēģiem pasaka: “Neskatieties uz mani, tā bija viņa/viņas vaina!”? Ir sajūta, ka pēkšņi nevarat padomāt ne par ko citu, gribās sev izplēst visus matus vai pa taisno doties mājup, jo tikko esi pamests zem autobusa riteņiem par kaut ko tādu, ko nemaz neesi izdarījis.

Lielākā daļa cilvēku, ja ne visi, ir pieredzējuši to, ka par kādu pieļautu kļūdu vai neizdarītu darbu nepatiesi tiek norādīts viņa virzienā. Ir daudzi veidi kā tikt galā ar situāciju, kad kāds tevi mēģina padarīt par grēkāzi, bet daži no šiem veidiem ir efektīvāki kā citi. Scenārijs, kurā mēs skaļākajā iespējamā balsī kliedzam uz vaininieku, līdz viņš atzīstās melos un lūdz piedošanu, diemžēl nav viens no labākajiem variantiem, bet ir daži citi varianti, ko darīt.

1.Dodies īsā pastaigā, lai sakārtotu domas.

Izlasot šo pirmo soli, liekas, ka nekas tāds jau manu situāciju neatrisinās, bet, ticiet man, šo soli izlaist nevajadzētu. Pirmā reakcija būtu skriet pie kāda kolēģa un izstāstīt par netaisnību, kas vērsta pret jums, tad atrast nākamo kolēģi un nākamo, līdz visi par to zinātu. 

Jūsu neapmierinātība ir dabīga reakcija, un tādā brīdī tā pat būtu veselīga, bet šī būtu rīcība, kas mums liek justies labi īslaicīgi, un to noteikti nevajadzētu darīt, jo ar šiem cilvēkiem jums kopā vēl būs jāstrādā.

Nav teikts, ka nedrīkst pasūdzēties kādam, kuram uzticaties (patiesībā, tā ir pat zināmā mērā laba ideja). Taču vispirms, viennozīmīgi, ir vērts pāris minūtes izvēdināt galvu. Ļaujiet sev izdusmoties, un nedodaties atpakaļ uz biroju kamēr neesiet kaut nedaudz nomierinājies.  Un tikai tad, sazinieties ar savu uzticības personu, kurai varat pastāstīt radušos situāciju, bet atcerieties - tas nedrīkst būt kolēģis.

2. Ieplāno laiku, kad ar vainīgo izrunāties.

Ja jūs patiešām gribat izkļūt no grēkāža lomas, tad ir tikai viena pareizā lieta, ko varat darīt - noorganizējiet tikšanos ar kolēģi. Lai arī cik smaga šī saruna būtu, tas ir jāizrunā.

Sazinieties ar konkrēto kolēģi un pajautājiet, kad abi varētu satikties un izrunāt vienu jautājumu. Variet to izrunāt jau uzreiz tajā pašā dienā, taču, ja jūtiet, ka iekšā joprojām viss vārās, tad labāk izrunāties pēc pāris dienām. Ja vien jūs neesat uztrāpījies visegocentriskākajam kolēģim no visiem, tad ir ļoti liela iespēja, ka konkrētā persona jau zina, par ko vēlaties runāt, un viņam būs dota iespēja pārdomāt notikušo.

3. Izklāsti situāciju no sava skatu punkta.

Jūs protams varētu uzsākt sarunu ar šo personu, sakot: "Jūs man visu priekšā likāt izskatīties slikti, un es ceru, ka tiksiet par to atlaists." Šī pieeja noteikti novedīs pie pamatīgas kliegšanas vienam uz otru, un viss noteikti beigsies ar rezultātu, kas būs tālu no atrisinātas situācijas.

Mēģiniet runāt pozitīvā balss tonī un mierīgi izklāstīt situāciju. Nav garantijas, ka šī pieeja darbosies, taču tā būs absolūti daudz produktīvāka saruna, nekā tas būtu, ja jūs uzreiz sāktu ar uzbrukumu un apvainojumiem.

Izskaidrojiet, kā jūs jūtaties, ka tiekat vainots lietās, kuras neesat darījis. Ka jūs šobrīd esat uztaisīts par grēkāzi vadības vai kolēģu acīs un, ka vēršaties pie šī cilvēka, lai situāciju izrunātu un atrisinātu. Nekad nav patīkami būt par grēkāzi, bet, kad tas notiek, nevajag pašam izdarīt secinājumus. Iespējams, ka jūsu kolēģis jūtās ļoti slikti par to, ka tas tā notika un jau domā labāko veidu kā visiem atklāt patiesību, iespējams, ka ir jūs sajaucis ar kādu citu kolēģi, bet, pat, ja tas tika darīts ļaunprātīgi, šāda saruna par notikušo, liks viņam vai viņai saprast, ka jūs vainot nevajag, jo pēc tam gaida pamatīga skaidrošanās.

Ja kolēģis atsakās jūs atbrīvot no grēkāža titula, tad vienmēr pastāv iespēja pašam runāt ar vadību, bet sarunai ar kolēģi noteikti vajadzētu būt pirmajam solim.

Avots - https://www.themuse.com/advice/the-3-best-ways-to-respond-when-your-coworker-throws-you-under-the-bus

<  Atpakaļ

Uzzini pirmais

Piesakieties jaunumu saņemšanai e-pastā:

www.enjoyrecruitment.lv izmanto sīkdatnes (cookies), kas saglabā informāciju par Tavu mājaslapas apmeklējumu. Dati ir anonīmi, tie palīdz mums uzlabot mājaslapas un sniegto pakalpojumu kvalitāti. Sīkāk par Sīkdatnēm un Privātuma Politiku