Blogs

Kā pavaicāt kādam sniegt rekomendāciju Tavā LinkedIn profilā?

Mēs visi zinām, kādas ir laba LinkedIn profila priekšrocības. Tas piesaista vēlamo darba devēju uzmanību, palīdz veidot stipru, uzticamu paziņu tīklu, tas ir ērts un viegls veids, kā pastāstīt par savu darbu, prasmēm un hobijiem. Tā ir arī ideāla vietne, lai parādītu visas labās lietas, kuras citiem ir par Tevi sakāmas. Turklāt Tavas LinkedIn rekomendācijas var spēlēt lielu lomu darba devējiem, kuriem varētu būt interese pieņemt Tevi darbā. Galu galā, nekas neliek Tev izskatīties labāk, kā uzslava no svarīga klienta, iepriekšējā darba devēja vai kolēģa.

Kad ir īstais laiks, lai vaicātu kādam sniegt rekomendāciju LinkedIn profilā?

Rekomendāciju var prasīt jebkurā laikā, taču, neatkarīgi no tā, kad Tu to prasi, svarīgākais ir veids un konteksts, kādā tas tiek vaicāts.

Tu vari jautāt kādam pēc rekomendācijas, kad vien vēlies. Piemēram, Tu ar saviem kolēģiem tikko esi veiksmīgi noslēdzis lielu projektu ar klientu, tad Tu vari vaicāt, lai kolēģi sniedz rekomendāciju. Kolēģiem, kuriem tu vaicāsi atsauksmes, liec noprast, ka Tu bieži mēdz ievākt rekomendācijas par sevi un Tu ļoti novērtētu, ja tās tiktu sniegtas Tavā LinkedIn profilā.

Daudzi cilvēki arī mēdz vaicāt pēc rekomendācijām, kad viņi iet prom no darba. Ja arī tu izlem jautāt rekomendāciju, kad pamet esošo darba vietu, tad labāk ir prasīt rekomendāciju uzreiz, kamēr citi vēl labi Tevi atceras, jo tad pastāv lielāka iespēja, ka rekomendācijas tik tiešām arī dabūsi.

Visbeidzot, ņem vērā to, kā lūgums pēc rekomendācijas var izskatīties citiem. Kad rekomendācija tiek lūgta tāpat vien, tas var likt citiem domāt, ka Tu esi gatavs pamest darbu, tāpēc esi piesardzīgs. Apdomā, kam un kad Tu to lūdz, kā arī neaizmirsti par kontekstu.

Kam ir jāvaicā rekomendācija?

Tev ir dažādas iespējas, kam jautāt rekomendāciju. Viena no iespējām iekļauj jautāt šo rekomendāciju savam bijušajam vadītājam, ar kuru esi kopā strādājis, vai kurš zina, kā Tu strādā un spēj novērtēt Tavu paveikto. Protams, ne mazāk svarīga rekomendācija būtu arī no Taviem šī brīža kolēģiem, klientiem un vai komandas locekļiem, ar kuriem esi darbojies kopā kādā projektā.

Rekomendāciju daudzveidība (no kolēģiem, vadītājiem, padotajiem) dos labu piekšstatu jebkuram Tavas rekomendācijas lasītājam par to, kā Tu sevi pasniedz dažādu auditoriju priekšā.

Protams, Tu vēlies , lai šī persona sniegtu par Tevi spīdošu aprakstu, bet tajā pašā laikā Tu vēlies, lai viņi runātu arī par specifiskām lietām, kuras Tu esi veicis, par Tavu darba ētiku un aizrautību. Īsa un neskaidra rekomendācija ir gandrīz tikpat bezjēdzīga, it kā tas nemaz nebūtu, tāpēc pārliecinies, ka vari uzticēties rekomendācijas sniedzējam.

Kā ir jāvaicā pēc rekomendācijas?

Esi pieklājīgs un profesionāls, lai potenciālajam rekomendācijas sniedzējam būtu vieglāk pateikt "jā". Tu vari minēt, ka zini, ka viņš ir aizņemts, tāpēc vari uzrakstīt melnrakstu, kuru viņš var rediģēt, bet, protams, to var arī neizmantot. Tu vari arī piedāvāt apmaiņā rekomendāciju par otru personu un pajautāt, kādas specifiskas lietas vai pazīmes viņš vēlētos, lai tiktu iekļautas rekomendācijā par viņu.

Kad Tu raksti e-pastu šai personai, sniedz informāciju par to, ko Tu gribētu, lai tiktu iekļauts rekomendācijā par Tevi. Piemēram, ja Tu maini darbu no finanšu analītiķa uz projektu menedžeri, tad jautā informāciju par Tavām prasmēm, kuras būtu nepieciešamas kā projektu menedžerim.

Zemāk ir parādīti pāris piemēri, kā pavaicāt kādam rekomendāciju.

1. Ja rekomendācija tiek vaicāta šī brīža kolēģim…

Sveiks, [Vārds]!

Ceru, ka tev nedēļa iesākusies lieliski!

Man ļoti patīk ar Tevi strādāt vienā komandā, kā arī es novērtēju Tavu viedokli. Jo īpaši man patika strādāt ar Tevi pie [Projekta nosaukums] projekta.

Man Tev ir neliels lūgums. Es cenšos aktīvi papildināt savu LinkedIn profilu, lai sniegtu precīzu priekšstatu par manām prasmēm un pieredzi. Tāpēc es būtu pateicīgs, ja Tu varētu sniegt man LinkedIn rekomendāciju, kurā norādītu manas prasmes [jomā] un [jomā].

Es ar prieku apmaiņā uzrakstīšu rekomendāciju Tev, tikai vēlētos zināt, vai ir kas īpašs, kam pievērst uzmanību.

Būšu pateicīgs, ja veltīsi tam nedaudz sava brīvā laika.

Ar cieņu,

[Tavs vārds]

2. Ja rekomendācija tiek vaicāta bijušajam kolēģim…

Sveiks [Vārds]!

Ceru, ka Tev klājas labi! [Neliela draudzīga saruna vai jautājums.]

Man Tev ir neliels lūgums. Es šobrīd esmu jauna darba meklējumos [vai cits iemesls] un vēlos papildināt savu LinkedIn profilu.

Man ļoti patika strādāt ar Tevi [kompānijas nosaukums], un es īpaši novērtēju [atsauksmes/ padomus/ pieredzi, ko esi ieguvis]. Tāpēc es ļoti novērtētu, ja Tu uzrakstītu man īsu LinkedIn rekomendāciju, kurā norādītu manas prasmes [jomā] un [jomā]. Ja vēlies, es varu nosūtīt papildu informāciju, lai atvieglotu rakstīšanu.

Es ar prieku apmaiņā uzrakstīšu rekomendāciju Tev, tikai vēlētos zināt, vai ir kas īpašs, kam pievērst uzmanību.

Būšu pateicīgs, ja veltīsi tam nedaudz sava brīvā laika.

Ceru uz drīzu tikšanos,

[Tavs vārds]

Avots - https://www.themuse.com/advice/how-to-ask-for-a-recommendation-on-linkedin?

<  Atpakaļ

Uzzini pirmais

Piesakieties jaunumu saņemšanai e-pastā:

www.enjoyrecruitment.lv izmanto sīkdatnes (cookies), kas saglabā informāciju par Tavu mājaslapas apmeklējumu. Dati ir anonīmi, tie palīdz mums uzlabot mājaslapas un sniegto pakalpojumu kvalitāti. Sīkāk par Sīkdatnēm un Privātuma Politiku