0

Blogs

Kā netikt “piemuļķotam” un pieņemt darbā labāko kandidātu?

Cilvēki pēc dabas ir neobjektīvi, kas nozīmē, ka pat tad, ja plānojat būt taisnīgi, smadzenes ir grūti ieslēgt pareizajā režīmā, tāpēc bieži vien mūsu smadzenes piemuļķo mūs pašus un mēs pieņemam nepareizu lēmumu. Ja jūs patiešām vēlaties atrast labāko darbinieku, ir svarīgi, lai jūs apņemtos veikt darbības, kas palīdzēs jums objektīvi novērtēt katru kandidātu.

Kā jūs reāli to vara tizdarīt? Šeit ir dažas idejas.

1. Standartizēt procesu

Vēl pirms intervijām, izveidojiet standarta sarakstu ar jautājumiem, kurus plānojat uzdot. Protams, var būt dažādi aspekti un fakti, par kuriem vēlaties uzzināt vairāk vai iegūt konkrētu informāciju, taču jo vairāk jūs varat vienādot intervijas ar katru kandidātu, jo vienādākas ir kandidātu iespējas jūs pārsteigt.

Tāpat mēģiniet veikt intervijas vienā vietā ar visiem kandidātiem. Neļaujiet dažiem piedalīties intervijā klātienē, bet citiem - caur Skype. Saglabājiet procesu cik vien iespējams līdzīgu.

2. Veikt kārtīgas piezīmes

Cilvēka atmiņa ir neuzticama. Nepaļaujaties uz savām atcerēšanās spējām, kas var novest pie faktu un atmiņu izdaiļošanas, aizmiršanas vai sagrozīšanas, tā vietā veiciet īsas piezīmes par katru kandidāta atbildi. Ideālā gadījumā pēc iespējas precīzāk uzrakstiet ikandidāta atbildes bez jūsu pašu interpretācijas. Tad uzreiz pēc intervijas, uzrakstiet savas domas par kandidātu, pirms jau esiet sācis kaut ko piemirst un precīza vērtējuma vietā sācis uzticēties savai neparedzamajai atmiņai.

3. Izveidot novērtējuma sistēmu

Spējas un piemērotību ir grūti noteikt, bet labāk ir mēģināt to izdarīt, nevis no tā izvairīties vispār. Ideālā variantā, pirms interviju posma, izveidojiet sarakstu ar lietām, kuras meklējat jaunajā darbiniekā. Ietveriet tādas kvalifikācijas kā īpašas prasmes un pieredze, mīkstās kompetences, piemēram, komunikācija un komandas darbs, kā arī personības atbilstība uzņēmuma kultūrai utt.

Pēc visu kandidātu intervijām izvēlieties skaitlisko diapazonu un novērtējiet katru personu. Tā jūs spēsiet salīdzināt katru kandidātu noteiktajā kritērijā.

4.Pamatot savu lēmumu

Ja jūs domājat, ka novērtējuma sistēma liekot punktus jeb atzīmes ir vienāda vai tikai nedaudz atšķiras no iekšējās sajūtas, tad tā varētu būt taisnība. Novērtējuma sistēma jeb kategorijas ir noderīgas tikai tad, ja jūs varat pamatot savus rezultātus. Iegūstiet reālus pierādījumus, piemēram, piezīmes, kuras esat pierakstījis intervijas laikā, lai pārliecinātos par jūsu pārliecību un izvairītos no subjektivitātes.

5. Neietekmēties

Citiem cilvēkiem var būt liela ietekme uz jūsu lēmumu. Kad lieciet kandiātiem “atzīmes” un pamatojiet savus lēmumus, tad dariet to vienatnē, lai izvairītos no ārējas ietekmes. Ja intervijas notika vairākiem vērtētājiem klātesot, tad pēc novērtēšanas ir vērts apspriesties ar pārējiem, ko viņi domāja, bet tikai tāpēc, lai saņemtu atsauksmes no pārējiem, un pievienotu jūsu datiem, nevis ietekmētu jūsu rakstīto. 

Ir grūti atzīt, ka mēs varam būt neobjektīvi pat tad, ja mēs cenšamies to nedarīt. Taču pētījumi liecina, lai pārvarētu neobjektivitāti, ir nepieciešams vairāk nekā nodoms, ir nepieciešamas konkrētas darbības. Galu galā vērtēšanas process, pēc dotajiem padomiem, varētu būt daudz apgrūtinošāks, taču tas būs arī taisnīgāks, un jūs, visticamāk, izvēlēsieties labāko kandidātu darbam.

Avots - https://www.themuse.com/advice/5-keys-to-hiring-the-best-candidatenot-the-one-your-brain-wants-to-trick-you-into-picking


<  Atpakaļ

Uzzini pirmais

Piesakieties jaunumu saņemšanai e-pastā:

www.enjoyrecruitment.lv izmanto sīkdatnes (cookies), kas saglabā informāciju par Tavu mājaslapas apmeklējumu. Dati ir anonīmi, tie palīdz mums uzlabot mājaslapas un sniegto pakalpojumu kvalitāti. Sīkāk par Sīkdatnēm un Privātuma Politiku