Blogs

Kā motivēt darbiniekus vājas ekonomikas laikā (1.daļa)

Kad paaugstināšana un kāpums vairs nav risinājums, un naudas līdzekļi ir ierobežoti Ir saprotams, ka šī brīža ekonomiskās situācijas laikā nav viegli ne biznesam, ne darbiniekiem, kuri tajā strādā. Uzņēmumos, cik vien iespējams tika nogriezts budžets un samazināti izdevumi, lai izdzīvotu. Darbiniekiem, kuri tika atlaisti aizvien mazāk bija iespēju sameklēt jaunu darbu. Situācija ir depresīva daudziem, taču tagad, kad jūtama atlabšana, no mums tiek prasīts veikt vēl lielāka apjoma uzdevumus kaut arī resursi palikuši mazāki. Skaidra lieta, ka uzņēmuma līdzekļi darbinieku paaugstināšanai un veicināšanai ir sarukuši. Vadītāji jautā „kā lai es motivēju savus darbiniekus vājās ekonomikas laikā?” Tātad, kā Tu, kā vadītājs vari uzturēt savus darbiniekus motivētus?

1) Izproti cilvēku dabu

Tava spēja motivēt darbiniekus sākas ar tavu izpratni par cilvēku dabu. Protams, ka visi cilvēki nav vienādi un katram ir jāatrod sava pieeja, un nav noteikts, ka tas , kas motivēs vienu cilvēku darbosies arī uz citiem. Apstākļi, kuri cilvēkā dzīvē nosaka viņu motivāciju ir ļoti daudzi un dažādi, piemēram, kādam tā var būt negaidīta šķiršanās, kādam veselības problēmas u.t.t. Kā vadītājs droši vien esi pamanījis, ka dažus no darbiniekiem spēj motivēt atzinības raksts vai bonusu sistēma, savukārt citus - pozitīvs uzteikums vai mutiski izteikts atzinums par labi paveiktu projektu. Darbinieki uz šiem stimuliem atbild ar prieku, ka ir atzīti un novērtēti. Savukārt, kādam no darbiniekiem ir nepieciešams ‘grūdiens’, lai tie sāktu darboties. Un šādi darbinieki visbiežāk atbild ar bailēm par viņu darbu, vai naudas samazinājumu. Tev, kā vadītājam, ir jākļūst par cilvēka dabas pētnieku un ir jāsaparot, kas taviem darbiniekiem ir nepieciešams, lai tie būtu motivētāki un labāk veiktu darbu.

2) Ņem vērā patiesību par katras personas būtību

Ir viena valdošā patiesība, kura ir katras personās būtībā un nosaka to attiecības ar citiem – darbā un personiskajā dzīvē. Tas ir galvenais faktors, kāpēc darbinieki pamet darbu un precēti pāri šķiras. Patiesība ir tāda, ka katram ir nepieciešamība justies PIEŅEMTAM, NOVĒRTĒTAM un būt VĒRTĪGAM citiem.Ir saprotams, ka šī brīža ekonomiskās situācijas laikā nav viegli ne biznesam, ne darbiniekiem, kuri tajā strādā. Uzņēmumos, cik vien iespējams tika nogriezts budžets un samazināti izdevumi, lai izdzīvotu. Darbiniekiem, kuri tika atlaisti aizvien mazāk bija iespēju sameklēt jaunu darbu. Situācija ir depresīva daudziem, taču tagad, kad jūtama atlabšana, no mums tiek prasīts veikt vēl lielāka apjoma uzdevumus kaut arī resursi palikuši mazāki.

<  Atpakaļ

Uzzini pirmais

Piesakieties jaunumu saņemšanai e-pastā:

www.enjoyrecruitment.lv izmanto sīkdatnes (cookies), kas saglabā informāciju par Tavu mājaslapas apmeklējumu. Dati ir anonīmi, tie palīdz mums uzlabot mājaslapas un sniegto pakalpojumu kvalitāti. Sīkāk par Sīkdatnēm un Privātuma Politiku