Blogs

Kā cīnīties ar stresu mājās un darbā?

Ikviens ikdienā saskaras ar stresu, gan privātajā dzīvē, gan darbā un pat miegā cilvēks izjūt stresu un tā ietekmi. Ar vārdu „stress” lielākā daļa no mums asociē negatīvas emocijas. Bet stress nebūt nav tikai negatīvs, tas var būt arī pozitīvs. Cilvēki parasti vēlas izvairīties no stresa, bet no tā nevis tikai nevajadzētu vairīties, bet no tā izvairīties nemaz nav iespējams. Dzīve nav iedomājama bez stresa.

Neliels stress ir tāds kā dzinulis, tas mobilizē darbam, palīdz adaptēties, vairo enerģiju un rada dažādas emocijas, nosaka cilvēka rīcību u.c. Tas ir nepieciešams, lai rosinātu domāšanu, palīdzētu adaptēties dažādās situācijās. Bet, ja stress ir pastāvīgs un intensīvs, tad rodas nelabvēlīgs stress. Ikdienā mūsu dzīves ritms ir kļuvis tik straujš, ka organisms nespēj tam ātri pielāgoties, tadejādi zūd līdzsvars starp mūsu ārējo un iekšējo pasauli, kā rezultātā rodas iekšējs diskomforts - stress.

Tā kā stress ir mūsu ikdiena, tad bieži vien rodas jautājums, kā ar to tikt galā?

  • • Sabalansēts uzturs. Svarīgi izvairīties no ēdiena, kas apgādā organismu tikai kvantitatīvi, vairo stresu, piemēram, trekniem produktiem, cukura, kofeīna, kā arī alkohola. Labāk ēdienkartē iekļaut kvalitatīvu uzturu –augļus, ogas. dārzeņus, pilngraudu produktus, pākšaugus liesu gaļu, medu u.c.

  • • Lai ilgtermiņā uzvarētu stresu un tā radītās sekas, noteikti būtu nepieciešams mainīt ikdienas ritmu un izmēģināt ko jaunu. Esiet fiziski aktīvi, sportošana izraisa tā dēvētā laimes hormona jeb endorfīna izdalīšanos, kas dabīgā veidā mazina stresu un uzlabo garastāvokli.

  • • Pavadiet laiku, socializējoties ar draugiem vai ģimenes locekļiem, kas būs lielisks veids kā relaksēties, pozitīvi “uzlādēties” un smieties -  tas mazinās sasprindzinājumu, uzlabos asinsrites darbību un sirds veselību.


Jāsaka, ka ne vienmēr novēršot stresu personīgajā dzīvē, tas mazinās arī darba vietā, tāpēc iespējams ir vērts parunāt ar darba devēju, par stresa mazināšanu tieši darba vietā. Protams, ir veidi kā to darīt jau uzņēmuma līmenī, bet ir arī lietas, kam darba devējs var pievērst uzmanību, lai to īstenotu arī individuālā līmenī. Zemāk ir uzskatītas dažas lietas, ko darba devējs var nodrošināt, lai darbiniekiem samazinātu stresu darba vietā:

  • • Veselīgs dzīvesveids. Tā ir darba un personiskās dzīves sabalansēšana. Tā praktiski ietver programmas veselības uzlabošanai t.i. smēķēšanas atmešana, fiziskie vingrinājumi un nodarbošanās ar sportu, asinsspiediena kontrole u.c. Ir iespējams izveidot programmas, kurās darbinieki iesaistās, lai uzlabotu savu veselības stāvokli;

  • • Relaksācija. Lai mazinātu stresu, tiek piedāvāta iespēja izmantot dažādas relaksācijas metodes: masāžas, asinsspiedena mērījumi, istabas īslaicīgam miegam, iespējas uzspēlēt, galda hokeju, minigolfu utt.;

  • • Personības un saskarsmes iemaņu treniņi. Šajos treniņos tiek nostiprināts pašvērtējums, attīstīta un celta pārliecīa par sevi, tiek sniegts ieskats sarunu vešanā, efektīva laika plānošanā utt.


Tā kā stress mums min uz papēžiem it visur, katram no mums ir vērts tam pievērtst uzmanību un dzīvot tā, lai “negatīvais” stress mūs traucētu pēc iespējas retāk.

<  Atpakaļ

Uzzini pirmais

Piesakieties jaunumu saņemšanai e-pastā:

www.enjoyrecruitment.lv izmanto sīkdatnes (cookies), kas saglabā informāciju par Tavu mājaslapas apmeklējumu. Dati ir anonīmi, tie palīdz mums uzlabot mājaslapas un sniegto pakalpojumu kvalitāti. Sīkāk par Sīkdatnēm un Privātuma Politiku