Blogs

Kā cilvēku ietekmē vairāku uzdevumu darīšana vienlaikus (multitasking)?

Kā zināms, ir sarežģīti vienlaikus veikt vairākus uzdevumus (angliski - multitasking). Vēl vairāk - jaunākie pētījumi liecina, ka šāda darbošanās negatīvi ietekmē sniegumu un var pat kaitēt smadzeņu darbībai.

Pētījumā, kas veikts Stenfordas universitātē, atklāts, ka vairāku darbu veikšana vienlaikus ir mazāk produktīva, nekā darbu veikšana pa vienam. Pētnieki arī atklājuši, ka cilvēki, kuri regulāri tiek “bombardēti” ar vairākām elektroniskas informācijas plūsmām, nespēj pievērst uzmanību, atcerēties informāciju, vai pārslēgties no viena uzdevuma veikšanas uz citu tik labi, kā tie, kas vienlaicīgi veic tikai vienu uzdevumu.

Īpašas dotības?
Vai iespējams, ka dažiem cilvēkiem ir īpašas dotības veikt vairākus uzdevumu vienlaicīgi? Stenfordas zinātnieki salīdzināja vairākas cilvēku grupas, balstoties uz viņu noslieci veikt vairākus uzdevumus vienlaikus un pārliecību, ka tas palīdz viņu sniegumam. Viņi konstatēja, ka tie, kam visvairāk patīk veikt vairākus udzevumus vienlaikus un kuri to dara bieži, uzskatot, ka tas viņiem ļoti palīdz, faktiski bija sliktāki vairāku uzdevumu vienlaicīgā veikšanā nekā tie,  kuriem veinlaicīgi dara tikai vienu lietu. Pirmo sniegums bija vājāks, jo viņiem bija grūtāk sakārtot domas, izfiltrēt neatbilstošu informāciju un pārslēgties no viena uzdevuma uz citu.

Pierādījās, ka vairāku uzdevumu vienlaicīga veikšana samazina efektivitāti un veiktspēju, jo smadzenes vienlaicīgi spēj koncentrēties tikai uz vienu lietu. Kad jūs mēģināt darīt divas lietas uzreiz, smadzenēm pietrūkst kapacitātes sekmīgi veikt abus uzdevumus.

Vairāku uzdevumu vienlaicīga veikšana pazemina IQ
Pētījumi arī liecina, ka, vairāku uzdevumu veikšana vienlaikus pazemina IQ. Kādā Londonas Universitātes pētījumā atklāts, ka cilvēkiem, kuri vienlaikus veica vairākus kognitīvus uzdevumus, IQ rādītāji kritās tik ievērojami it kā viņi būtu smēķējuši marihuānu vai negulējuši visu nakti. IQ kritums par 15 punktiem vairākus uzdevumus vienlaikus veicošiem vīriešiem pazemināja viņu IQ rādītājus līdz vidējam astoņgadīga bērna līmenim.

Nākamreiz, kad rakstīsi e-pastu kādas tikšanās, sapulces laikā, atceries, ka tava kognitīvā kapacitāte ir samazinājusies tiktāl, ka šo e-pastu tikpat labi vari ļaut rakstīt astoņgadīgam bērnam.

Izmaiņas smadzeņu struktūras līmenī
Ilgu laiku tika uzskatīts, ka kognitīvi traucējumi, ko rada vairāku uzdevumu vienlaicīga darīšana, ir īslaicīgi traucējumi, taču jauni pētījumi atklāja ko citu. Saseksas Universtitātes pētnieki Lielbritānijā, novērojot cilvēku smadzeņu aktivitāti, kamēr tie, piemēram, rakstīja īsziņas,  vienlaicīgi skaoties TV, atklāja, ka tiem, kuri īpaši intensīvi vienlaicīgi darīja vairākas lietas, tika novērots smadzeņu blīvuma samazinājums priekšējās garozas daļā, kas atbild par empātiju, kā arī izziņas un emocionālo kontroli.
 
Lai gan nepieciešami padziļināti pētījumi šajā jomā, tika secināts, ka vairāku darbu vienlaicīgai darīšanai ir negatīva ietekme.

Pētījuma vadošais autors, neirozinātnieks Kepa Kee Loh: "Ir svarīgi radīt cilvēkos izpratni, ka tas, kādā veidām mēs šobrīd lietojam dažādas ierīces, var izmainīt mūsu domāšans veidu, šīs izmaiņas var notikt smadzeņu struktūras līmenī."

Vairāku darbu darīšana vienlaicīgi noteikti nav ieradums, kuram vajadzētu ļauties, jo tas noteikti samazina kvalitāti, kādā veicat savu darbu. Pat ja tas neveicina smadzeņu bojājumus, tas noteikti veicina koncentrēšanās zudumu, uzmanības zaudēšanu u.tml.

Avots: forbes.com

<  Atpakaļ

Uzzini pirmais

Piesakieties jaunumu saņemšanai e-pastā:

www.enjoyrecruitment.lv izmanto sīkdatnes (cookies), kas saglabā informāciju par Tavu mājaslapas apmeklējumu. Dati ir anonīmi, tie palīdz mums uzlabot mājaslapas un sniegto pakalpojumu kvalitāti. Sīkāk par Sīkdatnēm un Privātuma Politiku