Blogs

Jauns pētījums vēsta, ka bezdarbs var ietekmēt, pat mainīt Tavu personību

Kurš gan nav fantazējis par „Kas būtu, ja būtu?” – ko es darītu, ja nestrādātu, cik ilgi es gulētu katru dienu, cik daudz laika varētu veltīt saviem vaļaspriekiem..

Taču, kad par to tiek domāts reālistiski – būt bezdarbniekam vairāk kā dažas nedēļas neizklausās tik kārdinoši. Pie tam – nesen veiktā pētījumā tiek rakstīts par to, ka, ja esi bez darba ilgāku laiku, tad tas ietekmē gan Tavu fizisko, gan garīgo veselību. Vēl vairāk – bezdarbs var mainīt konkrētas Tavas rakstura iezīmes, kas ietekmēs arī Tavu personību. Bez darba Tu vari kļūt mazāk draudzīgāks, slinkāks, kā arī mazāk atvērts jaunām pieredzēm.

Pētījums, kurš no 2005 – 2009 gadam norisinājās Skotijā atklāja, ka ilgtermiņā gan sievietes, gan vīrieši, kuri ilgāku laiku nestrādāja (1 – 4 gadus), kļuva mazāk draudzīgi.

Arī kārtības izjūta un motivācijas zudums tika novērots gan vīriešu, gan sieviešu starpā, kas būtībā arī ir kā “maģiskais aplis” – ja neesi motivēts, tad ir gandrīz neiespējami atrast darbu. Taču vislielākā izmaiņa ir, ka ar laiku bezdarbnieku atvērtība krasi samazinās. Kamēr pētnieki nebija spējīgi izsecināt, kāpēc tā notiek, tiek  pieņemts, ka tas ir tāpēc, ka pati ideja vien, ka nav darba, ļoti spēcīgi ietekmē cilvēka psihi. Šī iemesla dēļ cilvēki jūtas mazāk iedvesmoti un vēlme pēc piedzīvojumiem, jaunām sajūtām ir tuvu nullei.

Protams, ir arī labā ziņa – cilvēks lēnām mainās atpakaļ, kad tiek atrast darbs, taču, atkarībā no tā, cik ilgi viņš ir bijis bez darba, cilvēks būs nedaudz mainījies un būs citādāks. Tā teikt – katra pieredze maina cilvēku, izrādās, ka arī bezdarbs.

Jāņem vērā, ka katrs cilvēks ir neatkārtojama personība, tāpēc nav teikts, ka bez darba pilnībā visi cilvēki mainās tā, kā teikts šajā pētījumā.

Tajā pašā laikā – pētījums rosina arī mainīt līdzcilvēku attieksmi pret bezdarbniekiem – būt vairāk saprotošiem. Jo šis pētījums ir tikai sākums, lai saprastu, kas notiek, kā tiek ietekmēta cilvēka personība, kamēr cilvēks ir bez darba. Kā arī – “sēdēšana” bezdarbnieku rindās ietekmē cilvēku vēl lielākā mērā, nekā tas agrāk tika pieņemts.

Avots:
http://finance.yahoo.com/news/psychologists-something-scary-happens-youre-184300337.html

Piesakies jaunumiem e-pastā!

<  Atpakaļ

Uzzini pirmais

Piesakieties jaunumu saņemšanai e-pastā:

www.enjoyrecruitment.lv izmanto sīkdatnes (cookies), kas saglabā informāciju par Tavu mājaslapas apmeklējumu. Dati ir anonīmi, tie palīdz mums uzlabot mājaslapas un sniegto pakalpojumu kvalitāti. Sīkāk par Sīkdatnēm un Privātuma Politiku