Blogs

Interesants darbs vs darbs par labu samaksu

Liela alga ne vienmēr var panākt, lai cilvēks būtu laimīgs darbā, savukārt interesantais darbs var ātri vien kļūt par neinteresantu.Jautājums par to, kurš tad no šiem diviem darbiem ir vislabākais, ir viens no mūžīgajiem jautājumiem.Jo gribas jau palielīties, ko esi nopircis par savu šī mēneša algu un uz kuru no eksotiskajiem galamērķiem dosies atvaļinājumā.Pastāv teorija, ka darba vietā pastāv divu veidu faktori. Pirmā grupa – tā sauktie motivatori, kas palīdz mums sasniegt apmierinājuma sajūtu. Pie šīs grupas pieder sasniegumi, karjeras izaugsmes iespējas, kā arī interese tajā, ko dari. Otrā grupa, kas tiek dēvēta par higiēnas faktoru grupu, kur, ja kāds no grupas elementiem iztrūkst, rodas neapmierinātības sajūta. Pie šīs grupas pieder arī atalgojums.

Tātad, ja alga nav pietiekoši liela, tad radīsies neapmierinātības sajūta. Taču, kad alga paaugstināta līdz vēlamajai, tad tā vairāk nedarbojas kā motivators.

Pie tam – augstāka alga īstenībā var padarīt cilvēku mazāk laimīgu. Jo, būsim godīgi, jo vairāk tiek strādāts, jo vairāk jāatsakās no dzīves priekiem – ģimenes, bērniem, draugiem. No šī viedokļa, liekas, ka nav vairāk, ko prātot! Jāatrod darbs, kas ir interesants un pietiekoši labi apmaksāts, jo kāda jēga no visādiem labumiem, ko var nopirkt par naudu, ja Tev pašam nav laika to visu izbaudīt!

Pastāv arī dzimumu viedokļu atšķirības, jo divreiz vairāk vīriešu, kuri nav sasnieguši 35 gadu vecumu, ir gatavi strādāt darbos, kur maksā lielu algu. Šo vīriešu galvenais motivators ir nākotne – veidot iekrājumus nākotnei, lai vēlāk varētu strādāt citā darbā, kas viņus dara laimīgus. Tas izklausās pēc laba plāna, ja iespējams to īstenot, jo bieži vien cilvēki var kļūt par “ekonomiskajiem gūstekņiem” jeb nav iespējams aiziet projām no darba, jo nepieciešama lielā alga, lai spētu apmaksāt visus tēriņus, kas saistīti ar pierasto dzīvesveidu.  

Taču, kā tad beigu beigās ir ar interesanto darbu? No vienas puses, strādājot darbu, kas Tev ļoti patīk, motivē un uzlādē tevi, taču tam visam ir arī otra puse.

Pirmkārt, visbiežāk cilvēki uzsāk interesantu darbu tāpēc, ka tas ir interesants, ne tāpēc, ka tas ļoti patīk. Svarīgi būtu, lai darbs būtu tāds, kas kaut nedaudz aizrauj vai interesē tevi personīgi, citādāk prieka, laimes sajūta neilgs ilgi. Tāpēc, pirms izdarīt kādu svarīgu izvēli saistībā ar darba piedāvājuma pieņemšanu,  padomā un esi godīgs pret sevi. 

Prātā jāpatur arī fakts, ka cilvēku intereses mainās, tāpēc, kas likās foršs un interesants pirms 5 gadiem, tāds var nelikties vēlāk. Kā arī – ja Tu esi talantīgs, tad tas nozīmē, ka agrāk vai vēlāk iespējamas izmaiņas Tavos pienākumos, tāpēc darbs dabiski - mainās. Šāda iemesla dēļ bieži vien mazie mikrouzņēmumi vai cilvēki nereklamē sevi, jo viņi saprot, ka līdz ar paplašināšanos, līdz ar lielāku naudu nāks pārmaiņas.

Tātad, kas tad ir foršāk un svarīgāk – daudz naudas vai interesants darbs? Lai Tu iegūtu atbildi, noskaidro, kas tev pašam liekas svarīgs, kādā dzīves posmā tu atrodies. Tomēr vēlamies atgādināt, ka nauda kā tāda nevienu nepadara laimīgu, tāpēc ieteikums, protams, būtu darīt interesanto darbu, taču tas paliek tikai Tavā ziņā.

Avots: http://www.telegraph.co.uk/men/thinking-man/11271034/Which-is-best-interesting-job-or-well-paid-job.html

Piesakies jaunumiem e-pastā!

<  Atpakaļ

Uzzini pirmais

Piesakieties jaunumu saņemšanai e-pastā:

www.enjoyrecruitment.lv izmanto sīkdatnes (cookies), kas saglabā informāciju par Tavu mājaslapas apmeklējumu. Dati ir anonīmi, tie palīdz mums uzlabot mājaslapas un sniegto pakalpojumu kvalitāti. Sīkāk par Sīkdatnēm un Privātuma Politiku