Blogs

Integrēšanās kolektīvā jau no pirmās darba dienas

Kad pēc cīņām, upuriem, uztraukumiem un negulētām naktīm beidzot tik ļoti gaidītais darbs ir sagaidīts, pirmā darba diena vienmēr ir nedaudz uzbudinoša un sagādā rūpes. Ko ģērbt, kā uzvesties, ko darīt, lai jau tagad parādītu savas kompetences un, protams, kā radīt labu iespaidu par sevi jaunajiem darba kolēģiem – tie ir jautājumi, uz kuriem gribas rast atbildes.

Tūlītēja integrēšanās uzņēmumā ir būtiska. Visdrīzāk darba devējs vai kāds no atbildīgajiem iepazīstinās pārējos ar jauno darbinieku un piedāvās nelielu ieskatu uzņēmuma iekšējā struktūrā, parādot dažādas nodaļas, kā arī iepazīstinot ar jaunajiem darba kolēģiem.

Lai jau no paša sākuma veiksmīgi integrētos jaunajā komandā, vienkārši smaidiet un esiet pozitīvs. Jauni kolēģi jūs vēl nav redzējuši un nepazīst, tāpēc nezina, cik labs, kompetents vai radošs esat. Tāpēc pirmā lieta, ko viņi ieraudzīs, būs jūsu seja, un šis pirmais iespaids paliks kolēģu prātā ilgāku laiku. Tāpēc smaids un sirsnīga sasveicināšanās, rokas paspiešana radīs iespaidu, ka esat pozitīva personība. Otrkārt, centieties nebūt pasīvs un mēmi māt ar galvu, uzklausot visu, kas jums tiek sacīts. Uzdodiet jautājumus par uzņēmumu, par saviem pienākumiem. Ziņkārība ir svarīga, lai integrētos uzņēmumā. Bet uzmanīgi, pārāk neaizraujieties un neradiet priekšstatu, ka esat “spiegs”.

Liela dāvana ir spēja ieklausīties. Kas prot ieklausīties, zina, cik vērtīgi ir citu sacītie vārdi un cik daudz var iemācīties, uzmanīgi ieklausoties otra teiktajā. Paudiet savu gatavību iemācīties, strādāt, jūsu entuziasmu un gatavību sadarboties un integrēties darba kolektīvā.

Dāvājiet labu noskaņojumu, lai citiem ir prieks ar jums strādāt un kāt uz darbu. To varat izdarīt, ne tikai smaidot un sakot komplimentus, bet atnesot uz darbu kādu telpaugu, uzcienājot kolēģus ar karamelēm, kuru šķīvis uz jūsu galda nekad nav tukšs. Rūpējieties ar attiecībām ar citiem, esiet komandas cilvēks. Dodieties ar kādu pusdienās, pielāgojieties kopējam uzņēmuma ikdienas ritmam, dodieties uz mājām ar kolēģiem, kas dzīvo netālu no jums.

Centieties izvairīties no konfliktiem pats un citu konfliktos centieties neieņemt nevienas puses pozīciju. Esat taču tikai pavisam īsu laiku jaunajā darba vietā, nepazīstat vēl savus kolēģus, tāpēc arī nezināt, kādi varētu būt “zemūdens akmeņi”.

Cenšoties būt pārāk pozitīvs vai draudzīgs, nepaŗkāpjiet robežas – nepārtrauciet ar saviem jautājumiem divus kolēģus, kas tieši šobrīd sarunājas. Esat taču šeit, lai strādātu, tāpēc socializācijai izmantojiet atbilstošus brīžus, kad citi nevajadzīgi netiek traucēti. Tāpat izvairieties jau pirmajās dienās apstrīdēt darba vietā pieņemtos noteikumus. Arī tad, ja jūsuprāt kaut kas nav pareizi, akceptējiet! Šeit jau ir izveidojusies sava noteikta rutīna, ieradumi. Pirms piedāvāt kaut ko jaunu, novērtējiet to, kas uzņēmumā jau ir.

Tam, kurš uzņēmumā ierodas pēdējais, jābūt apdāvinātām ar lielām pielāgošanās spējām, pirmajā pozīcijā neuzstādot savas vajadzības. Un netēlojiet. Laba un ātra integrācija nenozīmē kļūt par vislabāko draugu ikvienam. Jebkura veida attiecības veidojas laikā, par tām ir jārūpējas un tās ir jāuztur. Ar visiem nekad neizveidosies vienlīdzīgas attiecības, tomēr tai pat laikā tas nenozīmē izstumt tos, kas mums šķiet nepatīkami. Kaut minimālām psihologa spējām jāpiemīt ikvienam.

Piesakies jaunumiem e-pastā!

<  Atpakaļ

Uzzini pirmais

Piesakieties jaunumu saņemšanai e-pastā:

www.enjoyrecruitment.lv izmanto sīkdatnes (cookies), kas saglabā informāciju par Tavu mājaslapas apmeklējumu. Dati ir anonīmi, tie palīdz mums uzlabot mājaslapas un sniegto pakalpojumu kvalitāti. Sīkāk par Sīkdatnēm un Privātuma Politiku