Blogs

Eurostat par nodarbinātību ES nākamgad

Eurostat (Eiropas Savienības oficiālās statistikas birojs) ir publicējis provizoriskus datus par iespējamajiem ekonomikas attīstības virzieniem un situāciju Eiropas Savienības valstīs 2015. gadā.

Apkopotie dati un Eurostat vīzija par par situāciju 2015. gadā liecina par to, ka vairākās valstīs gaidāmi uzlabojumi. Tai pat laikā daudzviet saglabāsies augsti bezdarba rādītāji, dažviet situācija pasliktināsies. Tomēr atsevišķām valstīm, tostarp arī Latvijai, Eurostat prognozē vismaz nelielus uzlabojumus un pozitīvas tendences.

Vislabākā situācija nodarbinātības jomā – viszemākie bezdarba rādītāji-, saskaņā ar Eurostat, nākamgad būs Vācijā, Austrijā un Apvienotajā Karalistē. Vācijā bezdarba līmenis saglabāsies līdzšinējā apmērā (5,1%), Austrijā tas nedaudz paaugstināsies (no 5,3% uz 5,4%), bet Apvienotajā Karalistē kristīsies (no 6,2% uz 5,7%). Tātad tas nozīmē, ka Austrijā atrast darbu teorētiski kļūs nedaudz grūtāk. Valstis, kurās bezdarba rādītāji kritīsies visvairāk, būs Īrija, Apvienotā Karaliste un mūsu kaimiņvalsts Igaunija, kurā bezdarba līmenis kritīsies no 7,8% uz 7,1%.

Mūs, protams, interesē arī prognozes attiecībā uz Latviju. Arī mūsu valsts ir iekļauta to valstu sarakstā, kurās bezdarba rādītāji samazināsies. Latvijā šis skaitlis kritīsies no 11% šogad līdz 10,2% 2015. gadā. Līdzās Vācijai nodarbinātības situācija kopumā pasliktināsies, tas ir bezdarba rādītāji paaugstināsies, arī Luksemburgā un Beļģijā.

Eurostat piedāvā arī prognozes par atalgojuma pieaugumu uz iedzīvotāju Eiropas Savienības valstīs. Pirmajās trīs vietās birojs ievietojis Igauniju, Lietuvu un Rumāniju, kurās atalgojums uz iedzīvotāju pieaugs visvairāk attiecībā pret citām Savienības valstīm. Turklāt pirmās septiņas vietas atalgojuma pieaugumā ieņem jaunās Eiropas Savienības valstis – pirmām trim vietām seko Latvija (pie mums atalgojuma apjoms uz iedzīvotāju pieaugšot par 4,6%), Ungārija, Polija, Čehija. Pirmā "vecā" Eiropas Savienības valsts sarakstā ir Vācija, kura ieņem tikai astoto vietu.

Tomēr vēlreiz atgādinājums. Tās pagaidām ir tikai prognozes, ko Eurostat izveidojis, balstoties uz esošo situāciju Eiropas Savienības valstīs.

<  Atpakaļ

Uzzini pirmais

Piesakieties jaunumu saņemšanai e-pastā:

www.enjoyrecruitment.lv izmanto sīkdatnes (cookies), kas saglabā informāciju par Tavu mājaslapas apmeklējumu. Dati ir anonīmi, tie palīdz mums uzlabot mājaslapas un sniegto pakalpojumu kvalitāti. Sīkāk par Sīkdatnēm un Privātuma Politiku