0

Blogs

Esi atlaists no iepriekšējās darbavietas un nezini kā par to runāt intervijas laikā?

ATLAISTS! Šis vārds ir kā brīdinājuma signāls jebkuram darba devējam, jo ir zināms, ka lielākā daļa organizāciju neatlaidīs darbinieku bez laba iemesla. Potenciālajam darba devējam tas var likt šaubīties par jūsu lojalitāti, darba ētiku un pat par jūsu personību. Patīk tas vai nē, bet, ja jūs esat bijis atlaists, tad tas ir temats, par kuru jums būs jārunā ar paceltu galvu, lai tiktu tālāk savā potenciālajā darba intervijā.

Šajā rakstā tiks aprunāti dažādi iespējamie iemesli, kādēļ jūs esat atlaists no iepriekšējās darbavietas un kā par tiem runāt darba intervijas laikā. Vispirms, ir pāris lietas no kurām jums vajadzētu izvairīties:

Neuzvedieties kā cietušais, kad runājiet, par savu atlaišanu;

Neatsaucieties negatīvi, par ogranizāciju kurā iepriekš strādājāt;

Nemelojiet! Ir svarīgi būt godīgam. Būs ļaunāk, ja HR vadītājs atklās, ka esat viņam melojis.

Departaments, kurā strādājāt tika likvidēts.

Runāt, par šādu situāciju, nav tik sarežģīti, jo, visticamāk, tā nebija saistīta ar jums personīgā līmenī, bet gan uzņēmuma departamenta līmenī. Jūs varat uzņemties iniciatīvu un ‘pacelt’ šo jautājumu pats, negaidot, kad HR vadītājs pajautās par to. Izmēģiniet ko tādu:

“Pie sava iepriekšējā darba devēja es strādāju X gadus. Diemžēl,  es un viss departaments, kurā es strādāju, tika atbrīvots no darba, departamenta likvidācijas dēļ.  Es vienmēr būšu pateicīgs savam iepriekšējam darba devējam (darba devēja vārds) par to, ka palīdzēja man augt un attīstīties (nosauciet divas sfēras), bet šobrīd es esmu atvērts jaunām iespējām un izaicinājumiem.”

Šāda atbilde ir īsa un tieša. Ietverot tādus vārdus kā ‘viss departaments’ un ‘likvidācija’ uzreiz top skaidrs, ka jūs netikāt atlaists kādu personīgu iemeslu dēļ.  Pieminot, kā jūsu iepriekšējais darba devējs jums ir  jebkādā veidā palīdzējis, jūs parādat savu spēju uzticēties un būt pateicīgam. Minot, ka esat atvērts jaunām darba iespējām , jūs parādat, ka neturat ļaunu prātu, bet ejat uz priekšu savā profesionālajā karjerā.

Jūs tikāt atlaists pēkšņi un bez īpaša iemesla.

Pēc CareerBuilder aptaujas datiem , 41 % darba devēju ir atlaiduši kādu no saviem darbiniekiem, par darba laika kavēšanu. Neskatoties uz to, vai jūs piekrītat atlaišanas iemeslam, vai nē, necentieties ieņemt aizstāvēšanās taktiku vai runāt sliktu, par savu iepriekšējo darba devēju, intervijas laikā.

Tā vietā uzņemieties atildību un esiet objektīvs. Noteikti miniet, ko esat sapratis un ieguvis no notikušās situācijas. Izmēģiniet ko šādu:

“Ar nožēlu jāatzīst, ka pienāca brīdis, kad iepriekšējā amatā sāku justies pārāk ērti un nepamanīju, kā mana darba laika kavēšana ietekmē citus komandas dalībniekus. Šobrīd esmu pārskatījis savu attiekmi pret komandas darba nozīmi un esmu motivēts izpildīt sava nākāmā darba devēja cerības.”

Šāda atbilde parāda, ka esat sapratis, ka daļa atbildības, notikušajā situācijā, jāuzņemas jums pašam un ka esat guvis pieredzi, kas nākotnē jums palīdzēs šādas kļudas neatkārtot.

Jūs pārkāpāt uzņēmuma politiku.

Šis punkts sevī ietver jautājumu diapozonu no uzņēmuma sociālo tīklu politikas, līdz pat uzņēmuma rīcības kodeksam.

Lai sevi sagatavotu, sazinieties ar savu bijušo darba devēju, lai noskaidrotu cik daudz no tā , kas noticis, tiks atklāts. Atcerieties, ka nevēlaties melot vai sagrozīt radušos situāciju stāstot, par to HR vadītājam, bet ja zināsiet, ko HR vadītājs jau zin, par notikušo situāciju, tas palīdzēs jums sagatavoties iespējamajiem jautājumiem intervijas laikā.

Ieteicams parūpēties, par to, lai no iepriekšējās darbavietas ir palikušas labas atsauksmes, kas runātu, par jūsu rakstura labajām īpašībām. Izmēģiniet ko šādu:

“Iepriekšējā darbavietā es pieļāvu kļūdu un uzņemos par to pilnu atbildību. Neskatoties uz to, esmu motivēts pierādīt to, par ko runā manas atsauksmes (miniet divas īpašības, kas atbilstu pozīcijai uz kuru jūs kandidējat).”

HR vadītājam noteikti būs papildus jautājumi, ko jums uzdot, par radušos situāciju. Esiet tiešs, bet atcerieties nepārspīlēt ar spilgtām un liekām detaļām, kad atbildiet uz tiem.

Jūs samelojāt savā pēdējā darba pieteikumā.

Ja šis ir iemesls, kādēļ tikāt atlaists no savas iepriekšējās darbavietas, tad jums ir jāsaprot cik svarīgi ir būt godīgam nākotnē. Pārliecinieties, ka neesat samelojis savā darba pieteikumā un ka neesat norādījis tādas prasmes un spējas, kuras jums patiesībā nepiemīt.

Intervijas laikā, izmēģiniet kā šādu:

“Kad es stājos darbā iepriekšējā amatā, es nebiju tik pieredzējis un vēl nesapratu, ka melot savā pieredzes aprakstā ir nopietns pārkāpums. Esmu audzis kā profesionālis un ticu, ka ir ļoti svarīgi būt godīgam jebkurās profesionālajās attiecībās. Varu garantēt, ka viss kas šobrīd ir minēts manā pieredzes aprakstā ir taisnība un pierādāms ar manām atsauksmēm no iepriekšējām darbavietām.”

Tas, vai tiksiet tālāk atlases procesā, jau būs atkarīgs no HR vadītāja vai personāla atlases speciālista, bet, ja būsiet godīgs intervijas laikā un parādīsiet, ka esat profesionālis kuram var uzticēties, tad jūsu iespējas tikt pieņemtam darbā ievērojami palielināsies.

Avots - https://money.usnews.com/money/blogs/outside-voices-careers/articles/2017-12-13/fired-from-your-last-job-how-to-talk-about-it-during-an-interview?

<  Atpakaļ

Uzzini pirmais

Piesakieties jaunumu saņemšanai e-pastā:

www.enjoyrecruitment.lv izmanto sīkdatnes (cookies), kas saglabā informāciju par Tavu mājaslapas apmeklējumu. Dati ir anonīmi, tie palīdz mums uzlabot mājaslapas un sniegto pakalpojumu kvalitāti. Sīkāk par Sīkdatnēm un Privātuma Politiku