Blogs

Atzinība kā motivējošs apbalvojums

Ne vienmēr var un vajag katra indivīda panākumus izcelt kopīgā sapulcē. Atzinību par labi paveiktu darbu vadītājs var izrādīt pavisam vienkārši – ikdienā apjautājoties par darbinieka ģimeni, uzslavējot padarīto virzībā uz konkrētā uzdevuma mērķi. Galvenais ir pamanīt īsto brīdi, kad uzslava būs tiešām vietā un radīs vēlamo iespaidu. Atzinības izteikšana sniedz iespēju atalgot darbinieku par labu darbu, taču atšķirībā no finansiālā atalgojuma nemaksā neko! Atzinība ir ļoti motivējoša, jo tā saista atsevišķo darbinieku ar darba kolektīvu, visu uzņēmumu, kā arī veicina uzticību un lojalitāti. Atzinība starp darba devēju un darbinieku veido saites, kuru pamatā ir cilvēciskās pamatvērtības, piemēram, nepieciešamība pilnvērtīgi sadarboties ar citiem cilvēkiem, tikt galā ar darbu un priecāties par panākumiem, saņemt atzinību par strādāšanu pēc vislabākās sirdsapziņas. Nauda un atzinība ir divi visparastākie vadītāju rīcībā esošie līdzekļi. Taču neskatoties uz to, ka atzinība ir viens no visiedarbīgākajiem motivēšanas veidiem, tas ir arī vissliktāk izprastais motivēšanas paņēmiens. Praksē pieņemts, ka standarta motivācijas līdzeklis var būt naudas balvas un cita veida materiālie stimuli, tāpēc nereti tiek aizmirsts, ka arī atzinība var būt kā negaidīts, patīkams un motivējošs apbalvojums. Uz laiku palicis bez atzinības darbinieks zaudē sākotnējo spozmi. Atzinība ir viens no vieglākajiem veidiem, kā palielināt darba ražīgumu, galvenais, tai jābūt nopelnītai ar patiešām reālu sasniegumu, piemēram, sasniegts kāds konkrēts mērķis vai viena darbinieka veikums var kalpot par paraugu un iedvesmu pārējiem, stiprinot viņu motivāciju. Nereti ir vērts motivēt arī kādu pasīvāku un it kā darbā neieinteresētu darbinieku, jo, sajutis uzmanību, viņš var mainīt savu attieksmi. Lai atzinība būtu iedarbīgāka, to ieteicams apvienot ar kādu simbolisku apbalvojumu, kas izceltu konkrēto darbinieku citu vidū, piemēram:
  • atzinība uzņēmuma laikrakstā par darbinieku vai vislabāko komandu,
  • fotogrāfija pie uzņēmuma ziņojuma dēļa kā mēneša labākajam darbiniekam,
  • atzinības izteikšana balvu pasniegšana banketā,
  • vadītāja publiska pateicība kopsapulcē utt.,
  • puķu pušķis,
  • pateicības raksts, apliecība,  diploms u.tml.,
  • nozīmīte, krekliņš ar uzrakstu u. c.
Motivējot bez naudas, galvenais ir pamanīt un novērtēt darbinieku sasniegumus, atrast atbilstošus un iedarbīgus motivēšanas līdzekļus un pielietot tos praksē!

<  Atpakaļ

Uzzini pirmais

Piesakieties jaunumu saņemšanai e-pastā:

www.enjoyrecruitment.lv izmanto sīkdatnes (cookies), kas saglabā informāciju par Tavu mājaslapas apmeklējumu. Dati ir anonīmi, tie palīdz mums uzlabot mājaslapas un sniegto pakalpojumu kvalitāti. Sīkāk par Sīkdatnēm un Privātuma Politiku