Blogs

Ar radošumu pretī rezultātiem

Ja inovācijas ir svarīgas uzņēmuma izaugsmei, tad sasniegt šo mērķi nepalīdzēs nekas cits, kā vien pārmaiņas. Dažu uzņēmeju pieredze rāda, ka vislabākās pārmaiņas ir mainīt uzņēmuma kultūru, iekļaujot tajā radošuma dzirksti. Un nav nozīmes tam, cik liels ir uzņēmums, tā budžets vai pārstāvētā nozare, jo atvērtība jaunām idejām, spēja mainīties garantēs visas komandas produktivitāti, būs saistoša jauniem talantiem un, iespējams, drīz vien jūsu uzņēmums kļūs par jūsu sākotnējā sapņa piepildījumu.

Ar ko lai sāk un kā panākt, lai jūsu komandā valda radošs gars? Vispirms jāsāk ar darba vidi.  Iedvesmojoša darba vide. Kāda tā ir? Plašas, gaišas, atvērtas telpas, patīkams un ērts iekārtojums, lieli logi, mājīga virtuve, arī tādas ērtības kā duša un velosipēdu novietnes, kas ir darba vietas pievienotā vērtība. Ja nav iespējas izvēlēties visskaistākās un mājīgākās telpas, tad palīdzēs vienkārši radoša pieeja darba vides iekārtošanā, piemēram, interesanti biroja aksesuāri, gaišas krāsas, radoši risinājumi.

Stabilas darba stundas veido organizatorisku kārtību uzņēmumā, bet te nu jāsaka, ka radošas mūzas nevar ierobežot ierastajās darba stundās no 9 rītā līdz 5 vakarā. Cilvēkiem ir dažādi darba ritmi, kas liek viņiem būt mazāk vai vairāk produkīviem konkrētā dienas laikā. Dažiem cilvēkiem labākās idejas rodas nakts vidū vai garu pusdienu laikā, kad prāts ir relaksējies. Lai veicinātu radošu garu un iedvesmu, piedāvājiet elastīgu darba grafiku jūsu komandai. Nebaidieties piedāvāt fleksiblu darba grafiku, jo tas nekavējoties piesaista talantīgus cilvēkus, kuriem ir dažādas intereses, spējas un dotības.

Viens no labākajiem veidiem, kā gūt iedvesmu, ir doties atvaļinājumā. Iedvesmai patīk atnākt, kad cilvēki ir prom no ikdienas rutīnas un gūst jaunus impulsus jaunā vidē. Padomājiet paši, cik brīnišķīgas idejas nāk prātā tad, kad esi kādā ārvalstu ceļojumā vai uz slēpēm. Tāpēc ir būtiski savai komandai piedāvāt neierobežotu brīvdienu skaitu. Tieši tā, neierobežotu! Piedāvājums izvēlēties nenoteiktu brīvdienu skaitu, kad un cik ilgi sirds vēlas, nemaz nemudinās kolēģus laiski sēdēt pludmalē, bet gan liks viņiem meklēt iespējas doties interesantos ceļojumos, lai tajos gūtu jaunas idejas. Radoši cilvēki nemaz nav spējīgi ilgi laiskoties. Iespējams, viņiem pietiks arī ar ­­­­­divām dienām mājās, pastaigu kalnos vai paspēlēšanos ar bērnu, un jaunas idejas būs klāt un viņi būs atkal darbā!

Tiecieties pēc dažādības komandā. Bieži cilvēki, kuri sūdzas par to, ka viņiem nav labu cilvēku komandā, iespējams ir pieļāvuši būtisku kļūdu - viņi meklē cilvēkus, kas līdzinās viņiem. Viņi kļūdaini tic, ka veiksmei nepieciešams, lai līdzās būtu līdzīgi domājošs cilvēks ar līdzīgām vērtībām. Taču tā nav. Komandas spēks ir tās locekļos, kuram katram ir citi talanti, dotības, pieredze, izglītība un vērtības.

Liec komandu pirmajā vietā, jo tam ir liela nozīme, ja vēlies radošu komandu. Tie nav klienti, kas ir pirmajā vietā. Liekot pirmajā vietā savus sabiedrotos, ieguvēji būs arī klienti.

Komandas darbā nav jābaidās no domstarpībām. Tās ir veselīgas sadarbības pamatā, protams, ja tās nav dziļi psiholoģiskas nesaskaņas. Bet starp patiesiem profesionāļiem debates būs vienmēr, un debates ir nepieciešamas, jo tās dod pārliecību, ka uzņēmumā strādā domājoši cilvēki, kas ir gatavi dot no sevis labāko, lai veicinātu izaugsmi.

Radošā komandā neiztikt bez tiešuma - esi tiešs priekšnieks un izvaries no diplomātijas. Ļauj cilvēkiem izteikt to, ko viņi jūt un vēlas. Iedrošini arī savas komandas locekļus runāt tiešu valodu, nevis uztraukties par to, ko citi padomās, kāda būs reakcija, vai es kādu neapvainošu. Radi tādu vidi, kurā neviens nebaidās uzdot otram jautājumus. Tas nodrošinās to, ka cilvēki savā starpā runās par būtiskām problēmām un uzdos pratīgus jautājumus.

Mazā uzņēmumā ar lielu vīziju arī visjaunākie darbinieki uzņemas lielu atbildību. Liec viņiem justies atbildīgiem par lielajiem nākotnes plāniem un rezultātiem, bet tai pat laikā dāvā viņiem pietiekami lielu autonomiju pašiem veikt izvēles. Un vēl - nekādā gadījumā neaizmirsti par prieka faktoru! Mazā uzņēmumā vairāk prieka, mazāk garlaicīgu korporatīvo pasākumu un vairāk ģimeniskas atmosfēras. Dažreiz ir svarīgi aizmirst par dažādiem noteikumiem, bet kopā priecāties par darbu un ikdienu. Uzņēmums, kuru raksturo prieks, piesaistīs jaunus radošus un orieka pilnus talantus.

<  Atpakaļ

Uzzini pirmais

Piesakieties jaunumu saņemšanai e-pastā:

www.enjoyrecruitment.lv izmanto sīkdatnes (cookies), kas saglabā informāciju par Tavu mājaslapas apmeklējumu. Dati ir anonīmi, tie palīdz mums uzlabot mājaslapas un sniegto pakalpojumu kvalitāti. Sīkāk par Sīkdatnēm un Privātuma Politiku