Blogs

5 vienkārši veidi kā iepriecināt darbinieku

Darbinieku labsajūta ir pamats labiem rezultātiem – tikai laimīgs darbinieks ir produktīvs darbinieks.

Pasaki "Paldies"!

Ir vairāki veidi kā pateikt "Paldies"

Aci pret aci

Vienkāršākais, taču nebūt ne efektīvākais veids ir uzrunāt darbinieku ar pateicības vārdiem „Es tiešām novērtēju tavu ieguldījumu (labā darba informācija). Liels Tev paldies!”, uzrunājot darbinieku vienatnē. Esi uzmanīgs, to darot nesteidzies, bet izsaki to ar dziļu pateicību un sirsnību, skatoties darbiniekam acīs.

Atzinība kolēģu klātbūtnē 

Pateicība konkrētam darbiniekam par labi paveiktu darbu var tikt izteikta arī pārējo darbinieku klātbūtnē, tādējādi ceļot arī citu darbinieku vēlmi censties un būt motivētākiem sasniegt labus darba rezultātus, lai iegūtu atzinību no vadītāja.

Apbalvošana 

Lai labie darbi iegūtu vēl lielāku ietekmi, tie var tikt atzīti nelielās ceremonijās vai kopējās sanāksmēs – varbūt pat sagatavojot pateicības vēstuli vai atzinības rakstu par darbinieka sasniegumiem un labi paveikto darbu.

Korporatīvie pasākumi.

Kopēji pasākumi saliedē darba kolektīvu. Darbiniekiem ir iespēja iepazīt citu struktūrvienību kolēģus, kā arī diezgan krasi mainīt par tiem viedokli. Piemēram, ja kādu kolēģi kolektīvs visu laiku uzskatīja par klusu vai neaktīvu, tad neformālā gaisotnē varbūt viņu var ieraudzīt pavisam citādu. Bieži viena uzņēmuma cilvēki ikdienā sazvanās, bet nemaz nezina, kā kurš izskatās. Šobrīd kopīgus korporatīvos pasākumus rīko pat starpvalstu uzņēmumi. Ja zini, kāds cilvēks izskatās, esi ar viņu kopā pārvarējis šķēršļu joslu sacensībās, tad psiholoģiski ir daudz vieglāk viņam piezvanīt vai kaut ko pavaicāt.

Korporatīvi pasākumi var radīt lielāku piederības sajūtu uzņēmumam. Piemēram, doties pārgājienā ar savu karogu, sporta spēlēs izdomāt komandai vienotu devīzi, himnu vai ko tamlīdzīgu. Var arī likt izdomāt, kas mūsu uzņēmumam ir pozitīvs un ar ko mēs kā uzņēmums/komanda atšķiramies. Tā var neuzbāzīgā veidā stiprināt darbinieka sajūtu: es piederu šeit, mēs visi pārstāvam vienu komandu un mums ir daudz kas kopīgs. Un pat, ja sporta spēlēs ar citiem uzņēmumiem neesi uzvarējis, ir iemesls, kā pamatot, kāpēc mēs joprojām esam labākie. Piemēram, skanīgāk dziedam, esam uzcītīgākie līdzjutēji, mums ir saskaņoti formas tērpi utt.

Tas ir viens no veidiem, lai parādītu, ka darbinieks uzņēmumam ir svarīgs. To var apvienot ar ‘’paldies’’ pateikšanu. Kā arī parādīt darbiniekam, ka vadītājs netaupa līdzekļus, lai radītu darbiniekiem ko pozitīvu.

Aprunājies!

Tik vienkārši - aizej un pajautā, kā viņiem klājas. Noskaidro, kā viņi pavadījuši brīvdienas vai ko plāno darīt nākamajās. Pastāsti kādu jautru atgadījumu, kas noticis pa ceļam uz darbu. Pačalo, pilnīgi vienalga, par ko. Tā tu uz mirklīti atrausi viņu no domām par darbu, varbūt pat liksi aizmirst, par ko īsti viņš tā īgņojas!

Radi patīkamu atmosfēru.

Kurš teicis, ka birojam ir jābūt pelēcīgām vai bālam? Iegādājies darba vietā labu, mīkstu dīvānu, kuru pusdienu pārtraukumā var izmantot darbinieks. Atnāc no rīta uz darbu agrāk un izvēdini telpas, ieliec ziedus vāzē, vai noliec svaigus augļus. Darbiniekam ir svarīga vide kādā viņš strādā, tāpēc jo patīkamāku to padarīsi, jo patīkamāk būs tavam darbiniekam. 

Neaizmirsti par svētkiem.

Lai darbinieks justos vajadzīgs uzņēmumam, ir svarīgi, lai darba devējs, atcerētos viņam svarīgos datumus, protams, nav runa par kāzu gada dienu, bērnu kristībām utt. Pietiek ar dzimšanas un vārda dienām. Katram uzņēmuma vadītājam ir pieejama informācijas bāze ar saviem darbinieku datiem, kuros ir rakstīti dzimšanas dienas datumi, kā arī kalendārā ir vārda dienas. Ir vairākas iespējas kā apsveikt darbinieku, neizmantojot lielus resursus. Piemēram, katra gada beigās atvēlēt budžetu nākamā gada dāvanām. Atbildīgā persona (personāla speciālists, lietvedis, asistents u.c.) var izveidot sarakstu ar svinamajiem datumiem un tādā veidā var aprēķināt piešķiramo budžetu. Protams, pierēķinot darbinieku mainību. Ja uzņēmumā ir daudz darbinieku un budžers ir krietni ierobežots, tad privāts apsveikums e-pastā vai publisks apsveikums uzņēmuma mājas lapā, jau būs patīkams žests darbiniekam.

Avots: 

http://www.kvestnesis.lv/index.php?&id=161147&

https://www.practican.com/article/238/iepriecini-kolegus-sodien

<  Atpakaļ

Uzzini pirmais

Piesakieties jaunumu saņemšanai e-pastā:

www.enjoyrecruitment.lv izmanto sīkdatnes (cookies), kas saglabā informāciju par Tavu mājaslapas apmeklējumu. Dati ir anonīmi, tie palīdz mums uzlabot mājaslapas un sniegto pakalpojumu kvalitāti. Sīkāk par Sīkdatnēm un Privātuma Politiku