Blogs

5 jautājumi, kurus darba intervijā uzdod lielisks kandidāts

Ir virkne bezjēdzīgu jautājumu, kurus kandidāti mēdz uzdot darba intervijas laikā. Taču ne visi. Ne šie, par kuriem šajā rakstā.

Runājot pavisam atklāti, gandrīz vienmēr, kad intervētājs kandidātam jautā, vai tam ir kādi jautājumi, sekojošais ir lieka laika tērēšana. Problēma tāda, ka vairumam potenciālo darbinieku tā īsti nemaz neinteresē atbildes uz pašu uzdotajiem jautājumiem, viņi tikai vēlas izskatīties labi, uzdodot gudrus jautājumus. Viņiem svarīgā ir tas, ko un kā viņi pajautās, nekā atbildes, kuras tie saņems.

Lieliski kandidāti uzdod jautājumus, uz kuriem viņi patiešām vēlas saņemt labas atbildes, jo viņi pēta, interesējas un vēlas strādāt izvēlētajā darba vietā.

Te 5 lieliski jautājumi, kurus kandidāti varētu uzdot:

1. Ko jūs sagaidāt, lai es paveiktu pirmajās 60 vai 90 dienās, uzsākot darbu?  
Lieliski kandidāti vēlas uzreiz “ķerties vērsim pie ragiem” un sākt strādāt. Viņi nevēlas tērēt nedēļas un mēnešus, lai iejustos, lai palēnām saprastu un izprastu jauno kompāniju. Viņi vēlas kļūt noderīgi uzreiz!

2. Kādas ir jūsu labāko darbinieku kopīgās iezīmes?
Lielisks potenciālais darbinieks vēlas būt lielisks ilgtermiņā. Viņi saprot, ka katra kompānija ir citādāka, ka arī vērtības un darbinieku kvalitātes, kas tiek īpaši novērtētas, atšķiras. Iespējams, konkrētajā darbvietā labākie mēdz pastrādāt ilgāk. Iespējams, šajā uzņēmumā augstāk tiek vērtēts radošums nevis konrētu metožu, procedūru ievērošana. Varbūt, piesaistīt arvien vairāk un vairāk jaunu klientu šajā vietā ir būtiskāk, svarīgāk nekā veidot ilgtermiņa attiecības ar esošajiem. Lieliski kandidāti vēlas atbildes uz šiem jautājumiem, jo 1) viņi vēlas saprast, vai iederas konkrētajos apstākļos un 2) ja viņi ir piemēroti, viņi vēlas kļūt par labākajiem.

3. Kas ir nozīmīgākās lietas, kas tiešām nodrošina labus rezultātus kompānijai?
Darbinieks ir investīcija, un katra darbinieka uzdevums ir ģenerēt ar savu darbu vērtību, kas pārsniedz viņa algu. Pretējā gadījumā viņš/viņa ir tikai un vienīgi nepamatotas izmaksas. Katrā darbā ir kaut kādas lietas, kas ir būtiskākas nekā citas. Darba devējs vēlas atrast un pieņemt darbā tos, kuri rada lielāku vērtību, kuri kopumā ir produktīvāki. Lieliski kandidāti tiešām vēlas saprast, kā viņi var tādi būt. Viņi apzinās, ka, palīdzot gūt panākumus kompānijas labā, viņi gūs panākumus arī paši priekš sevis.

4. Ko darbinieki dara brīvajos brīžos?
Apmierinātiem darbiniekiem patiešām patīk tas, ko viņi dara, un viņiem patīk cilvēki, ar kuriem tie strādā kopā. Ja vien kompānija nav maza un kompakta, šis ir sarežģīts jautājums, uz kuru darba devējam būs grūti atbildēt. Tomēr lielisks kandidāts vēlēsies zināt un saprast, vai arī šādā aspektā viņš iederēsies jaunajā darba vietā.

5. Kāds ir plāns, ja gadījumā ... ?
Katrs bizness agrāk vai vēlāk saskaras ar lielākiem vai mazākiem izaicinājumiem: tehnoloģiju maiņa, konkurentu ienākšana tirgū, pielāgošanās mainīgajiem ekonomiskajiem apstākļiem u.c. Labiem kandidātiem patiks rēķināties ar dažādām iespējamām situācijām. Ja gadījumā kādu dienu jūsu ceļi šķirsies, vismazāk viņš vēlas, lai tas notiktu tāpēc, ka konkrētais uzņēmums pārtrauc darbību vai izstājas no darbošanās konkrētā nozarē. Piemēram, kandidāts, kurš tiek intervēts kādai pozīcijai velosipēdu veikalā, varētu uzprasīt, kā uzņēmums plāno rīkoties saistībā ar to, ka pavisam nesen tikai kilometra attālumā tika atvērts jauns velosipēdu veikals? Labs kandidāts vēlas ne tikai uzzināt, ko uzņēmumā par to domā, saka, bet arī saprast konkrētu rīcības plānu šādā situācijā.

Avots: inc.com

<  Atpakaļ

Uzzini pirmais

Piesakieties jaunumu saņemšanai e-pastā:

www.enjoyrecruitment.lv izmanto sīkdatnes (cookies), kas saglabā informāciju par Tavu mājaslapas apmeklējumu. Dati ir anonīmi, tie palīdz mums uzlabot mājaslapas un sniegto pakalpojumu kvalitāti. Sīkāk par Sīkdatnēm un Privātuma Politiku