0

Blogs

4 lietas, kas ir jāpajautā darbiniekam, kurš aiziet no uzņēmuma.

Katrā uzņēmumā ir darbinieku rotācija, vai tā ir augstāka vai zemāka, tas ir atkarīgs no konkrētā uzņēmuma, taču, piekritīsiet, ka ne katrā uzņēmumā, darbiniekam aizejot, viss tiek izrunāts un pateikts. Aiziešanas saruna ir nepieciešama tieši uzņēmumam, jo tādā veidā var uzzināt darbinieku ieteikumus, lietas, kas jāuzlabo, un tā ir pēdējā iespēja, lai mainītu viedokli par uzņēmumu vai vadītāju, lai sliktas atsauksmes neaiziet tautās.

Zemāk redzami 4 jautājumi, kurus noteikti ir vērts uzdot darbiniekam, kurš aiziet no uzņēmuma.

Cik lielā mērā darbs atbilda gaidītajam?

Ir pierādīts, ka pareiza pirmā iespaida radīšana par konkrēto amatu kompānijā, ir galvenā lieta, kas liek darbiniekam iesaistīties, darboties pēc iespējas labāk un sasniegt labākus rezultātus, tāpēc, darbiniekam aizejot, ir jāuzzina, kā ikdienas darbs, darba pienākumi sakrita ar to, kā tie tika prezentēti pašā sākumā. Atbilde uz šo jautājumu ne vienmēr mainīs darba raksturu, taču tā noteikti palīdzēs saprast, kā efektīvāk un precīzāk pārdot konkrēto amatu, lai darbinieki strādātu ar lielāku iesaisti un atdevi, un beigās nebūtu vīlušies, ka solītais neatbilst realitātei. Tātad galvenais ir noskaidrot, kas bija kļūdas, prezentējot amatu kandidātam.

Vai jūs uzskatāt, ka darbs, kuru jūs veicāt, atbilda jūsu personīgajiem mērķiem un interesēm?

Bieži vien darbiniekiem ir svarīgi, ka viņu profesionālie mērķi sakrīt ar biznesa mērķiem, un, ka konkrētajā kompānijā, šos mērķus būs iespējams sasniegt, it īpaši svarīgi tas ir milēniuma paaudzei. Ar šo jautājumu var novērtēt, kā darbs iekļāvās darbinieka dzīves ainā, jo  pētījumi liecina, ka darbinieki, kuru mērķi sakrīt ar uzņēmuma mērķiem, ir ieinteresētāki darbā, ko veic, un izrāda lielāku vēlmi iesaistīties. Šī atbilde var parādīt to, vai konkrēti darbinieku mērķi uzņēmumā ir sasniedzami, un, jau atkal, sniedz iespēju izvēlēties amatam piemērotāku kandidātu, kura mērķus kompānijā būs iespējams īstenot.

Vai bija nodrošināti visi nepieciešamie  līdzekļi un resursi, lai efektīvi veiktu savu darbu?

Šis ir ļoti svarīgs jautājums, bez kura darbinieku nevajadzētu palaist prom no kompānijas. No uzņēmuma viedokļa viennozīmīgi ir vēlme ietaupīt, samazināt izmaksas, taču ir vērts atcerēties, ka nevar izcilu darbu paveikt bez pareizām sistēmām un citiem nepieciešamajiem līdzekļiem, un resursiem. Izpratne par to, kā darbiniekam, veicot savus darba pienākumus, pietrūka, ļaus saprast, kurās lietās nākotnē vajadzētu investēt.

Vai rekomendētu uzņēmumu kā lielisku darba vietu savam draugam/draudzenei?

Vai uz šo jautājumu ir iespējams iegūt patiesu atbildi? To ir grūti paredzēt, bet šo jautājumu jebkurā gadījumā ir vērts uzdot. Godīga atbilde parādīs nepilnības uzņēmumā, tā darbībā, kolektīvā vai jebkurā citā lietā, kas darbiniekam ir svarīgi. Tā ir iespēja iegūt patiesu kritiku un spēt risināt problēmas sākumposmā (ja neesiet jau šīs problēmas ielaiduši dziļāk). Katra laba atsauksme ceļ uzņēmuma reputāciju, tāpēc ir jārisina svarīgie jautājumi uzņēmumā, kas varētu radīt vai rada darbiniekiem diskomfortu.

Noteikti ir vērts darīt visu, lai darbinieki nevēlētos aiziet no kompānijas, taču ir ļoti dažādi iemesli kādēļ darbinieki vēlās mainīt kompāniju, un, ja tomēr tā notiek, tad ar pāris jautājumiem, variet iegūt vērtīgu informāciju, lai uzlabotu kompāniju un pieņemtu darbā labākos darbiniekus, kā arī  draudzīgi atvadītos no aizejošā darbinieka.

Avots - https://www.themuse.com/advice/4-things-you-should-ask-an-employee-whos-leaving

<  Atpakaļ

Uzzini pirmais

Piesakieties jaunumu saņemšanai e-pastā:

www.enjoyrecruitment.lv izmanto sīkdatnes (cookies), kas saglabā informāciju par Tavu mājaslapas apmeklējumu. Dati ir anonīmi, tie palīdz mums uzlabot mājaslapas un sniegto pakalpojumu kvalitāti. Sīkāk par Sīkdatnēm un Privātuma Politiku