Blogs

Praktikantu darbs uzņēmumā

Kā lai atrod darbu, ja nav pieredzes? Kā lai iegūst pieredzi, ja nevar atrast darbu? Šādas dilemmas priekšā nonāk daudzi jaunieši, kas skolas nodarbībās apgūtās teorētiskās zināšanas alkst pielietot praksē.
Savukārt uzņēmumam tā ir papildu slodze un atbildība ņemt darbā praktikantu, nevis pastāvīgu darbinieku. Starp jaunu darbinieku un praktikantu pirmo iepazīšanās mēnešu laikā var likt tikpat kā vienādības zīmi, taču atšķirībā no jaunā darbinieka, kurš visticamāk ir izturējis konkursu un ir ar pieredzi savā amatā, praktikants ir jāapmāca tikpat kā no nulles. Noteiktajā prakses laikā, kas parasti ilgst 1-2 mēnešus, jaunajā speciālistā, kurš skolā ieguvis teorētiskās zināšanas, ir jāiegulda pamatīgs darbs! No otras puses praktikants ir arī ieguvums uzņēmumam. Jauniešu nepieciešamība gūt praktiskās iemaņas, lai pēc tam veiksmīgi startētu darba tirgū, liek viņiem darboties ar patiesu degsmi, sniegt jaunas idejas un nesavtīgu ieguldījumu uzņēmuma labā. Ar lielu zinātkāri un atbildības sajūtu praktikanti ķeras klāt uzticētajiem uzdevumiem, lai maksimāli rūpīgi tos izpildītu. Turklāt, atšķirībā no pastāvīgā darbā pieņemtā darbinieka, kurš jau pēc mēneša taujās pēc darba algas, praktikants savas pieredzes bagātināšanai tos pašus darbus gatavs veikt bez samaksas. Kur meklēt praktikantu? Ir vairāki veidi, kā uzņēmumam atrast praktikantu:
  • NVA – Nodarbinātības valsts aģentūrā (plašāka informācija: www.nva.gov.lv -> darba devējiem-> Jauniešu darba prakse
  • meklēt praktikantu savas firmas darbinieku, to radu, draugu un paziņu lokā.
Praktikanta darbības joma Labs laiks iesaistīt praktikantu, ja uzņēmumā iecerēts realizēt kādu jaunu projektu un nepieciešami papildspēki, tādejādi būs iegūts lielisks palīgs, kā arī sniegta iespēja studentam iegūt praktiska darba pieredzi. Uzņēmuma vadībai vispirms jāsaprot, kurā jomā nepieciešams praktikants un kādi būs viņa prakses laikā veicamie pienākumi. Iepriekš arī jānosaka, kurš būs prakses vadītājs. Vislabāk praktikantus izvēlēties sava uzņēmuma darbības nozarē, kā arī profesijā, kur pats vadītājs vai kāds darbinieks ir pietiekami kompetents, lai varētu sniegt praktiskas zināšanas un padomus. Praktikantam var uzticēt dažādus darba uzdevumus- atkarībā no tā, kāda palīdzība uzņēmumā nepieciešama, un arī no tā, kāda ir praktikanta izvēlētā studiju programma, kādas ir viņa prasmes un intereses. Visbiežāk praktikanti tiek iesaistīti administratīvā darba organizēšanā, piemēram, asistēšana dažādos projektos un aktivitātēs, palīdzēšana tehniskajās lietās, lietvedībā, tulkošanā, dažāda veida konsultācijās. Bieži vien praktikantus iesaista jaunu ideju ģenerēšanā, sociālo mediju administrēšanā un citos mārketinga procesos – dizaina izstrādē, programmēšanā, mājas lapu uzlabošanā u.tml. Praktikanta darba kvalitāte Lai izvērtētu praktikanta darba kvalitāti, uzņēmējam ir svarīgi apzināties savu mērķi – vai plānots praktikantu izmantot kā lēto darbaspēku, vai realizēt kādu jaunu, konkrētu projektu, kas prasa svaigu skatījumu, neparastas idejas, vai varbūt ir vēlme atrast sev piemērotu darbinieku – tad jāvērtē praktikanta disciplīna, ieinteresētība, uzticēto pienākumu veikšanas kvalitāte un viņa spēja būt atbildīgam. Lai gan darba vietai jābūt tīrai, tas nav pamatots arguments, lai liktu praktikantam ķerties klāt apkopēja pienākumiem. Jāvēro praktikants, viņa temperaments, iespējas, ambīcijas. Nereti uzņēmumi rezervēti izturas pret atbildīgu uzdevumu uzticēšanu praktikantam, uztraucoties par uzņēmuma slavu, jo, kā zināms, viens darvas piliens mucā var sabojāt visu medu. Ja nav pārliecības par rezultātu, labāk praktikantam sākotnēji likt darīt citus darbus, vairāk kontrolēt paveikto un kopīgi strādāt pie iecerēto rezultātu sasniegšanas. Ir iecietīgi jāizturas pret to, ka praktikants ir iesācējs. Viņš kā būtisku uztvers sava vadītāja sniegto informāciju un būs gatavs mācīties, izrādīt iniciatīvu. Jāpavēro, kā praktikants iegūst zināšanas un izmanto tās praksē, vai vērojama aizrautība savā izvēlētajā profesijā.

<  Atpakaļ

Uzzini pirmais

Piesakieties jaunumu saņemšanai e-pastā:

www.enjoyrecruitment.lv izmanto sīkdatnes (cookies), kas saglabā informāciju par Tavu mājaslapas apmeklējumu. Dati ir anonīmi, tie palīdz mums uzlabot mājaslapas un sniegto pakalpojumu kvalitāti. Sīkāk par Sīkdatnēm un Privātuma Politiku