Blogs

Darbinieki uzņēmumā: Stratēģiskais un profesionālais talants

Talantu vadība ir kompleksa personāla attīstības sistēma. Pie sistēmas funkcionēšanas ir jāņem vērā divi galvenie darbinieku tipi - darbinieki ar stratēģisko un darbinieki ar profesionālo talantu. Darbinieku saglabāšana un attīstīšana uzņēmumā ir svarīga, un jāņem vērā, ka dažādu tipu darbiniekiem ir nepieciešama atšķirīga pieeja.

Izpratīsim, kā darbinieki uzņēmumā attīstās. Te varam runāt par deviņu šūnu talantu vadības matricu, kurā darbinieku attīstība tiek mērīta ņemot vērā to spēju mācīties un darba efektivitāti. Spēja mācīties apraksta darbinieka potenciālu, savukārt darba efektivitāte norāda uz darbinieku snieguma rezultātu. Redzam, ka matricas kreisajā apakšējā stūri tiek iezīmēts vis mazāk efektīvais darbinieks ar zemu spēju mācīties. Tāds, piemēram, ir darbinieks, kurš ieņēmis savam profesionālajam līmenim un spējām neatbilstošu amatu uzņēmumā, kurš viņam ir nesaistošs arī jomas ziņā. Ja pētam matricu virzienā uz labo pusi, tad attiecīgi darbiniekam ar augstu spēju mācīties ir iespēja gadu laikā apgūt jaunas spējas un celt savu potenciālu jaunā jomā, kļūstot par augsta nākotnes potenciāla darbinieku (labās puses apakšējais stūris). Ja darbinieks ar augstu spēju mācīties ilglaicīgi strādā viena uzņēmuma vai sfēras ietvaros, tad ņemot vērā gadu laikā gūto pieredzi darbinieka darba efektivitāte aug un darbinieks kļūst par augsta potenciāla darbinieku, kurš attiecīgi matricā pavirzās uz labās puses augšējo stūri. Darbinieku attīstības soļi no 1,3,6,8,9 dod priekštatu par strateģiskā talanta attīstību uzņēmumā. Stratēģiskais talants ir labākais darbinieks savā struktūrā. Darbinieks spēj saskatīt dažādu procesu sistēmas, sistēmu korelāciju un rast risinājumus situācijām, neizjaucot lietu pamata kārtību.Darbinieka spēja attīstīties varētu tikt definēta jeb aprakstīta pēc formulas: attīstības pieredze × spēja mācīties = KOMPETENCE= SNIEGUMS.  Šādu darbinieku potenciālu var celt uzticot tiem pildīt dažādu amatu pienākumus, kur viņamir iespēja mācīties, iegūt jaunu pieredzi un plašāku skatījumu par uzņemuma struktūru darbību un tādējādi attīstīt stratēģisko talantu. Darbinieku attīstības soļi no 1,2,4,7,9 dod priekštatu par profesionālā talanta attīstību uzņēmumā. Augot darbiniekam profesionāli tas var kļūt par augstas kvalitātes profesionāli. Profesionālie talanti uzņēmumā ir galvenie darba veicēji, protams, ir profesijas, kurās nevar nošķirt profesionālo talantu no stratēģiskā talanta, taču tad ir runa par ļoti šauras specializācijas amatiem. Nav noslēpums, ka darbinieka kompetence tieši ietekmē darba kvalitāti, jo kompetentāks darbinieks, jo augstāks tā darba sniegums. Stratēģisko talantu no profesionālā talanta var atšķirt no tā, ka stratēģiskā talants ir vienmēr virzībā uz attīstību, gatavs vadīt un stāties pretī izicinājumiem. Savukārt, profesionālais talants ir nosvērtāks, sasniedzot stabilas darba pozīcijas tajās cenšas noturēties un attīstīt sevi profesionāli. Nelabprāt uzņemas līdera lomas.

<  Atpakaļ

Uzzini pirmais

Piesakieties jaunumu saņemšanai e-pastā:

www.enjoyrecruitment.lv izmanto sīkdatnes (cookies), kas saglabā informāciju par Tavu mājaslapas apmeklējumu. Dati ir anonīmi, tie palīdz mums uzlabot mājaslapas un sniegto pakalpojumu kvalitāti. Sīkāk par Sīkdatnēm un Privātuma Politiku